Drugsadvies over Ether

Ether

Beschrijving van Ether

Algemeen

Er zijn verschillende vormen van ether, de accurate naam voor de drug is diethyl ether, maar voor het gemak houden we ook ether aan als we over dit middel spreken. Ether is een verdovende drug, met daarbij ook veranderende effecten. Het middel is kleurloos en zeer brandbaar, met name ether dampen zorgen voor explosiegevaar.

Zoals bij zoveel recreatieve drugs het geval is, was ether ooit ontwikkeld als narcosemiddel. Doordat het teveel bijwerkingen had en door het explosiegevaar werd het middel uit de handel gehaald als narcosemiddel. Ether is synthetisch, oftewel in een laboratorium gemaakt.

Ether verdampt al bij kamertemperatuur, waardoor het zijn nut heeft gevonden als oplosmiddel in de scheikunde. Wanneer een chemici twee vluchtige stoffen van elkaar wil scheiden kan hiervoor mogelijk diethyl ether gebruikt worden, maar dit is mede afhankelijk van de twee vluchtige stoffen die men van elkaar probeert te scheiden.

Ether komt op dit moment niet veel meer voor als recreatieve drug en al helemaal niet meer als narcosemiddel. Een mogelijke verklaring dat het zo weinig voor komt als drug zou kunnen zijn dat de effecten sterk op die van alcohol lijken. Alcohol is een legale en een maatschappelijk geaccepteerde drug, dus waarom zou men extra risico lopen bij het nemen van een drug die niet maatschappelijk geaccepteerd is.  

Wet

In tegenstelling tot veel andere drugs staat diethyl ether niet vernoemd in de Opiumwet. Hieruit zou moeten blijken dat het dus legaal is, maar hier zitten een aantal haken en ogen aan. Het middel wordt namelijk wel genoemd als zijnde een mogelijke grondstof om (andere) drugs mee te fabriceren. Is het middel dus illegaal? Nee, dat niet. Kan men een bezoekje verwachten van de recherche als men het in grote getalen inslaat? Ja, ze zullen zeker komen kijken waarvoor men die grote hoeveelheid ether gaat gebruiken. Het maken van andere drugs met ether is namelijk wel illegaal en strafbaar.

Wijze van inname

Ether is op twee manieren op te nemen in het lichaam. Ten eerste kan het gedronken worden. Hierbij moet wel gelet worden op de dosering. Ten tweede kunnen de ether dampen worden geïnhaleerd. Dit doet men door de ether op een doek te drenken en vervolgens deze doek voor de mond te houden. Door in te ademen komen de dampen in de longen en vervolgens in het bloed.

Effecten van Ether

De effecten van diethyl ether kunnen verschillen per persoon. Hiervoor zijn een paar oorzaken te geven. Zoals de verwachting die men heeft van het middel, ervaring met het middel, ziektegeschiedenis, maar ook de omgeving kan van invloed zijn op de effecten die ether teweeg kan brengen bij een persoon. Hier komt nog bij dat de dosering van ether een grote rol speelt in de effecten die men kan ervaren. De hieronder beschreven effecten kunnen dus per persoon verschillen en is daardoor meer een leidraad dan vaststaande feiten.  Doordat het middel weinig wordt gebruikt als drug tegenwoordig, zijn er niet veel studie over bekent wat nu de precieze effecten zijn.

Lichamelijke effecten

  • Praten met dubbele tong
  • Verminderde coördinatie van bewegingen
  • Warm gevoel
  • Verdoofd

Geestelijke effecten

  • Euforisch gevoel
  • Dronken roes
  • Niet in staat dingen te onthouden of te begrijpen
  • Verminderd beoordelingsvermogen
  • Minder remmingen

Werkingsduur

Diethyl ether werkt al binnen een paar seconden. De totale duur van de effecten is afhankelijk van de genomen dosis. Over het algemeen zo tussen de 5 a 10 minuten.

Risico’s en verslaving van Ether

Zoals al eerder beschreven is, wordt ether niet veel gebruikt als recreatieve drug. Hierdoor is er minder interesse in onderzoeken naar de effecten en risico’s van het middel. Onderstaand overzicht zal dus zeer zeker niet compleet zijn, maar zijn wel de risico’s die bekend zijn op dit moment. Aan het gebruik van ether zitten risico’s op zowel de korte als de lange termijn.

Korte termijn risico’s

  • Verminderde reactie snelheid en verkeerd beoordelingsvermogen (grotere kans op ongelukken)
  • Verminderde motoriek (kans op ongelukken)
  • Explosiegevaar en brandwonden, aangezien ether licht ontvlambaar is en ether dampen explosiegevaar met zich meebrengen zit een ongeluk in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan iemand die eerst ether dampen heeft geïnhaleerd en vervolgens een sigaret aansteekt. Als er nog resten van ether dampen in de buurt zijn is er een grote kans dat er brandwonden of zelfs een explosie ontstaat.
  • Out gaan, wanneer een persoon een te grote dosis neemt kan het voorkomen dat men het bewustzijn verliest.
  • Overdosering, hoewel er weinig gegevens over bekend zijn is een overdosering mogelijk. Dit zal eerder voorkomen bij het drinken dan bij het snuiven (inhaleren). De reden hiervoor is dat een persoon die het inhaleert eerder out gaat en daardoor geen overdosis kan gebruiken. Bij een overdosis kan de gebruiker in coma raken en mogelijk zelfs overlijden.

Lange termijn risico’s

  • Geïrriteerde luchtwegen, mogelijk ontstekingen
  • Hersenschade
  • Houdt rekening met overige schade aan het lichaam en geest, alhoewel hier weinig over bekend is, wil dit niet zeggen dat er geen risico’s zijn.

Verslaving

Voor zover bekend treedt er geen lichamelijke afhankelijkheid op bij langdurig gebruik van ether. Dit wil zeggen dat bij het stoppen geen ontwenningsverschijnselen optreden. Verder zijn er weinig gevallen bekend van geestelijke verslaving, maar dit kan ook komen doordat het middel nu nog zo weinig als drug gebruikt wordt. Wij durven daardoor niet te stellen dat ether niet geestelijk verslavend is.

Geschiedenis van Ether

Het eerste verdovingsmiddel

Voor 1846 werden er amper operaties onder narcose uitgevoerd. Dit kwam doordat er geen goed middel bestond om een narcose succesvol te laten verlopen. De manieren om iemand bewusteloos te krijgen waren redelijk barbaars. Een harde klap tegen het hoofd, een overmaat van alcohol, of iemand verwurgen net zolang totdat deze bewusteloos raakt. Zoals men zich wel voor kan stellen waren dit niet de meest ideale manieren om een narcose tot stand te brengen.  Hoewel de verdovende effecten van ether al in de 18e eeuw (vanaf 1700) bekend waren werd er niets met het middel gedaan in de medische wereld. Pas in 1846 zou de eerste demonstratie zijn met ether als narcosemiddel. Dit werd een groot succes, de patiënt ging onder volledige narcose en voelde gedurende de gehele operatie geen pijn.  Na afloop van de operatie richtte de chirurg zich tot het verbijsterde publiek en deed de beroemde uitspraak: “Gentlemen, this is no humbug.” (“Heren, dit is geen bedrog.”) Ether had echter wel wat nadelen om als narcosemiddel toegepast te worden. De eerste is dat de stof zeer brandbaar is en ook al op lage temperaturen (34,6°C) kookt. Dit is verre van ideaal in een kleine ruimte met meerdere elektrische apparaten. Het tweede nadeel is dat ether vies ruikt en het dus geen fijne beleving is voor de patiënt om dit te moeten inademen. Met name door de hoge brandbaarheid was ether geen lang leven beschoren als narcosemiddel. Het werd al snel vervangen door chloroform. Deze stof was een stuk minder brandbaar en rook minder vies dan ether.

Ether als drug

Over ether als drug is niet heel veel bekend in de geschiedenis. Dit komt waarschijnlijk doordat het middel nooit een hoge populariteit heeft bereikt en altijd ondergesneeuwd werd door de drug alcohol. Ether deed zijn intrede als drug zo rond 1850. Het werd meestal als vervanging van alcohol genomen. Dit is logisch omdat de effecten van beide genotsmiddelen erg op elkaar lijken. Ten tijde van de drooglegging (verbod op alcohol) in Amerika (zie geschiedenis alcohol) beleefde ether een opleving. Dit is een logisch gevolg  van de drooglegging, het was een stuk moeilijker om aan alcohol te komen. Toen alcohol wederom werd toegestaan daalde de interesse in ether als drug net zo snel als dat het omhoog schoot bij de opleving van het middel.

Samenvatting

Ether was het eerste ‘echte’ verdovingsmiddel. Wegens brandbaarheid en vieze geur niet lang gebruikt als narcosemiddel. Als drug heeft ether geen grote rol gespeeld. Het werd op kleine schaal geconsumeerd met een opleving in de tijd van de drooglegging in Amerika.

Combi gebruik van Ether

Ether en andere middelen

  • Over het combinatiegebruik van ether met andere middelen is vrij weinig bekend. Dit komt doordat ether als drug niet zo populair is als men deze vergelijkt met drugs als alcohol, tabak, cannabis, etc. Mede hierdoor is het raadzaam om ether nooit met andere middelen te combineren.

Het gecombineerd gebruik van verschillende drugs of drugs met medicijnen kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combigebruik afgeraden. Dit geldt overigens voor elke drug.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Er kleven grote bezwaren aan het overheidsbeleid om via nieuwe wetgeving die in oktober van kracht werd de online gokwereld te legaliseren. Naar verwachting komen honderdduizend mensen in de problemen. Topsporters zijn gevoelig voor (met name online) gokverslaving, blijkt uit Brits onderzoek (Nederlands Dagblad, 11 november). Afgelopen oktober, nota bene tijdens Stoptober, is in Nederland de Wet kansspelen op afstand ingegaan, waarmee de overheid inzet op regulering van de online gokmarkt.

Lees meer
Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Er komt waarschijnlijk toch een nationale verbruikersbelasting op e-sigaretten. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid zei tot nu toe dat het kabinet wil wachten op een Europese regeling voor accijns op de bij jongeren populaire ‘vapes’, maar in de Tweede Kamer zei hij dat dat proces “te traag verloopt”. “Ik ben het punt genaderd dat ik denk dat een nationale heffing beter is.”

Lees meer
Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Nieuwe cijfers zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Contact

    Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

    Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

    Telefoonnummer

    (035) 887 02 77

    Mail

    info@drugsadvies.nl