Drugsadvies over Efedra

Efedra

Beschrijving van efedra

Algemeen

Efedra, ook wel ephedra genoemd, is een plant die deel uit maakt van de efedra familie: Ephedraceae . De plant groeit in Zuid Amerika, in het middellandse zee gebied en strekt zich uit tot aan China. De werkzame stof in de efedra plant is efedrine. Een stof die verwant is aan adrenaline, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Dit is de reden dat efedra tot de opwekkende drugs gerekend dient te worden.

De werking van efedra lijkt veel op de werking van amfetamine. Dit is niet vreemd, aangezien de werkzame stof efedrine, een grondstof kan zijn voor het maken van speed.

Efedra komt vooral voor in tabletten en capsules, deze worden oraal ingenomen. Verder kan er van het kruid zelf (dus niet de capsules, maar het kruid van de plant zelf) thee gezet worden.

Smartshop

Efedra werd tot aan 2004 in tal van producten verwerkt en in Nederland in smartshops verkocht. Producten in de smartshop die ephedra bevatten waren o.a: Stargate, Herbal Dynamite, Super Cap, E-booster, Cloud 9, Explore, Herbal Ecstacy, K2, Fast forward. Verder werd het verkocht als voedingssupplementen en werd voornamelijk gebruikt door bodybuilders en frequente  sportschool bezoekers.

Wet

Tot aan 2004 was efedra een legaal middel. Vanaf dit jaar is het in Nederland onder de geneesmiddelenwet geplaatst. Dit houdt in dat het gebruik alleen toegestaan is als hier een doktersrecept voor is. Het produceren, verhandelen en in bezit hebben van efedra is dus verboden. De werkzame stof efedrine valt onder de wet voorkomen misbruik chemicaliën.

Effecten van efedra

De effecten van efedra kunnen verschillen per persoon. Hiervoor zijn een paar oorzaken te geven. Zoals de verwachting die men heeft van het middel, ervaring met het middel, ziektegeschiedenis, maar ook de omgeving kan van invloed zijn op de effecten die ephedra teweeg kan brengen bij een persoon. De hieronder beschreven effecten kunnen dus per persoon verschillen en is daardoor meer een leidraad dan vaststaande feiten.

Lichamelijke effecten

  • Stijging van hartslag, bloeddruk en temperatuur
  • Longblaasjes (bronchiën) verwijden, longen kunnen meer zuurstof opnemen
  • Stimuleert stofwisseling en vetverbranding
  • Verminderd honger gevoel
  • Uithoudingsvermogen en kracht neemt (tijdelijk) toe

Geestelijke effecten

  • Gevoel van alertheid
  • Heel soms euforisch (blij) gevoel
  • Verminderde gevoelens van vermoeidheid

Werkingsduur

De eerste effecten zijn merkbaar naar 30 tot 60 minuten. Het middel werkt (afhankelijk van de dosering) 6 tot 10 uur.

Risico’s en verslaving van efedra

Lang is gedacht dat efedra geen tot weinig risico’s met zich mee brengt. Relatief (ten opzichte van andere drugs zoals heroïne, cocaïne, tabak, etc.) gezien zijn de risico’s minder, maar dat wil niet zeggen dat gebruik zonder gevaar is. Verder is er een kans op een geestelijke verslaving.

Korte termijn risico’s

  • Hoofdpijn
  • Veel zweten
  • Misselijkheid
  • Hartkloppingen
  • Prikkelbaar, agressiviteit
  • Oververhitting, het lichaam heeft niet genoeg vocht om het lichaam af te koelen. Mede doordat de temperatuur van het lichaam stijgt kan dit tot ernstige complicaties leiden, met mogelijk de dood als gevolg

Lange termijn risico’s

  • Verminderde weerstand
  • Nervositeit
  • Oververmoeidheid, doordat het lichaam sneller werkt, heeft het meer energie nodig. Doordat het honger gevoel wordt onderdrukt vergeten sommige mensen genoeg voedingsstoffen in te nemen. Dit leidt tot oververmoeidheid en alle nare consequenties die hieraan verbonden zitten.
  • Hartaanval, efedra heeft grote impact op de hart- en bloedvaten. Bij langdurig gebruik neemt de kans op een hartaanval toe.
  • Psychose, bij langdurig gebruik bestaat de kans dat zich een psychose ontwikkeld.

Verslaving

Efedra is lichamelijk niet verslavend, er treden geen ontwenningsverschijnselen op na het stoppen. Geestelijk gezien is efedra wel degelijk verslavend. Dat kan gebeuren als de gebruiker het middel systematisch gaat gebruiken om beter te presteren of om langer door te gaan. Men komt dan al snel in een vicieuze cirkel terecht, waar hoe langer men er in blijft, hoe dieper men zakt.

Geschiedenis van efedra

Een lange, maar ook korte geschiedenis

Het gebruik van de efedra plant is al duizenden jaren oud. De Chinezen noemen het Ma Huang en gebruiken het al 3000 jaar tegen astma, reuma en gewrichtspijnen. Vervolgens blijft het lang stil rond het middel, met name in Europa. Pas in 1885 lukte het Nagai om de werkzame stof efedrine te isoleren. Het duurde tot 1920 voordat het Westen interesse ontwikkelde voor het middel. Chen en Schmidt ontdekte opnieuw een manier om de werkzame stof efedrine te isoleren. Het duurde niet lang voordat efedrine het nieuwe medicijn tegen astma werd. Hiervoor was het medicijn adrenaline (een stof die verwant is aan efedrine), maar deze werd dus snel vervangen met de komst van efedrine. De reden hiervoor is dat adrenaline alleen geïnjecteerd kan worden terwijl efedrine oraal (via de mond) kan worden ingenomen. Vanaf de jaren ’50 werd efedrine als medicijn minder interessant, er kwamen betere middelen op de markt met minder bijwerkingen. Hierdoor liep het gebruik van efedrine als medicijn gestaag terug. In plaats van een medicijn werd efedrine verwerkt in voedingssupplementen en als grondstof voor drugs (amfetamine, methamfetamine.) In 2004 is efedra in Nederland onder de geneesmiddelenwet geplaatst, efedrine valt onder de wet voorkoming misbruik chemicaliën.

Combi gebruik efedra

Efedra en opwekkende drugs (amfetamine/MDMA/cocaïne, etc)

  • Doordat efedra zelf al een opwekkende drug is zal een combinatie met een andere opwekkende drug het lichaam dubbel zo zwaar belasten en kan leiden tot een overbelasting van het hart.

Efedra en overige tips

  • Gebruik geen efedra bij zwangerschap.
  • Combineer efedra niet met astmamedicijnen.
  • Combineer efedra niet met MAO-remmers zoals antidepressiva.
  • Gebruik efedra niet langer dan 2 maanden achter elkaar.

Het gecombineerd gebruik van verschillende drugs of drugs met medicijnen kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combigebruik afgeraden. Dit geldt overigens voor elke drug.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt voorgeschreven, is vorig jaar toegenomen met 5 procent ten opzichte van 2021. Het gaat om pijnstillers als oxycodon, fentanyl en morfine. Het risico op verslaving bij langdurig gebruik van deze zogenoemde opioïden is hoog. Van de ruim een miljoen gebruikers namen er 600.000 een sterkwerkend middel, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees meer
Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

De Britse premier Sunak overweegt maatregelen die het nieuwe generaties onmogelijk moeten maken om sigaretten te kopen. Dat meldt The Guardian op basis van bronnen bij de overheid. Sunak wil dezelfde soort maatregelen als in Nieuw-Zeeland. Daar werd vorig jaar een wet aangenomen die de verkoop van tabak aan iedereen die in 2023 nog geen 15 was, gedurende de rest van hun leven verbiedt.

Lees meer
Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Mensen helpen om gezonder te leven, oftewel preventie, heeft zin. Dat vonden eerdere kabinetten al en ook nu staat het niet ter discussie. Waarom is er dan geen structureel geld meer voor beschikbaar? Gezondheidsorganisaties en experts zijn bezorgd. In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik, gezonde voeding en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Inmidels is gebleken dat de doelen lastig te behalen zijn.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Contact

    Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

    Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

    Telefoonnummer

    (035) 887 02 77

    Mail

    info@drugsadvies.nl