Drugsadvies over Ayahuasca

Ayahuasca

Beschrijving van Ayahuasca

Algemeen

Ayahuasca (ook wel yaga genoemd) is een natuurlijke drug. De drank wordt bereidt uit twee verschillende planten. De ene plant is de Banisteriopsis caapi, hierin zitten harmala alkaloïden. De andere plant is Psychotria viridis, deze plant bevat de stof 5-NEO-DMT (oftewel DMT). Wanneer alleen hermala alkaloiden worden ingenomen zal de gebruiker hier weinig tot niets van merken. Pas wanneer het gemengd wordt met DMT ontstaat er de drank ayahuasca. De beide stoffen versterken elkaar en hierdoor krijgt de drank zijn hallucinerende werking.

Religieus sacrament

Ayahuasca wordt al duizenden jaren gebruikt door Indiaanse stammen in Zuid Amerika. De drank heeft voor deze stammen vijf toepassingen: geestelijk inwijdingsmiddel, geneesmiddel, om helderziendheid op te wekken, om astrale reizen te maken en ter ontspanning. De sjamanen (spiritueel leiders van de stammen) kennen tal van ayahuasca rituelen. Deze rituelen zijn ervoor bedoeld om degene die het ritueel ondergaat zo goed mogelijk te begeleiden in zijn of haar trip. Begeleiden is hier een groot woord, wanneer de effecten merkbaar worden valt er nog weinig te begeleiden (alleen nog geruststellen en ondersteunen) en begint de persoon aan een innerlijke reis. Tegenwoordig worden ayahuasca rituelen niet alleen meer door Indiaanse stammen gedaan, maar komt het ook voor in andere delen van de wereld. Er zijn stromingen in het geloof waarbij de drank gebruikt wordt, maar  het wordt ook gebruikt als een zelfmedicatie om oude demonen en angsten te verslaan.

Zeer sterk tripmiddel

Zoals misschien al duidelijk is geworden is ayahuasca een sterk veranderende drug. Niet iets dat men  ’s avonds neemt voor het slapen gaan of zomaar neemt omdat het wel interessant is. Dit middel neemt je mee op een reis naar het onderbewustzijn. Wat men daar tegenkomt is niet te voorspellen, de angsten die men voelt zijn niet te omschrijven en de opbrengst van de trip is onzeker. Dit geld vooral wanneer de gebruiker niet is voorbereid op wat komen gaat en er geen ondersteuning is op de zware momenten, die zich ongetwijfeld zullen voordoen tijdens een trip met dit middel.

Wijze van inname

Ayahuasca is er maar in één variant, namelijk in een vloeibare vorm. Het middel wordt daardoor oraal (via de mond) ingenomen. Er zijn verschillende manieren om de drank te maken en deze kunnen ook allemaal een andere uitwerking hebben. Verder kunnen er andere planten en stoffen aan toegevoegd worden om de werking te veranderen. Dit brengt het gevaar met zich mee dat de gebruiker een trip krijgt waarop men zich niet heeft kunnen voorbereiden.

Wet

De werkzame stof in ayahuasca is DMT. DMT staat op lijst 1 van de Opiumwet. Het produceren, verhandelen, of in bezit hebben van DMT is verboden en strafbaar. Wanneer ayahuasca in religieuze context wordt geconsumeerd, wordt dit niet vervolgd door de Nederlandse overheid.

Effecten van Ayahuasca

Zoals al eerder beschreven staat is ayahuasca geen drug die voor recreatieve doeleinde gebruikt wordt. Het middel wordt gebruikt om een reis naar het onderbewustzijn te maken. De verschillende effecten van ayahuasca hebben een spirituele vooruitgang tot doel, die via zuivering van de ziel en het vrijlaten van onderdrukte emoties wordt bereikt. Dit is alleen mogelijk wanneer het in de juiste setting gebruikt wordt en er ondersteuning met kennis over het middel aanwezig is.

De effecten van ayahuasca zijn van vele factoren afhankelijk. Deze factoren bestaan uit: persoonsgebonden factoren (ervaring, verwachting, ziektegeschiedenis, etc.) de omgeving waarin het gebruikt wordt (druk, rustig, vertrouwd, onveilig, etc.). Verder zijn de effecten en de sterkte hiervan afhankelijk van de ingenomen dosis. Er zijn zowel lichamelijke als geestelijke effecten, waarvan de geestelijke effecten vaak de boventoon voeren.

Lichamelijke effecten

 • Misselijkheid
 • Braken

Geestelijke effecten

 • Verandering van waarneming, de gebruiker ervaart de wereld om zich heen anders dan normaal. Over het algemeen ziet de gebruiker de dingen kleurrijker en intensiever. Dingen krijgen contouren, vervormen of stralen licht uit.
 • Verandering auditieve waarneming, geluiden worden anders ervaren.
 • Verandering van tijd en ruimte, De ruimte waarin de persoon zich bevindt kan ineens een stuk groter of kleiner lijken in vergelijking met voor de ayahuasca trip. De tijd lijkt vaak heel langzaam te gaan en soms ook compleet stil te staan tijdens een trip.
 • Inzichten in eigen leven of levenswijsheden, soms krijgt een gebruiker ook magische of religieuze ervaringen.

Werkingsduur

De werkingsduur is afhankelijk van de dosering die men neemt. Over het algemeen zijn de eerste effecten merkbaar naar 60 tot 90 minuten. De totale trip duurt 2 tot 6 uur.

Risico’s en verslaving van Ayahuasca

Aan het gebruik van ayahuasca zitten risico’s verbonden op de korte termijn. Deze lijst van risico’s zal niet compleet zijn, aangezien er weinig onderzoek is verricht naar het middel. De risico’s die genoemd worden zijn dus bekend, maar dat betekent niet dat er verder geen risico’s zijn.

­Korte termijn risico’s

 • Geen begeleiding, wanneer de gebruiker ayahuasca nuttigt zonder dat hierbij ondersteuning aanwezig is kan de gebruiker zichzelf in gevaar brengen. Mede door de hallucinaties kan het voorkomen dat de gebruiker zich onbedoeld in gevaarlijke situaties manoeuvreert. Hier komt nog bij dat bij vrijwel elke trip ook negatieve emoties, demonen en angsten boven komen.
 • Combinatiegebruik, het gebruik van ayahuasca wordt afgeraden in combinatie met andere medicijnen en drugs. Dit kan nare bijwerkingen veroorzaken met serieuze consequenties.
 • Combinatie met tyraminerijk voedsel, volgens sommige bronnen is het eten van tyraminerijk voedsel (zoals oude kaas, rode wijn en sojabonen) af te raden voor een ayahuasca trip. Omdat MAO geremd wordt, zou de tyramine niet worden afgebroken en zich opstapelen. Dat kan tot een hypotensieve crisis (hoge bloeddruk) leiden.

Lange termijn risico’s

Door gebrek aan onderzoek is er weinig zinnigs te zeggen over de risico’s op de lange termijn. Dit wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. De risico’s zijn alleen nog te weinig onderzocht.

Verslaving

Voor zover nu bekend is, is ayahuasca zowel lichamelijk als geestelijk niet verslavend. De trip wordt omschreven als te heftig om te vaak te doen. Let wel, dit is met de weinige kennis uit onderzoeken die nu bekend zijn.

Geschiedenis van Ayahuasca

Een lange onbekende geschiedenis

Het gebruik van Ayahuasca is naar alle waarschijnlijkheid al duizenden jaren oud. Het werd (en nog steeds wordt) door Indiaanse stammen in Zuid-Amerika gebruikt. De drank heeft voor deze stammen vijf toepassingen: geestelijk inwijdingsmiddel, geneesmiddel, om helderziendheid op te wekken, om astrale reizen te maken en ter ontspanning. De sjamanen (spiritueel leiders van de stammen) kennen tal van ayahuasca rituelen die vaak ook al duizenden jaren oud zijn. Zoals in de beschrijving is uitgelegd, zijn er twee planten nodig om ayahuasca te produceren. Hoe de Indianen erachter zijn gekomen om deze twee planten te combineren is tot op de dag van vandaag een raadsel. Een mogelijke verklaring zou zijn dat de sjamanen deze informatie hebben ‘gezien’ onder invloed van andere bewustzijns veranderende planten zoals peyote, San Pedro of paddenstoelen.

Het westen leert over ayahuasca

In 1908 werd het eerste verhaal over het gebruik van ayahuasca gepubliceerd in het westen. Overigens lag dit artikel al sinds 1851 in het archief. De botanist Richard Spruce had het gebruik van ayahuasca door het Zuid-Amerikaanse Tukanvolk beschreven. Doordat het artikel uiteindelijk gepubliceerd werd kwamen er meerdere geleerden die onderzoek gingen doen naar het middel. Zo schreef een onderzoeker in 1962: “Het schijnt dat yage een ander effect heeft op indianen dan op westerlingen. De indianen zien en beschrijven tot in detail gebeurtenissen en plaatsen waar ze nog nooit zijn geweest en waar ze niets van kunnen weten. Een indiaan die nog nooit buiten zijn dorp was geweest, vertelde een onderzoeker over een militaire parade in een grote stad, die hij onder invloed van yage had gezien. Niet alleen de wapens en uniformen beschreef hij, maar zelfs de medailles die sommige officieren droegen.”

Ayahuasca als religieus middel

In 1930 richtte Raimundo Irineu Serra de ‘Doutrina do Santo Daime’ op in Rio Branco. Dit is een religie waarbij het drinken van ayahuasca een centrale rol vervuld met als doel zelfbevrijding (van het ego), spirituele en lichamelijke genezing en vereenzelviging (jezelf ontdekken).  Tegelijkertijd kwam er nog een andere religie opzetten genaamd União do Vegetal. Beide religies vertonen overeenkomsten. Zo  verweven ze allebei christelijke aspecten met animistische en sjamanistische rituelen en maken beide gebruik van ayahuasca tijdens hun diensten. Met name de Santo Daime religie is flink gegroeid sinds het opgericht is. De Santo Daime kerken zijn tegenwoordig over de hele wereld te vinden en zo ook in Nederland. Nu zal de scherpe lezer iets opvallen. De werkzame stof in ayahuasca is DMT. DMT is in grote delen van de wereld verboden, zo ook in Nederland waar het op lijst 1 van de Opiumwet staat. Logisch gedacht zou de Santo Daime kerk dus geen ayahuasca mogen gebruiken. Hierover is een rechtszaak geweest met als uitspraak dat de vrijheid van godsdienst sterker telt dan de Opiumwet in dit geval. Verschillende religies mogen hierdoor ayahuasca gebruiken en zullen hier (zolang het in religieuze context gebruikt wordt) niet voor vervolgd worden. Tegenwoordig worden er ook sessies aangeboden met ayahuasca buiten deze kerken om.

Samenvatting

Het gebruik van ayahuasca gaat duizenden jaren terug. Indiaanse stammen in Zuid-Amerika waren de eerste die het middel gebruikten. Het westen leert het middel pas in 1908 kennen. Tegenwoordig legaal gebruikt in religieuze context over de hele wereld.

Combi gebruik van Ayahuasca

Ayahuasca en medicijnen (MAO-remmers)

 • Het gebruik van ayahuasca in combinatie met medicatie kan serieuze consequenties als gevolg hebben. Dit geldt met name voor het gebruik van antidepressiva zoals Prozac.  Wanneer je antidepressiva gebruikt en geen specifieke kennis bezit over de interactie tussen de medicijnen, ayahuasca en MAO-remmers, vermijd dan ayahuasca/DMT.

Het gecombineerd gebruik van verschillende drugs of drugs met medicijnen kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combigebruik afgeraden. Dit geldt overigens voor elke drug.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt voorgeschreven, is vorig jaar toegenomen met 5 procent ten opzichte van 2021. Het gaat om pijnstillers als oxycodon, fentanyl en morfine. Het risico op verslaving bij langdurig gebruik van deze zogenoemde opioïden is hoog. Van de ruim een miljoen gebruikers namen er 600.000 een sterkwerkend middel, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees meer
Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

De Britse premier Sunak overweegt maatregelen die het nieuwe generaties onmogelijk moeten maken om sigaretten te kopen. Dat meldt The Guardian op basis van bronnen bij de overheid. Sunak wil dezelfde soort maatregelen als in Nieuw-Zeeland. Daar werd vorig jaar een wet aangenomen die de verkoop van tabak aan iedereen die in 2023 nog geen 15 was, gedurende de rest van hun leven verbiedt.

Lees meer
Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Mensen helpen om gezonder te leven, oftewel preventie, heeft zin. Dat vonden eerdere kabinetten al en ook nu staat het niet ter discussie. Waarom is er dan geen structureel geld meer voor beschikbaar? Gezondheidsorganisaties en experts zijn bezorgd. In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik, gezonde voeding en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Inmidels is gebleken dat de doelen lastig te behalen zijn.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl