Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

alcohol verboden 2

Een maand zonder alcohol, waarom zou je dat doen?

8 januari 2019

Dry January wint aan populariteit. Maar wat levert zo’n alcoholloze maand nu op? En hoe houd je het vol? Ze werd gek van het gevecht met zichzelf. Niet dat Romy Kaus (37) extreem veel dronk, maar het moest afgelopen zijn met die katers de volgende ochtend, vond ze. „Op het moment zelf is het heel lekker, maar die dag erna denk ik altijd: waarom moest dit?” De Utrechtse heeft zich voorgenomen deze maand geen alcohol te drinken en ze is niet de enige. Meer dan 23.000 Nederlanders doen mee aan de campagne IkPas. Lees meer»

roken in auto

Vlaanderen verbiedt roken in auto in bijzijn van kinderen

13 december 2018

Wie in Vlaanderen achter het stuur een sigaret opsteekt terwijl er een kind in de auto zit, riskeert binnenkort een boete die kan oplopen tot maar liefst 1000 euro. Vorig jaar werd het verbod al aangekondigd, en deze week stemde het Vlaams Parlement unaniem voor het wetsontwerp. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De wet verbiedt het te roken in de auto in bijzijn van kinderen onder de 16 jaar. Het is niet duidelijk wanneer de wet van kracht wordt. Vlaanderen is niet de enige plek waar roken in bijzijn van kinderen niet mag. In Frankrijk, Ierland, Engeland en Australië kennen ze ook een verbod. Lees meer»

nix 18

Onder de 18 een glaasje alcohol met de feestdagen? Doe het toch maar niet

10 december 2018

Pubers onder de 18 jaar die een glaasje meedrinken met de feestdagen. Volgens een ouder in de Telegraaf-rubriek 'Praat Mee' kan dat helemaal geen kwaad. Maar is dat wel zo? Volgens Jellinek, de instelling voor verslavingszorg gaat het vooral om het voorbeeld dat je als ouder stelt. "Op zich is het drinken van één glas alcohol niet per definitie heel schadelijk voor je lichaam en je bent ook niet meteen verslaafd", zegt Floor van Bakkum van Jellinek. "Maar het is gewoon belangrijk om je kinderen regels mee te geven als het gaat om alcoholgebruik." Lees meer»

JAAP JAMIN

‘De bestrijding van drugs is niet gelukt’

28 november 2018

Preventiemanager Jellinek Jaap Jamin, die na 36 jaar vertrekt bij Jellinek, maakte zich jaren sterk voor het recht om drugs te gebruiken – zij het verantwoord. Toen Nancy Reagan in de jaren tachtig naar een thema zocht waarmee ze zich als first lady kon profileren, werd dat drugs. De vrouw van president Ronald Reagan lanceerde een kruistocht tegen roesmiddelen met de slogan Just say no. Doe geen drugs. Nooit. Jaap Jamin verbouwde de spreuk tot Just say know, gevolgd door Just say how. „Wéét wat je gebruikt, en hoe je de risico’s zo klein mogelijk kunt houden. Kun je daarna altijd nog bepalen of het een ‘go’ of een ‘no’ wordt.” Lees meer»

ghb

Blokhuis laat ghb-gebruik in kaart brengen

6 november 2018

Staatssecretaris Blokhuis laat uitzoeken hoeveel mensen de drug ghb gebruiken. Ook wil hij weten of zijn preventiebeleid wel voldoende werkt. Hij reageert daarmee op het bericht van gisteren dat steeds meer gebruikers op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis belanden, nadat ze onwel zijn geworden of bewusteloos zijn geraakt. "Ik ben daar ook van geschrokken", zei Blokhuis in de Tweede Kamer op vragen van het CDA. Volgens de staatssecretaris is er geen discussie over de risico's van het middel. "Ghb is troep." Een van de bestandsdelen is gootsteenontstopper. Lees meer»

grappenhous

Justitie bemoeide zich ‘onbehoorlijk’ met wetenschappelijke rapporten

31 oktober 2018

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in enkele gevallen ‘niet behoorlijk’ of zelfs ‘onbehoorlijk’ gehandeld als het gaat om de bemoeienis met wetenschappelijke drugsrapporten. Dat blijkt uit een rapport over de WODC-affaire dat vandaag wordt gepresenteerd. Volgens een onderzoekscommissie onder leiding van Jacques Overgaauw, voormalig vicepresident van de Hoge Raad, zijn de uitkomsten van de drugsrapportages ondanks de ongeoorloofde bemoeienis eerlijk en zorgvuldig. Dat staat in een samenvatting die deze krant heeft ingezien. Lees meer»

brezeer

Alcohol- en tabakgebruik stabiel, lachgas en e-sigaret vaker gebruikt

29 oktober 2018

Vergeleken met 2015 is het roken en alcoholgebruik onder MBO- en HBO-studenten van 16 tot en met 18 jaar stabiel gebleven. Het gebruik van lachgas en de e-sigaret nam in deze periode echter toe. Dit blijkt uit de middelenmonitor MBO-HBO van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS. In 2017 werd dit onderzoek voor de tweede keer uitgevoerd. In 2017 had 85% van de studenten (16 t/m 18 jaar op het MBO en HBO) ooit alcohol gedronken en bijna driekwart heeft dit in de afgelopen maand nog gedaan. Een op de vijf drinkt meer dan 10 glazen op een weekenddag. Het ooit gebruik van tabak lag op 51 %, 17 % van de 16-18 jarige studenten rookt dagelijks. Cannabis staat onveranderd op de derde plaats met 34 % ooit gebruik onder 16-18 jarige studenten en 15% gebruik de afgelopen maand. Lees meer»

coma zuipen

Pubers en drank: Hoe zit dat na vijf jaar alcoholverbod voor 18-?

25 oktober 2018

Het gebeurt net niet synchroon, maar zodra de lantaarnpalen in het Amsterdamse Vondelpark aanfloepen, gaan ook de flessen wijn open. Een groepje scholieren verzamelt zich rond een blauwe Albert Heijn-tas. Eén van hen heeft het uiterlijk van een achttienplusser en wist de kassa van de supermarkt te passeren zonder zich te hoeven legitimeren. Daar heeft de hele club nu plezier van. Het weekend kan beginnen. Het ‘parkdrinken’ is een betrekkelijk nieuw fenomeen, niet alleen in Amsterdam. In alle steden verzamelen zich in de avond jongeren die met een paar flessen de week doornemen. Lees meer»

lustopwekkers

Lustopwekkers met drugs in omloop

25 oktober 2018

Bekende en minder bekende internetwinkels verkopen lustopwekkers met zogenaamde designerdrugs. Het gaat om de drug 3-MMC dat lijkt op amfetamine. Dat blijkt uit onderzoek dat EenVandaag heeft laten doen. 3-MMC is niet verboden. Maar de bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn, zeggen deskundigen. De middelen zijn eenvoudig verkrijgbaar. Op de productwebsites valt te lezen dat de middelen '100% natuurlijk’ zijn. Er zouden geen negatieve bijwerkingen aan kleven, gebruik is ‘volledig veilig en verantwoord’. Daarnaast zouden er strenge kwaliteitseisen aan het product zijn gesteld. Dat er 3-MMC in zit, staat nergens vermeld. Lees meer»

xtc

'Waarom legalisering van XTC gezondheidsschade en slachtoffers voorkomt'

23 oktober 2018

Zondag pleitte Arjan Lubach voor legalisering van XTC, in navolging van criminoloog Ton Nabben en hoogleraar medicatieveiligheid Kees Kramers. In deze post voeg ik nog een perspectief toe aan deze discussie: dat van de preventie. Preciezer, dat van de gedragsverandering, een subdiscipline van de gezondheidspsychologie. Ik zal uitleggen waarom legaliseren van XTC kan bijdragen tot het voorkomen van gezondheidsschade en zelfs overlijden van Nederlandse burgers. Het omgekeerde geldt ook: het besluit XTC niet te legaliseren kost levens. Lees meer»

Cannabis meest gebruikte drug 1

Het Nederlandse wietbeleid: van gidsland tot vervloekte achterdeur

21 oktober 2018

Ooit stond Nederland met zijn gedoogbeleid bekend als gidsland. Die dagen liggen ver achter ons. Het gedoogbeleid, en de bijbehorende beruchte achterdeur van de coffeeshop, is achterhaald. Daar zijn de landelijke politiek, de burgemeesters en alle coffeeshophouders in Nederland het over eens. Maar wat moet ervoor in de plaats komen? In 2013 was het Zuid-Amerikaanse Uruguay het eerste land ter wereld dat cannabis volledig legaliseerde om drugscriminaliteit tegen te gaan. En deze week volgde nummer twee: Canada. Dit keer geen kleine speler, maar een economische reus die zijn wietbeleid aanpast. Lees meer»

xtc

Politiek verdeeld over onderzoek naar legalisatie xtc

17 oktober 2018

Deskundigen krijgen in politiek Den Haag niet de handen op elkaar voor legalisatie van xtc en MDMA. Wel staan partijen open voor onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen en de gezondheidsrisico's van legalisering. Dinsdag bepleitte criminoloog Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam zo'n onderzoek in het licht van de steeds zwaardere ondermijnende criminaliteit. Zo worden steeds vaker burgemeesters bedreigd en zijn lozingen van drugsafval een groeiend probleem. Lees meer»

canada

Canadezen mogen vanaf vandaag legaal wiet kopen en gebruiken

17 oktober 2018

Vanaf vandaag mag in Canada legaal wiet worden gebruikt en gekweekt. De afgelopen jaren werd privégebruik gedoogd, net als in Nederland, maar nu is het helemaal vrijgegeven. Canada is het tweede land ter wereld dat wiet op een dergelijke schaal legaliseert; Uruguay ging de Canadezen voor. De regering-Trudeau wil met de legalisering tegemoetkomen aan de wens van de bevolking; er gingen de afgelopen jaren steeds meer stemmen op voor legalisering en ook was er een actieve lobby van wietgebruikers. Lees meer»

ponypack

Steeds vaker hartproblemen door drugs

16 oktober 2018

Drugs in de stad, het hart in extase. Daarover praat cardioloog Robert Riezebos donderdag tijdens de eerste publieksacademie van het OLVG, het stadsziekenhuis van Amsterdam. „Met deze bijeenkomst willen we kennis delen, awareness creëren en een discussie op gang brengen over de rol van drugs in de stad”, zegt Riezebos. Toen hij in 2000 met zijn opleiding tot cardioloog begon werd hij een paar keer per jaar geconfronteerd met problemen die patiënten kregen door drugsgebruik. Nu is dat wekelijks en op de afdeling Spoedeisende Hulp zijn ernstige gevallen dagelijkse kost. Het hart is kwetsbaar, zeker voor gebruikers van cocaïne, xtc, speed en andere uppers. Riezebos ziet mensen met hartfalen en hartritmestoornissen en onlangs nog een sterfgeval door een gescheurde aorta. „Het is nog net geen routine, maar het is wel een zorgelijke ontwikkeling”, zegt hij. Lees meer»

xtc

Arts in Nijmegen pleit voor legalisering xtc

12 oktober 2018

Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van het Radboudumc in Nijmegen, pleit voor het legaliseren van xtc. Legale pillen leiden volgens hem tot minder criminaliteit en minder dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval. Kramers, die ook hoogleraar medicatieveiligheid is, ziet zijn studerende kinderen liever af en toe een xtc-pil nemen dan iedere dag alcohol drinken, zegt hij in gesprek met het AD. Niet dat xtc ongevaarlijk is, benadrukt Kramers, maar alcohol levert veel grotere problemen op. ,,Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk’’ Lees meer»

groepsdruk

Groepsdruk: zomaar ineens drugs gaan gebruiken

9 oktober 2018

“Nooit gedacht dat ik zou gaan blowen”, zei de 17-jarige Maartje. “Maar toen mijn vriendinnen dit tijdens een avondje uit wilden gaan doen, zei ik geen nee. Ik wist niks over drugs, had geen voorlichting gehad en was ook niet eerder met drugs in aanraking gekomen. Alcohol dronk ik wel, eigenlijk elk weekend te veel”. “Veel jongeren komen in aanraking met genotsmiddelen tijdens uitgaan, feestjes of als ze afspreken met vrienden. Weinig jongeren beginnen er in hun eentje aan”, zegt een jeugdverpleegkundige van de GGD. Lees meer»

ayahuasca

Nils (37): Drankje ayahuasca legde mijn psychische pijn bloot

7 oktober 2018

Een tiental sessies met de geestverruimende drank ayahuasca overtuigden journalist Nils Elzenga (37) van de helende werking. Geen ander middel bracht hem zó direct bij zijn onderdrukte pijn. Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar deze ‘slingerplant van de ziel’. Een kritische volger van ayahuasca’s groeiende populariteit is Eva Ehrlich. ,,Dat betekent niet dat ik ertegen ben”, zegt de wetenschappelijk medewerkster van de Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut, ,,maar wel dat ik de voors én de tegens in ogenschouw neem.” Zo zijn wetenschappelijke onderzoeken tot dusverre allemaal klein. Ehrlich: ,,Ze laten zien dat bij sommige mensen, onder specifieke omstandigheden, depressieve klachten, verslavings-gedrag en angst afnemen in de dagen en weken na gebruik. Meer niet. Lees meer»

drugsdumping

'Criminelen achter drugsafvaldumpingen wanen zich onaantastbaar'

7 oktober 2018

Een nieuw dieptepunt in de dumping van drugsafval. Midden in een woonwijk in Eindhoven werd vannacht een vrachtwagen met drugsafval in brand gestoken, waarbij zeer giftig zoutzuurgas vrijkwam. Een ernstige zaak, vindt criminoloog Yvette Schoenmakers. "Het geeft mij de indruk dat de daders zich onaantastbaar wanen." Twee jaar geleden deed Schoenmakers voor de politie onderzoek naar drugsdumpingen. Toen zagen zij en de andere onderzoekers dat vooral in de buitengebieden drugsafval werd gedumpt. "Dat valt minder op, dus dat speelt je minder in de kijker", zegt ze. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.