Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

Straalbezopen met carnaval in Oldenzaal? Politie laat ouders 'heftige beelden' zien

18 februari 2020

Dronken jongeren lopen deze carnaval in Oldenzaal het risico om op video vastgelegd te worden door de politie. De bodycam-opnames worden gebruikt om jongeren én hun ouders te confronteren met probleemgedrag. „Het is gewoon heel irritant.” Op het politiebureau in Oldenzaal wisten de ouders van een minderjarige Oldenzaler (16) onlangs niet wat ze zagen: is dit mijn kind? Dronken en hondsbrutaal stond hun minderjarige zoon tegenover agenten in functie, zo was haarscherp te zien op beelden gemaakt met een bodycam. Lees meer»

Animatie helpt professionals derdehands rook uit te leggen

12 februari 2020

Tot enkele jaren geleden was het advies aan rokende ouders om buiten te roken en zo te zorgen voor een rookvrij huis. Inmiddels weten we dat kinderen van ouders die buiten roken nog steeds schadelijke stoffen uit tabaksrook kunnen binnenkrijgen: derdehands rook. De nieuwe animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. Lees meer»

Cannabis maakt je gevoeliger voor valse herinneringen

11 februari 2020

Cannabis maakt gebruikers ontvankelijker voor valse herinneringen, blijkt uit een nieuwe studie. Onder invloed zijn de gebruikers gevoeliger voor misinformatie, en herinneren ze zich dingen die niet gebeurden. Moet je iemand onder invloed van cannabis dan nog wel verhoren? Lees meer»

NS stopt met verkoop tabak op alle stations en rookplekken verdwijnen

30 januari 2020

De NS stopt per 1 april met de verkoop van rook- en tabakswaren op alle stations. Ook is het streven dat rookzones, die nu nog op de perrons aanwezig zijn, voor het einde van het jaar verdwijnen. Het geldt dus vooralsnog alleen voor de eigen winkelformules (136 in heel Nederland) van NS en ProRail. Het gaat om de kiosk en de StationHuiskamers. NS geeft wel te kennen dat de wens is dat er op het station uiteindelijk helemaal geen rook- en tabakswaren meer te krijgen zijn. Lees meer»

Psychedelische drugs zijn streng verboden maar ze kunnen ook zinvol zijn : 10 vragen en antwoorden

28 januari 2020

TV-presentator Otto-Jan Ham gaat vanavond in zijn "Brain Man" op een vierdaagse psilocybine-retraite, een psychedelische therapie in de buurt van Apeldoorn. Psychedelische drugs als "magic mushrooms" of lsd waren decennialang uit de aandacht, maar je hoort er steeds vaker over. Regelmatig verschijnen studies over het gebruik van psychedelica bij de behandeling van depressies, trauma's en zelfs verslavingen. Maar wat zijn psychedelica? Wat doen ze in je brein? En kunnen ze ook gevaarlijk zijn? Lees meer»

Tekort aan medicijnen bijna verdubbeld in 2019

21 januari 2020

"Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018, meldt KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek. "Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van", zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP. Lees meer»

Drugs legaal maken een goed idee? Deskundigen zien ook bezwaren

20 januari 2020

"Meer repressie in de oorlog tegen drugs helpt niet." Dat schrijven D66, verslavingsinstituut Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben in een manifest waarin ze pleiten voor een realistisch drugsbeleid. Ze pleiten voor regulering van nu nog verboden drugs als xtc, cocaïne, ghb en paddo's. Er zou een staatscommissie moeten komen die gaat kijken hoe het Nederlandse drugsbeleid gemoderniseerd kan worden. Lees meer»

D66 in manifest: drugs niet verbieden, wel reguleren

20 januari 2020

D66 zou graag zien dat we in de toekomst de drugsmarkt reguleren, in plaats van verbieden. Dat staat in een manifest dat de partij samen met verslavingszorgverlener Jellinek en onderzoeker Ton Nabben opstelde. De strijd tegen drugs is op een doodlopende weg beland, vindt D66. "Mensen gebruiken drugs. Verdrag of geen verdrag. Wet of geen wet. Wereldwijd wordt jaarlijks 100 miljard dollar uitgegeven aan de bestrijding van drugsgebruik en drugshandel. Zonder resultaat, want de drugsmisdaad blijft groeien en zich verder vertakken." Lees meer»

Dampende jongeren

13 januari 2020

Steeds minder jongeren roken sigaretten. Dat lijkt goed nieuws, maar jongeren experimenteren wel steeds meer met e-sigaretten. Zij worden vaak verleid door de lekkere, zoete smaakstoffen die toegevoegd kunnen worden aan e-sigaretten. Eenmaal begonnen met de e-sigaret? Dan is de overstap naar tabak roken makkelijk gezet, zo denken artsen en onderzoekers. Zij vrezen voor een epidemie aan jonge e-rokers, net als in de Verenigde Staten. Daar overleden afgelopen maanden veel jongeren na het rommelen met THC in e-sigaretten. Maar zijn die zorgen terecht? En hoe schadelijk en ongezond is de e-sigaret eigenlijk? Lees meer»

Dodelijk incident met ayahuasca: politie kreeg twee maanden eerder al tip

10 januari 2020

De politie Zeeland-West-Brabant kreeg bijna twee maanden voor het fatale ongeluk bij Iboga Farm in IJzendijke al melding over de praktijken die daar plaatsvonden. Bij het bedrijf kunnen particulieren onder begeleiding de plantendrug ayahuasca en andere extracten innemen om zo hallucinerend tot inzichten te komen. Dit leidde tot de dood van een 34-jarige man uit Oudewater. Het is niet de eerste keer dat iemand komt te overlijden na gebruik van ayahuasca en het vergelijkbare iboga. Dit meldt Algemeen Dagblad. Lees meer»

Festivals gaan rokers harder aanpakken, want één sigaretje kost organisaties duizenden euro’s

9 januari 2020

Festivals in Brabant gaan rokers in feesttenten harder aanpakken. Na een waarschuwing kunnen rokers zelfs van het festivalterrein worden verwijderd. Dit laat festivalcollectief Front of House weten. Er is donderdag een campagne gelanceerd om het bewustzijn bij bezoekers te vergroten. Festivalorganisaties worstelen al een paar jaar met de vraag hoe om te gaan met rokers in tenten. Want hoewel het verboden is, gebeurt het op grote schaal. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelt hiervoor flinke boetes uit aan organisaties. Die boetes kunnen oplopen tot 13.500 euro per tent. "We gaan dus strenger optreden want inmiddels is het wel bij iedereen bekend dat roken in de tent niet mag. In kroegen doen mensen het ook niet meer, dus nu de festivaltenten nog", vertelt eventmanager Caily Mikkers. Lees meer»

lachgasampullen

Vorig jaar zeker 1.250 panden gesloten na drugsvondst

8 januari 2020

Een groot gedeelte van de Nederlandse burgemeesters sloot in 2018 meer panden na een drugsvondst dan in 2017, blijkt donderdag uit onderzoek van NU.nl onder 224 gemeenten. Ongeveer drie kwart van de gesloten drugspanden was een woning. NU.nl vroeg alle gemeenten in Nederland hoeveel panden de burgemeester heeft gesloten na de vondst van drugs. Ruim 60 procent van de gemeenten in Nederland nam deel aan het onderzoek van NU.nl. Lees meer»

lachgasampullen

Coketaxi in opmars in Gelderland: drugs bestellen als een pizza

8 januari 2020

De coketaxi, een begrip dat is overgewaaid uit de Duitse hoofdstad Berlijn, is bezig aan een opmars in Gelderland. Rondrijdende drugskoeriers leveren coke en pillen op bestelling thuis aan de deur, met de vanzelfsprekendheid alsof het om een pizza gaat. In Nijmegen en Arnhem circuleren verschillende app-groepen waarin afnemers een bestelling kunnen plaatsen. Dealers plaatsen daarin ook berichtjes, waarin zij adverteren met speciale aanbiedingen. De Gelderlander kreeg inzage in deze app-groepen. Lees meer»

lachgasampullen

Lachgas lijkt steeds vaker voor problemen te zorgen in het verkeer

7 januari 2020

In 2019 waren er in Brabant zeker acht lachgasgerelateerde ongelukken. In alle gevallen werden er ballonnen of patronen in de betrokken auto gevonden of gaf de bestuurder toe dat hij of zij lachgas had gebruikt. De ongelukken hadden negen gewonden en een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Lees meer»

CDA wil landelijke aanpak tegen ronselen scholieren door drugscriminelen

18 december 2019

Scholen moeten meer hulp krijgen in de strijd tegen drugscriminaliteit. Dat vindt het CDA. Veel scholen zien signalen dat drugscriminelen leerlingen proberen te ronselen om klusjes te doen. Wat ze daartegen moeten doen, weten ze vaak niet. Het CDA wil dat er een landelijke aanpak voor wordt ontwikkeld. Het rondbrengen van drugs, of werken in een drugslab. Steeds vaker worden voor dit soort klusjes studenten of scholieren ingezet, meldden deskundigen eerder aan RTL Nieuws. De criminelen benaderen leerlingen en studenten op het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoge scholen om klusjes voor hen te doen in ruil voor geld of drugs. Lees meer»

lachgasampullen

Roes laat zien hoe groot de opoffering is in een door alcohol geobsedeerde samenleving

16 december 2019

Een groep mensen zit in een kring. Zojuist hebben ze allemaal op een whiteboard laten noteren hoeveel glazen ze per week drinken. Daarna heeft sessieleider Bjarne hun idee van een glas drank vergeleken met wat de Gezondheidsraad een glas drank noemt. Na wat gereken komen de meesten op enkele tientallen. Ook de honderd wordt aangetikt. Hónderd. Glazen alcohol. Per wéék. En nu willen ze het wel eens weten. Want je hoort zo vaak zeggen dat drank ‘slecht’ is, maar waar bestaat dat slechte nou eigenlijk uit? Alsof je in een drol trapt, met je schoenen de stront over het Perzisch tapijt uitsmeert en daarna opmerkt: ‘Je zegt nu wel ‘bah’, maar wat is er precies vies aan?’. Lees meer»

lachgasampullen

'Collectieve acties nodig voor betere leefstijl'

12 december 2019

Als het aan de GGD's ligt moet de prijs van tabak en alcohol omhoog, het aantal verkooppunten omlaag en komt er ook nog eens een suikertaks. Met die boodschap gaat GGD Nederland vandaag naar de Tweede Kamer. Want zoals het nu gaat, haalt Nederland nooit de doelen uit het preventieakkoord. Als het aan de GGD's ligt moet de prijs van tabak en alcohol omhoog, het aantal verkooppunten omlaag en komt er ook nog eens een suikertaks. Met die boodschap gaat GGD Nederland vandaag naar de Tweede Kamer. Want zoals het nu gaat, haalt Nederland nooit de doelen uit het preventieakkoord. Lees meer»

lachgasampullen

Lachgasverbod nog lang niet zeker: nu geen Kamermeerderheid voor

10 december 2019

Het is nog onzeker of het echt van een lachgasverbod komt. Voor het voorstel waar staatssecretaris Blokhuis gisteren mee kwam, is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer. Onder meer coalitiepartijen VVD en D66 zien helemaal niets in een verbod. Blokhuis zei gisteren te werken aan een verbod en het lachgas op de lijst van de opiumwet te willen plaatsen. Het gas is vooral populair onder jongeren en veroorzaakt een korte roes. Het is bekend dat het bij overmatig gebruik kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook zijn er enkele gevallen bekend waar veelvuldig gebruik heeft geleid tot een dwarslaesie. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.
> Stelling

Stelling: Bij legalisering van cannabis hoort preventieve voorlichting aan jongeren.