Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

'400 miljoen per jaar nodig in strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit'

5 september 2020

De komende tien jaar is op jaarbasis 400 miljoen euro nodig om drugscriminaliteit te bestrijden, schrijft het Strategisch Beraad Ondermijning (SBO) zaterdag in een nieuw rapport. Nederland is geliefd onder internationale drugshandelaren, die langzaam meer macht dreigen te verwerven in de bovenwereld, aldus voorzitter en oud-burgemeester van Tilburg Peter Noordanus. De miljoenen euro's zijn nodig om de strafrechtketen te versterken, schrijft het SBO. Er is geld nodig voor onder meer opsporing, handhaving en extra capaciteit in de rechtspraak, aldus het beraad, dat een samenwerking is van onder meer het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de Koninklijke Marechaussee.Lees meer»

Aangepaste openingstijden testservices!

8 juli 2020

Vanaf donderdag 23 april is het op een aantal locaties in Nederland weer mogelijk om op afspraak langs te komen om je drugs te laten analyseren. Op dit moment is het mogelijk om via alle deelnemende instellingen op afspraak naar één van de daarvoor opengestelde testlocaties te komen om je drugs te laten analyseren. Vanaf 6 juli zal er op bepaalde locaties ook weer een vrij inloopspreekuur ingesteld worden. Zie hieronder voor de meest actuele informatie per instelling. Let op: Er gelden nog steeds diverse coronarichtlijnen vanuit het RIVM. De belangrijkste voorwaarde is dat je op het moment van bezoek geen verkoudheidsklachten vertoont of koorts hebt en dat je alleen komt. Lees meer»

Ook ouders vinden het vaak goed als jongere alcohol drinkt, terwijl 'strenge regels helpen

7 juli 2020

Jarenlang daalde het alcoholgebruik onder jongeren gestaag, maar die daling lijkt tot staan gebracht. Zorgwekkend, noemt de GGD dat. ,,Het is een kwestie van lange adem.” Een echte verklaring voor de stagnatie heeft de GGD niet, maar beleidsadviseur Eline Breuking denk dat het ook ligt aan hoe we tegen alcohol aankijken. ,,Alcohol wordt nog altijd geassocieerd met ‘gezellig’. In ons gezondheidspanel zien we ook dat volwassenen in onze regio moeite hebben met alternatieven bedenken.” Lees meer»

Onderzoek Experiment Gesloten Coffeeshopketen

7 juli 2020

In de huidige situatie wordt de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops gedoogd, maar het telen van cannabis en het leveren aan coffeeshops is verboden. Het doel van het experiment is om na te gaan of en hoe op kwaliteit gecontroleerde cannabis aan coffeeshops kan worden geleverd en wat de effecten hiervan zijn. De resultaten leveren informatie op voor het maken van een beredeneerde keuze over de toekomst van het cannabisbeleid. Lees meer»

’Dagelijks drinken ga ik nooit meer doen’

4 juli 2020

Een paar jaar terug sprak ik met mezelf af een jaar niet te drinken. Na een moeilijke - laten we eerlijk zijn - start, begon het na een maand of vijf te wennen, die avondjes en feestjes zonder drank. En ik zette door. Ik dronk een jaar lang geen bier, wijn, mojito’s en Margarita’s. En toen? Toen was ik slanker, fitter, mooier en - zonder de kater-irritatie - volgens mijn kinderen een stuk aardiger. Na dat alcoholvrije jaar ging ik eigenlijk moeiteloos zonder drank door. Vier maanden lang. En toen was ik jarig. Twee vriendinnen brachten een fles champagne mee. Ik aarzelde. In plaats van trek, was er bij mij een angst ontstaan voor dat eerste glas, waarvan ik wist dat het ooit zou komen. Lees meer»

Scholieren roken, drinken en blowen nog even vaak als in 2017

30 juni 2020

Na een jarenlange daling is het gebruik van ‘traditionele middelen’ zoals tabak, alcohol en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, blijkt uit de rapportage Jeugd en riskant gedrag 2019: kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut. Maar terwijl de daling in het gebruik van ‘traditionele middelen’ gestagneerd is, zijn er verschillende ‘nieuwe’ verleidingen zoals alcoholvrije dranken of lachgas. Dit zijn middelen met een vaak onschuldiger imago, maar waarvan onvoldoende bekend is wat de effecten en risico’s op korte en langere termijn zijn. Lees meer»

Blokhuis: mogelijk lachgasverbod kan over een jaar ingaan

30 juni 2020

Een verbod op het recreatief gebruik van lachgas kan in de eerste helft van 2021 ingaan. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer. Overigens is Blokhuis nog niet verzekerd van een meerderheid voor zijn plan. Alles hangt af van de VVD. Het voorstel van Blokhuis ging deze maand ‘in consultatie’: tot 10 juli kunnen mensen er hun mening over geven. Na de zomer praat het kabinet er verder over. Lees meer»

Smaakjes voor e-sigaretten worden verboden

23 juni 2020

Smaakjes als aardbeienijs en hazelnootpasta voor e-sigaretten worden verboden. Op die manier moeten e-sigaretten minder aantrekkelijk worden voor jongeren, schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. Volgens hem gebruiken veel jongeren de e-sigaret als opstapje naar het roken van gewone sigaretten. Blokhuis liet onderzoek doen door het Trimbos-instituut, dat vorige maand meldde dat e-sigaretten schadelijker voor de gezondheid zijn dan gedacht, en dat jongeren ze aantrekkelijk vinden vanwege de smaakjes. "Uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd", luidde het advies. Lees meer»

Anti-dranklobby in geweer tegen alcohol-bij-kapperwet van Asser Tweede Kamerlid Ziengs

22 juni 2020

De anti-alcoholalliantie AAN komt in geweer tegen de initiatiefwet van het Asser Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD), die drankverkoop bij de kapper, boekenwinkel, massagesalon en fietsenmaker mogelijk maakt. Volgens de anti-alcohollobby dreigt drank met deze ‘blurring-wet’ op elke straathoek verkrijgbaar te worden en ook nog gedurende de hele dag. Bovendien zou de wet mogelijk maken dat in supermarkten ook sterke drank verkocht wordt, doordat de sluis naar het ‘slijtershokje’ kan verdwijnen. Lees meer»

Drugsgebruik daalde in Amsterdam fors tijdens lockdown

17 juni 2020

Het drugsgebruik in Amsterdam is afgenomen tijdens de lockdown, zo blijkt uit rioolwateronderzoek. Opvallend, aangezien het gebruik in Utrecht en Eindhoven gelijk bleef. De waarschijnlijk verklaring: het gebrek aan toeristen. Ieder jaar voeren de onderzoekers wateronderzoeksinstituut KWR een rioolwatermeting uit. Alles stond klaar voor de testweek, van 18 tot en met 24 maart, vertelt onderzoeker Thomas ter Laak. De meetinstrumenten, de potjes. Maar toen kondigde premier Rutte de lockdown af. Weg representatief onderzoek. Lees meer»

Alcohol-enkelband landelijk ingevoerd: 'Omzeilen niet mogelijk'

16 juni 2020

Alcoholmisbruik kost de staat jaarlijks zo'n 3,5 miljard euro. Na een succesvolle pilot met 91 proefpersonen heeft minister Ferd Grapperhaus besloten om de alcohol-enkelband landelijk in te voeren. Nu wordt de naleving bij een alcoholverbod nog gecontroleerd met een blaastest, bloed- of urineonderzoek. bekijk video»

Branche voor lachgas: 'Algeheel verbod is geen oplossing'

15 juni 2020

Het wetsvoorstel voor een algeheel verbod op lachgas is geen oplossing voor de bestaande problemen. Dat zegt de Branchevereniging van verantwoordelijke leveranciers van lachgas. Ze noemen het 'symboolpolitiek'. Zij zijn het erover eens dat er iets gedaan moet worden aan de problemen rondom lachgasgebruik. Maar een algeheel verbod is slechts een kader voor het handhaven van het gebruik en lost het probleem niet op, zeggen ze. Lees meer»

Magnetische hersenstimulatie is geen behandeling voor alcoholverslaving

9 juni 2020

Een aanvullende behandeling met magnetische hersenstimulatie heeft geen gunstig effect op alcoholgebruik, hunkering en het doen van taken. Dit is de belangrijkste conclussie uit het proefschrift van Schluter die voor de eerste keer heeft onderzocht wat het effect is van magnetische hersenstimulatie als aanvullende behandeling bij verslaving aan alcohol. Lees meer»

Motiveer (aanstaande) ouder in begrijpelijke taal te stoppen met roken

9 juni 2020

Vraagt u zich als zorgprofessional wel eens af of uw rokende cliënt u wel heeft begrepen? Merkt u dat folders niet gelezen of niet begrepen worden, omdat deze te ingewikkeld zijn of de cliënt zichzelf niet herkent in de informatie? Dat kan lastig zijn als u (aanstaande) ouders wilt motiveren om te stoppen met roken. In samenwerking met Pharos heeft de Taskforce Rookvrije Start een nieuwe e-learning ontwikkeld: ‘Begrijpelijk communiceren – in gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders’. Lees meer»

OM neemt meer rijbewijzen in, snelheid nu groter probleem dan alcohol

31 mei 2020

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen drie jaar steeds meer rijbewijzen ingevorderd. In 2016 werden nog 14.752 roze pasjes afgepakt, vorig jaar waren dat er bijna 16.000. Dat zijn er zo'n 44 per dag. Ook dit jaar lijkt het, ondanks de coronamaatregelen en het advies om thuis te werken, niet minder te worden. Het gaat om overtredingen op heterdaad, waarbij alcohol de afgelopen jaren de grootste boosdoener was. Snelheidsovertredingen nemen al jaren toe, en lijken dit jaar de kroon te gaan spannen. "Dat is heel zorgelijk", zegt verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie tegen de NOS. Lees meer»

Lelystad stelt gebiedsverbod in op bezit en gebruik alcohol en lachgas

28 mei 2020

De gemeente Lelystad heeft gebieden aangewezen waar het bezit en gebruik van alcoholhoudende dranken verboden is. Ook heeft de burgemeester gebieden aangewezen waar het verboden is om lachgas te gebruiken, voorbereidingen voor gebruik te treffen, of om lachgas aan te bieden. Het verbod op lachgas geldt ook in de voor publiek toegankelijke gebouwen, zoals horecabedrijven. Door de aanwijzingsbesluiten kan de gemeente handhaven en overlast door alcohol- en lachgasgebruik op bepaalde locaties verminderen. Lees meer»

Is alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn gezond?

25 mei 2020

Alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn zijn betere keuzes dan bier en wijn met alcohol. Maar dat betekent nog niet dat deze alcoholvrije dranken gezond zijn. Net zoals in frisdrank en sappen zit er vaak behoorlijk wat suiker in. Je krijgt dus nog steeds veel calorieën binnen. Bovendien zijn de zuren in deze dranken niet goed voor je tanden. Lees meer»

Lachgasleveranciers willen verkoop roesmiddel zelf reguleren

21 mei 2020

Leveranciers van lachgas willen de verkoop van het roesmiddel aan consumenten reguleren. De regels die ze zelf hebben opgesteld betreffen onder meer een minimumleeftijd van 18 jaar, voorlichting en preventie en de inkoop van het gas bij bonafide handelaren. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.
> Stelling

Stelling: Bij legalisering van cannabis hoort preventieve voorlichting aan jongeren.