Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

lachgasampullen

'Gebruikers onderschatten risico's pijnstillers'

11 november 2019

De kennis over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen blijft onder de maat. Ook bij chronisch zieke patiënten, zo blijkt uit de nieuwste Pijnpeiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Meer dan de helft van de consumenten geeft onjuiste antwoorden op essentiële vragen over het juiste gebruik van pijnstillers. De kans op verkeerd gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsschade neemt daardoor toe. Persoonlijk advies bij de aankoop van zelfzorggeneesmiddelen is dan ook noodzakelijk, aldus IVM. Lees meer»

lachgasampullen

Minder jongeren drinken, maar wel meer comazuipers en bingedrinkers

8 november 2019

De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol ging in 2014 van 16 naar 18 jaar. Het doel was: minder jongeren moeten drinken en ook moeten ze later beginnen. Tegelijkertijd wilde de overheid minder bingedrinkers en comazuipers. De wet bestaat nu bijna zes jaar en NOS Stories keek naar het effect. Conclusie: de doelen zijn maar deels gehaald. NOS Stories ging naar een neuropsycholoog, sprak met een jongen die door alcohol in coma raakte en vroeg de staatssecretaris het hemd van het lijf. Allemaal om erachter te komen: is de nieuwe wet na 6 jaar een succes? Of kan de leeftijdsgrens net zo goed weer terug naar 16? Lees meer»

lachgasampullen

Nieuwe rechtszaak sjoemelsigaret

7 november 2019

Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en achttien andere organisaties stappen naar de rechter vanwege de sjoemelsigaret. Ze willen dat deze sigaretten van de markt worden gehaald. Sigaretten worden getest op de hoeveelheid uitstoot van teer en nicotine. Door die gaatjes zou een roker minder schadelijke stoffen inademen. Maar tijdens het roken worden die gaatjes afgesloten door de vingers en de mond, wat bij de meetapparatuur niet gebeurt. Lees meer»

lachgasampullen

Beschonken bestuurders raken eerder hun rijbewijs kwijt

7 november 2019

Automobilisten die met een slok op achter het stuur kruipen, raken in de toekomst sneller hun rijbewijs kwijt. En wie ondanks een rijverbod tóch de weg opgaat, gaat de cel in. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dinsdag nam de Eerste Kamer een ander wetsvoorstel van Grapperhaus aan waarmee de maximale straffen voor ernstige verkeersdelicten omhoog gaan. Vanaf volgend jaar kunnen automobilisten die rijden onder invloed bijvoorbeeld een jaar celstraf krijgen. Nu is dat nog drie maanden. Lees meer»

lachgasampullen

Lachgas kopen? Arnhem kiest als eerste gemeente in Nederland voor totaalverbod

29 oktober 2019

Arnhem kiest naar eigen zeggen als eerste gemeente in Nederland voor een totaalverbod op de verkoop van lachgas. Het verbod gold al op straat in het centrum en tijdens evenementen. Nu wordt ook de verkoop in de horeca aangepakt. Burgemeester Marcouch: 'Ik heb grote zorgen over het gebruik van lachgas door onze Arnhemse jongeren. Jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is en lachgas gaan niet samen.' Marcouch vervolgt: 'Naast het gevaar voor de gezondheid zorgt het ook voor vervuiling en ontoelaatbare risico's voor de openbare orde en veiligheid en in het verkeer. Ik kan dit niet zomaar aankijken. Daarom moeten we de verkoop stoppen en doe ik er alles aan om het in de kiem te smoren.' Lees meer»

lachgasampullen

PTSS-patiënten krijgen partydrug mdma als medicijn

28 oktober 2019

Acht Nederlandse oorlogsveteranen met een posttraumatische stressstoornis worden binnenkort behandeld met mdma. Voor het eerst krijgt de partydrug in Nederland een geneeskundige toepassing. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mdma-therapie ‘extreem effectief’ is bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). “83 procent herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen,” zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Lees meer»

lachgasampullen

Verslavingszorg: 'Misschien iets minder druk maken over drugs en meer over alcohol'

24 oktober 2019

,,We fixeren ons heel erg op drugs’’, zegt Rob Otten van Verslavingszorg Noord Nederland. ,,Maar het is alcohol die voor de meeste ellende zorgt. Drank is het grote probleem.’’ 80 procent van de agressie in het uitgaansleven, dronken op de brommer. De meeste excessen komen voort uit alcohol, weet preventiefunctioners Rob Otten van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). ,,Maar drank wordt geaccepteerd, we kunnen het overal kopen.’’ Wat verslavingen betreft staat alcoholisme bij VNN bovenaan. ,,Drank is niet uit de cultuur weg te halen’’, zegt Otten. ,,Het zit erin gebakken.’’ Harddrugsgebruikers vormen bij de verslavingszorg slechts een kleine groep. Lees meer»

lachgasampullen

Politie deelt xtc uit... om criminaliteit tegen te gaan

24 oktober 2019

Politieagenten delen tien dagen lang nep xtc-pillen uit tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Het lijkt misschien vreemd, maar er zit toch echt een logische verklaring achter. De politie brengt zo met behulp van design belangrijke kwesties onder de aandacht. Op de pillen staat een afbeelding van een struisvogel, die zijn kop in het zand steekt. De politie laat de ‘gebruiker’ zo nadenken over z'n eigen rol in de drugsketen. De actie staat niet op zichzelf. Onder de naam ‘From the police with love’ hebben agenten samen met designers tien manieren bedacht waarop ze allerlei onderwerpen met burgers kunnen delen. Lees meer»

lachgasampullen

Lokaal lachgasverbod steeds vaker ingezet

22 oktober 2019

Onderwerp van gesprek in colleges en gemeenteraden was vorige week het verbieden van de verkoop en het gebruik van lachgas. Onder meer Leiden, Nijmegen en Purmerend beraden zich op mogelijkheden. In Haarlem ligt een totaalverbod voor het gebruik al klaar. Afgelopen zomer werd in Haarlem een verkoopverbod van lachgas bij evenementenlocaties opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV). De gemeente wil nu de volgende stap zetten: het voorstel is om ook het verbod op het gebruik van het middel te verbieden op alle openbare plaatsen. De hiervoor aangepaste APV treedt na akkoord van de gemeenteraad direct in werking. In november wordt bekend wanneer de raad het voorstel behandelt. Het gebruik van lachgas is de laatste jaren enorm toegenomen, met name onder jongeren en jongvolwassen, verheldert Haarlem in een persbericht. ‘Het is een risico voor de gezondheid van de gebruiker en leidt bovendien tot een aanzienlijke vervuiling van de openbare ruimte. Daarnaast kan het gebruik van lachgas tot ongewenst en onberekenbaar gedrag leiden. Vooral in groepsverband zorgt het vaak voor uitbundig en niet aanspreekbaar gedrag waardoor anderen zich onveilig voelen.’ Lees meer»

alcohol

Nederlandse tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

19 oktober 2019

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders. Dat constateert het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in zes Nederlandse gemeenten. "De grote acceptatie door ouders verschilt met andere landen", aldus de onderzoeker. Ruim 4000 jongeren van 15 en 16 jaar oud werd gevraagd naar hun drank, tabaks- en drugsgebruik, maar ook naar ouderlijke betrokkenheid, welzijn en vrijetijdsbesteding. De enquête is onderdeel van de 'IJslandse aanpak'. Door deze methode kelderde in IJsland het middelengebruik van jongeren van een toppositie naar het laagste in Europa. De methode is een combinatie van repressieve maatregelen, samenwerking met scholen en ouders, voorlichting aan ouders, sociale controle en veel buitenschoolse activiteiten. De methode is al ingevoerd in honderdtien gemeenten wereldwijd en nog eens honderd gemeenten willen eraan beginnen. Lees meer»

CBD olie

Gebruik van cannabisolie is niet zonder risico

19 oktober 2019

Aan cannabidiol, kortweg CBD, worden allerlei wondereffecten toegedicht. Het hennepextract zou helpen bij huid- en slaapproblemen en pijn en ontstekingen tegengaan. Maar hard bewijs ontbreekt en er is nogal eens wat mis met de kwaliteit. Wie wel eens googelt naar kwaaltjes, heeft ze ongetwijfeld gezien: de advertenties voor CBD. Het wordt aangeprezen als wondermiddel tegen een enorm scala aan ziekten en ongemakken, van migraine en puistjes tot epilepsie en multiple sclerose. Soms wordt zelfs gezegd dat het kan helpen tegen kanker. Lees meer»

73 nieuwe 1

Tweede Kamer diep verdeeld over problematisch drugsgebruik

10 oktober 2019

Niet lang nadat D66-Kamerlid Vera Bergkamp constateert dat het politieke debat over drugs vaak „vol emotie” zit, verwijt SGP’er Kees van der Staaij haar partij dat D66 „de nadelen van drugs niet ziet”. Hij reageert op Bergkamps opmerking dat we in Nederland „wel eens vergeten hoe goed het beleid vanuit het perspectief van de volksgezondheid is”. Er vallen hier maar heel weinig drugsdoden, constateert zij. „We moeten een debat voeren op basis van feiten, geen gevoelens.” Van der Staaij zegt dan dat hij geschrokken is van de nieuwste feiten en signaleert juist „dramatische gezondheidsschade”. Hij haalt het maandag verschenen rapport van het Trimbos-instituut aan, waarin een stijging van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van drugsgebruik wordt gemeld. Lees meer»

e sigaret schadelijk

Positief over e-sigaret als stophulp, maar ook veel zorgen om gezondheid

9 oktober 2019

De e-sigaret wordt door ruim twee derde van de ondervraagde (ex-)gebruikers aangeraden als hulpmiddel om te stoppen met roken. Weinig gebruikers melden gezondheidsklachten. Toch maken veel mensen zich zorgen om de effecten van de e-sigaret op de gezondheid. Want óók een e-sigaret bevat schadelijke stoffen. Over de vraag of de e-sigaret verboden moet worden, zijn de deelnemers aan het onderzoek (precies!) verdeeld. De helft van de ruim 5.800 ondervraagde e-rokers heeft weleens geprobeerd daarmee te stoppen of te minderen. 65 procent is dat gelukt: zij gebruiken geen e-sigarette meer. Nog eens 19 procent is het deels gelukt om te minderen. 1 op de 6 lukt het niet, of alleen door (weer) meer 'gewone' sigaretten te roken. Lees meer»

lachgas

Blokhuis: lachgas en verkeer gaan niet samen

2 oktober 2019

Staatssecretaris Blokhuis vindt de toename van het gebruik van lachgas in het verkeer zorgwekkend. De NOS berichtte in augustus dat het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was toen al 2,5 keer zo hoog was als in heel 2018. Uit het bericht bleek ook dat veel jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto het risico niet inzien. In antwoord op Kamervragen van CDA en PvdA schrijft Blokhuis dat deze cijfers nog niet bij de verschillende ministeries bekend waren. Hij vindt dat gebruik van lachgas niet samengaat met deelname aan het verkeer. Lees meer»

Psychotria viridis

Verbod ayahuasca definitief na oordeel Hoge Raad

1 oktober 2019

Het vervoer, bezit en gebruik van het hallucinogene drankje ayahuasca is definitief verboden in Nederland, zo oordeelt de Hoge Raad. Volgens het hoogste orgaan binnen de Nederlandse rechtspraak is een verbod op ayahuasca bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en daardoor een toegelaten beperking op de vrijheid van godsdienst. Lees meer»

drugsdumping

Nemen partydrugsgebruikers afvaldumpingen op de koop toe?

24 september 2019

'Gebruikers van partydrugs vinden de met drugsproductie en -handel gepaard gaande milieuschade en criminaliteit wel erg, maar vinden niet dat gebruikers daar medeverantwoordelijk voor zijn.' Dit blijkt uit een onderzoek naar het verantwoordelijkheidsgevoel van gebruikers van partydrugs ten aanzien van druggerelateerde milieuschade en criminaliteit. Het onderzoek onder 734 jongeren en jongvolwassen uitgaanders wordt vandaag gepubliceerd in het Cahier Politiestudies. Lees meer»

war on drugs

Het is niet de recreatieve gebruiker, het is de ‘war on drugs’

23 september 2019

(Opinie) Drugsgebruikers zijn niet medeverantwoordelijk voor de moord op advocaat Wiersum, schrijft Harry Bego . Maatschappelijke schade komt voort uit het illegaal zijn van drugs. Naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum schreef NRC in zijn hoofdredactioneel commentaar: „Als deze moord verband houdt met drugscriminaliteit, dan mag iedere burger die ‘recreatief’ drugs gebruikt en dat voor zichzelf goedpraat, zich medeverantwoordelijk voelen. Vraag schept aanbod schept chaos.” Lees meer»

73 nieuwe 1

'Het debat over drugs is een karikatuur, de politiek is stil

2 september 2019

Vorige week zorgde een rapport van Pieter Tops en Jan Tromp over de desastreuze gevolgen van de drugseconomie voor Amsterdam voor opschudding. Politiewetenschapper (en drugsvrijgever) Bob Hoogenboom ging bij zichzelf te rade. In ieder college over wat wetenschap is wordt benadrukt dat wetenschap niet waardevrij is. Dat is geen probleem mits een wetenschapper transparant is. Ik heb tijdens mijn studie maatschappijgeschiedenis in de jaren tachtig les gehad van neo-marxisten. De begrippen, de voorgeschreven literatuur en antwoorden spraken voor zich. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.