Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Er kleven grote bezwaren aan het overheidsbeleid om via nieuwe wetgeving die in oktober van kracht werd de online gokwereld te legaliseren. Naar verwachting komen honderdduizend mensen in de problemen. Topsporters zijn gevoelig voor (met name online) gokverslaving, blijkt uit Brits onderzoek (Nederlands Dagblad, 11 november). Afgelopen oktober, nota bene tijdens Stoptober, is in Nederland de Wet kansspelen op afstand ingegaan, waarmee de overheid inzet op regulering van de online gokmarkt.

Lees meer

Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Er komt waarschijnlijk toch een nationale verbruikersbelasting op e-sigaretten. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid zei tot nu toe dat het kabinet wil wachten op een Europese regeling voor accijns op de bij jongeren populaire 'vapes', maar in de Tweede Kamer zei hij dat dat proces "te traag verloopt". "Ik ben het punt genaderd dat ik denk dat een nationale heffing beter is."

Lees meer

Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Nieuwe cijfers zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten.

Lees meer

Het is weer Stoptober, maar werken die campagnes nog wel?

Een maand lang zonder sigaretten. Deze week is Stoptober van start gegaan, één van de vele antirookcampagnes die Nederland rijk is. Die lijken te werken, maar niet voor iedere groep. Want jongeren zijn het afgelopen jaar juist weer vaker gaan roken. De opkomst van vapen speelt daar volgens het Trimbos-instituut en Stichting Stop Bewust een belangrijke rol in.

Lees meer

In ziekenhuis na veelvuldig vapen, Tieme had ernstige longklachten

Vapen is onschuldig, dacht Tieme van der Heijden (19) uit Eindhoven. Tot hij vorig jaar in het ziekenhuis belandde met ernstige longproblemen, die misschien nooit meer helemaal overgaan. Daarom wil hij eenmalig zijn verhaal doen aan RTL Nieuws, om anderen te waarschuwen: "Het voelde alsof iemand mij constant een trap gaf tegen mijn middenrif. De hele dag snakte ik naar adem."

Lees meer

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt voorgeschreven, is vorig jaar toegenomen met 5 procent ten opzichte van 2021. Het gaat om pijnstillers als oxycodon, fentanyl en morfine. Het risico op verslaving bij langdurig gebruik van deze zogenoemde opioïden is hoog. Van de ruim een miljoen gebruikers namen er 600.000 een sterkwerkend middel, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees meer

Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

De Britse premier Sunak overweegt maatregelen die het nieuwe generaties onmogelijk moeten maken om sigaretten te kopen. Dat meldt The Guardian op basis van bronnen bij de overheid. Sunak wil dezelfde soort maatregelen als in Nieuw-Zeeland. Daar werd vorig jaar een wet aangenomen die de verkoop van tabak aan iedereen die in 2023 nog geen 15 was, gedurende de rest van hun leven verbiedt.

Lees meer

Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Mensen helpen om gezonder te leven, oftewel preventie, heeft zin. Dat vonden eerdere kabinetten al en ook nu staat het niet ter discussie. Waarom is er dan geen structureel geld meer voor beschikbaar? Gezondheidsorganisaties en experts zijn bezorgd. In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik, gezonde voeding en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Inmidels is gebleken dat de doelen lastig te behalen zijn.

Lees meer

‘Het verbieden van drugs heeft gefaald, reguleer het veilig gebruik’

Justitie gaat door met het verbieden van drugs. Normaliseer drugs, stelt Kaj Hollemans, dat is beter voor de gezondheid en drijft criminaliteit uit. De overheid wil drugsgebruik ‘denormaliseren’, zoveel wordt duidelijk uit de Memorie van Toelichting bij begroting van het ministerie van Justitie voor het komend jaar. Justitie probeert volwassen mensen die er bewust voor kiezen om af en toe drugs te gebruiken een schuldgevoel aan te praten, door te benadrukken dat ze een crimineel systeem in stand houden en bloed aan hun handen hebben.

Lees meer

Primeur voor Limburg: wietplantages gevonden dankzij zoektocht met satelliet

Voor het eerst hebben instanties een satelliet gebruikt bij de zoektocht naar wietplantages in mais- en aspergevelden. Dat leidde in Limburg tot enkele gevonden wietplantages. Het gaat om een project van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de politie Limburg en Blue Team Intelligence. Blue Team Intelligence, een consultancybureau op het gebied van inlichtingen, bekeek de satellietbeelden van achtduizend velden. Daaruit kwamen 150 verdachte locaties naar voren.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Contact

    Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

    Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

    Telefoonnummer

    (035) 887 02 77

    Mail

    info@drugsadvies.nl