Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

73 nieuwe 1

'Het debat over drugs is een karikatuur, de politiek is stil

2 september 2019

Vorige week zorgde een rapport van Pieter Tops en Jan Tromp over de desastreuze gevolgen van de drugseconomie voor Amsterdam voor opschudding. Politiewetenschapper (en drugsvrijgever) Bob Hoogenboom ging bij zichzelf te rade. In ieder college over wat wetenschap is wordt benadrukt dat wetenschap niet waardevrij is. Dat is geen probleem mits een wetenschapper transparant is. Ik heb tijdens mijn studie maatschappijgeschiedenis in de jaren tachtig les gehad van neo-marxisten. De begrippen, de voorgeschreven literatuur en antwoorden spraken voor zich. Lees meer»

73 nieuwe soorten drugs

'Meer dan 200 doden in 2017 door gebruik zware pijnstillers'

28 augustus 2019

Het aantal doden door het gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl, is in vier jaar tijd met de helft toegenomen. Uit onderzoek van twee universiteiten, waarover RTL Nieuws publiceert, blijkt dat door deze middelen 220 mensen om het leven zijn gekomen in 2017. Dat is een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van 2013. Het is volgens RTL Nieuws voor het eerst dat hierover Nederlandse cijfers naar buiten komen. Lees meer»

Trimbos 2

Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik?

28 augustus 2019

Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik? Deze vraag krijgen we regelmatig van journalisten. Drugsdeskundige Ferry Goossens geeft hieronder het antwoord. Allereerst is het goed om stil te staan bij het begrip ‘normalisering’. Want hoewel de strekking van de vraag veelal is of er tegenwoordig meer mensen drugs gebruiken dan vroeger, is normalisering een breder begrip. Zo was in het verleden het gebruik van drugs vooral gangbaar in bepaalde subculturen (denk aan hippies en gabbers) terwijl we de huidige drugs gebruikende festivalbezoeker als mainstream zouden typeren. Het gebruik op veel dancefestivals is niet te missen en sommige feestvierders lijken er weinig moeite mee te hebben zichtbaar onder invloed te zijn. Zowel niet voor hun vrienden als voor het personeel op het festival. Lees meer»

alcohol verboden

Steeds meer met alcohol betrapte jongeren krijgen Halt-straf

27 augustus 2019

Het aantal minderjarigen dat wordt doorgestuurd naar Halt omdat ze alcohol bij zich hebben, neemt fors toe. Dat blijkt uit cijfers van de instelling, die probeert wangedrag van jongeren te stoppen. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er al bijna net zoveel jongeren naar Halt gestuurd als in heel 2018. De verklaring voor de toename is vermoedelijk dat gemeentes niet langer alleen de verkopers, maar dus ook de jongeren zelf aanpakken. "Wij kunnen niet met zekerheid zeggen waar de stijging vandaan komt en of jongeren dus ook meer drinken", zegt Eveline Huisman van Halt tegen RTL Nieuws. "Maar we zien dat alcoholbeleid in een aantal gemeentes een speerpunt is." Lees meer»

roken is slecht

Cursussen om te stoppen met roken zijn populair: van 'Ik mag niet meer roken' naar 'Ik wil niet meer'

19 augustus 2019

De vraag naar hulp bij stoppen met roken stijgt flink. Vorig jaar gingen meer dan 40.000 rokers op cursus. Vanaf volgend jaar hoeven ze ook hun eigen risico niet meer te betalen, dus is de verwachting dat dan nog meer mensen hulp zullen zoeken. De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, meldt het AD. "Stoppen mét hulp is absoluut effectiever dan stoppen in je eentje", zegt hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Arie Dijkstra, gespecialiseerd in verslavingen. Ook wordt het makkelijker gemaakt om te stoppen door cursussen te vergoeden met de zorgverzekering, vertelt hij. Lees meer»

ghb

Al jaren in een tentje in het bos: ghb-verslaafden zijn ‘te gevaarlijk’ voor de nachtopvang

19 augustus 2019

In Breda, maar ook in andere steden, zijn dakloze ghb-verslaafden niet welkom in de nachtopvang. Het is juridisch discutabel, maar ghb-gebruikers vormen een gevaar voor anderen, aldus de opvanglocatie. Mark (44) en Dianne (26) wonen daarom in het bos. Ghb-verslaafden zijn niet welkom in de nachtopvang van Breda. Hun problematiek wordt als te ernstig en te heftig beschouwd, een gevaar voor andere daklozen en medewerkers. Daarom slapen Mark en Dianne in een tent. Lees meer»

73 nieuwe 1

’Jeugd naïef over drugs in buitenland’

19 augustus 2019

De arrestatie van ’drugsrunner’ Roelf B. en zijn schoolvriend Gert-Jan N. werpt de vraag op of jonge Nederlanders wel beseffen welke risico’s ze lopen als ze met verdovende middelen naar het buitenland gaan. Advocaten Richard van der Weide en Ed Manders denken van niet. Topsprinter Roelf B. en Gert-Jan N. – beiden zitten in voorarrest in Hongarije nadat ze met grote hoeveelheden xtc, vloeibare drugs en marihuana werden gearresteerd op muziekfestival Sziget – zijn niet de eerste Nederlanders die zich in het buitenland behoorlijk in de nesten hebben gewerkt. De voorbije jaren is het vaker voorgekomen dat jonge landgenoten worden opgepakt. Jarenlange celstraffen in schokkende omstandigheden kunnen het gevolg zijn. Lees meer»

MDMA

MDMA kan alcoholisme bestrijden, zeggen onderzoekers

19 augustus 2019

Alcoholverslaving behandelen met het gebruik van een andere drug? Volgens een eerste studie is het veilig én effectief om met de synthetische drug MDMA alcoholisme te bestrijden. Artsen in Bristol testen of enkele doses van de drug, samen met psychotherapie, patiënten kunnen helpen om hun alcoholverslaving te overwinnen. Het gaat pas om een eerste onderzoek, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend, klinkt het. Op één na zijn de proefpersonen tot dusver niet hervallen en er zijn zo goed als geen fysieke en psychologische bijwerkingen gemeld. Lees meer»

lachgasampullen

Milieudefensie waarschuwt lachgasgebruikers: denk aan het klimaat

13 augustus 2019

Lachgas is erg schadelijk voor het milieu. "Een ballon staat gelijk aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van 1 liter benzine of diesel", zegt Milieudefensie. Het gas is volgens de organisatie 250 keer schadelijker voor het milieu dan CO2. "Lachgas is om te huilen voor het klimaat", zegt een woordvoerder van Milieudefensie. Vooral jongeren gebruiken lachgas om een snelle kick te krijgen. Het middel is niet verboden sinds het onder de Warenwet valt en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Lees meer»

73 nieuwe 1

Wat er gebeurt als je met drugs op zak wordt gepakt tijdens een festival

8 augustus 2019

Festivalbezoekers die drugs naar binnen smokkelen, lopen de meeste kans om gepakt te worden tijdens de controles door de beveiliging bij de ingang", vervolgt ze. "Maar sommigen lopen ook tegen de lamp als ze een tiental meter verder de drugs gaan verdelen onder hun vrienden, omdat de organisatie daar beveiligers in burger, zogenoemde stillen heeft staan." Eenmaal aangehouden door diezelfde beveiligers, ligt het aan het festival wat er met deze overtreders gebeurt. Lees meer»

lachgas ballon

De gebruiker van lachgas is daarvoor zelf verantwoordelijk

7 augustus 2019

Wie is hiervoor nu verantwoordelijk? Het korte antwoord: de gebruiker zelf. Wie roesmiddelen wil gebruiken, moet precies weten wat hij zichzelf aandoet. Hoe meer keus in roesmiddelen, hoe zwaarder de zorg- en informatieplicht dus. Verkeersdeelname is voor ieder die onder invloed is van wat hij heeft gedronken, gespoten, gerookt of ingeademd, vanzelfsprekend taboe. Gebruik van geen enkel middel mag ooit een gevaar voor een ander opleveren. Wie middelen combineert, kan daar per definitie niet aan voldoen. De rol van de overheid hoeft vooralsnog niet groter te worden. Beheersing is een kwestie van de huidige regelgeving en ieders eigen verantwoordelijkheid. Lees meer»

lachgasballon

Trimbos na ongeluk in Gorinchem: Gebruik van lachgas in het verkeer levensgevaarlijk

6 augustus 2019

Wie lachgas heeft gebruikt, moet niet de weg op gaan. ,,Deelname aan verkeer is ernstig af te raden tijdens én in de uren na gebruik’’, zo stelt het Trimbos-instituut. Die waarschuwing is te vinden in de informatiebrochure over lachgas, samengesteld door het Trimbos-instituut. Dat is het landelijk kennisinstituut voor onder meer verslavingszorg. Op zijn website noemt Trimbos lachgasgebruik in het verkeer zelfs levensgevaarlijk. Een foto van een auto in de kreukels illustreert die woorden. Lees meer»

2 mil iraanse jongeren 1

Jongerenorganisatie: xtc-gebruikers stappen te snel in de auto

1 augustus 2019

De meeste jongeren die xtc hebben gebruikt stappen te snel weer in de auto, zegt jongerenorganisatie TeamAlert. Die deed een enquête onder 1460 jongeren tussen de 18 en 24 jaar die wel eens xtc slikken. TeamAlert begint vandaag een campagne over xtc en autorijden. Gemiddeld wachten jongeren na het slikken van een pil acht uur voordat ze achter het stuur kruipen, terwijl ze veel langer zouden moeten wachten, zegt TeamAlert. Het duurt bij één pil 16 tot 40 uur voordat de bloedspiegel onder de waarde ligt waarbij weer mag worden gereden. Bij mensen die meer dan een pil slikken, duurt het nog veel langer. Lees meer»

roken is slecht

Van Tabakswet tot rookverbod op perron: rookvrije samenleving komt dichterbij

31 juli 2019

Steeds meer Nederlanders storen zich aan rokers op publieke plekken. Instanties trekken zich de klachten aan en nemen maatregelen. Vandaag kondigde ProRail aan alle stations in Nederland binnen twee jaar rookvrij te willen maken. Gisteren werd bekend dat ook op steeds meer terrassen niet meer mag worden gerookt. En vanaf 1 augustus volgend jaar mag er niet meer worden gerookt op terreinen van onderwijsinstellingen. Daarnaast blijven de prijzen van sigaretten flink stijgen. Een rookvrije samenleving lijkt steeds dichterbij te komen. Een overzicht van de maatregelen die de afgelopen twee decennia zijn ingesteld om roken te ontmoedigen. Lees meer»

2 mil iraanse jongeren 1

Alles voor de kick: dit doen xtc en andere drugs met je lichaam

25 juli 2019

Van drugs gebruiken krijg je een ‘kick’, te vergelijken met risicovolle situaties als bungeejumpen, bergbeklimmen en parachutespringen. Hoe zit dat precies? Klinisch farmacoloog prof. dr. Adam Cohen van Universiteit Leiden vertelt in een nieuw college van de Universiteit van Nederland* hoe een ‘kick’ op het lichaam werkt. ,Denk eens terug aan een risicovol moment in je leven dat goed afliep.’’ Bij de meeste mensen ziet prof. Cohen een glimlach op hun gezicht verschijnen als hij deze vraag stelt. ,,Heel even gebeurt er iets in de hersenen; de stof dopamine komt vrij.’’ Dopamine heeft effect op een heel oud deel van onze hersenen: het mesolimbische systeem, ook wel het beloningssysteem. Lees meer»

73 nieuwe soorten drugs

‘Staak de kruistocht tegen drugsgebruikers’

25 juli 2019

Minister Grapperhaus wil in de strijd tegen drugscriminaliteit minder festivals toestaan. Volgens D66-gemeenteraadslid Alexander Hammelburg is het te simpel de verantwoordelijkheid bij de consument te leggen, zo betoogt hij in dit opiniestuk. De war on drugs lijkt steeds om te slaan naar een ‘war on drugsgebruikers’. Beide oorlogen beloven de oplossing te zijn, maar verergeren eerder de problemen die door drugs worden veroorzaakt. Lees meer»

lachgasballon

Rotterdam verbiedt verkoop lachgas op evenementen en rond strand

23 juli 2019

Bij evenementen in Rotterdam en op en rond het strand van Nesselande in de stad mag per direct geen lachgas meer worden verkocht. Burgemeester Aboutaleb heeft een politieverordening gewijzigd om dat verbod mogelijk te maken. De burgemeester kondigde eind vorige maand al aan dat hij de verkoop van lachgas bij evenementen aan banden wilde leggen. Volgens Aboutaleb veroorzaakt het veel overlast. Door het nu te verbieden kan de politie optreden tegen de verkopers, meldt RTV Rijnmond. Lees meer»

alcohol

“Hoezo, je drinkt geen alcohol?!”

23 juli 2019

Het festivalseizoen is volop aan de gang en de zomermaanden in onze agenda’s worden volgepland met tuinfeesten, barbecues en uitjes met vrienden die eindigen op café. We kennen het geliefde recept voor zo’n sfeervolle avond of een vreugdevol festival allemaal: muziekje, hapje, drankje. Zie je het tafereel al voor je? Stoort het als ik even een gokje waag naar het basisingrediënt van je drankje? Laat me raden… alcohol? Zo niet, dan vermoed ik dat de meest voorkomende reactie van je wel-drinkend gezelschap de volgende is: “Hoezo, je drinkt niet?!” Juist? Ik dacht het al, ik krijg die opmerking zelf namelijk ook vaak te horen. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.