Drugsadvies over Gamen

Gamen

Beschrijving van gamen

Algemeen

Gamen is het spelen van digitale spellen (games) op een pc, een console of een ander elektronisch apparaat. Een pc zal iedereen kennen, maar wat is een console? Een console is niks anders dan een spel computer die ervoor gemaakt is om te gamen. Voorbeelden van consoles zijn Xbox, Playstation en Nintendo Wii.  Bij andere elektronische apparaten moet gedacht worden aan: telefoon, tablet en portable console. (Psp, Nintendo DS, etc.)

Grote ontwikkeling

De game industrie heeft grote ontwikkelingen doorgemaakt in de afgelopen 30 a 35 jaar. De eerste consoles waren omgebouwde radars waarop ‘Tennis for two’ (twee balkjes en een vierkant balletje) gespeeld kon worden. Daarnaast waren er natuurlijk de arcade kasten, waar kwartjes in moesten om erop te kunnen spelen. De eerste echt bekende thuis console was de Atari 2600 en hierbij was flink wat fantasie nodig om de verschillende objecten op het scherm te kunnen onderscheiden en identificeren. De spellen waren (met name voor de standaard van vandaag) zeer kort, een spel duurde soms maar vijf minuten. Het ging ook niet om levels uitspelen, maar meer om te kijken hoever men kon komen voordat alle levens op waren. Geheel in traditie met de arcade kasten van vroeger. Dit jaar zijn de nieuwe generatie consoles uitgekomen, de zogeheten Next-Gen consoles: Playstation 4, Xbox One en Nintendo Wii U. Het draait bij gamen al een lange tijd niet meer om zo ver mogelijk proberen te komen voordat alle levens op zijn. Tegenwoordig draait het om grote open werelden, waarbij de speler zelf invulling kan geven aan zijn karakter en zijn/haar doen of laten in de game. Denk hierbij aan spellen als World of Warcraft, Skyrim en GTA V. Een spel uitspelen duurt tegenwoordig dus ook een stuk langer dan dat vroeger het geval was.

Positieve kanten

Uit recente onderzoeken is gebleken dat gamen naast negatieve kanten ook positieve kanten heeft. Dit is echter wel afhankelijk van het soort spellen dat gespeeld wordt. Hieronder volgt een overzicht.

  • Stimuleren van het cognitieve vermogen, dit gebeurt met name bij quiz spellen (Braintrainer, Professor Layton, etc.)
  • Hand-oog coördinatie verbeterd, dit gebeurd vooral bij actie of schiet spellen (COD, Battlefield, GTA V, etc.)
  • Fijne motoriek verbeterd met name snelheid en precisie, dit gebeurd bij bijna alle spellen.
  • Stimuleert ontwikkeling ruimtelijk inzicht en creativiteit, dit gebeurd bij bijna alle spellen.

De negatieve kanten van het gamen zijn te vinden onder het kopje ‘risico’s en verslaving’.

Wet

Er is geen wet omtrent gamen. Het NICAM  (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) bepaalt de PEGI voor games. PEGI bestaat uit een leeftijdsadvies en geeft aan met welke zaken (geweld, drugs, grof taalgebruik, seks, etc.) de speler geconfronteerd kan worden in het spel. Ondanks dat er geen echte wet is omtrent gamen is de PEGI rating van een game wel bepalend voor de verkoop. Zo mag een spel met PEGI leeftijd 18+ niet verkocht worden aan mensen onder die leeftijd. In de praktijk gebeurd het echter nog vaak genoeg dat dit soort spellen aan minderjarigen verkocht worden.

Effecten van gokken

Lichamelijke effecten

  • Verhoging hartslag
  • Verhoging ademhaling

Geestelijke effecten

  • Beloningscentrum geactiveerd, hersenen hebben een beloningscentrum en wanneer deze geprikkeld wordt door de stof dopamine ervaart de speler een plezier gevoel. Sterker nog, dankzij de dopamine kan de speler in een roes terecht komen die lijkend is op drugsgebruik. Tijdens deze roes verliest de speler de wereld om zich heen uit het oog. Het draait alleen nog maar om wat er in de game gebeurd. Het gevaar van een dergelijke roes is dat de speler veel vaker en langer gaat spelen dan eerst gepland was.

Risico’s en verslaving van gokken

Bij gamen zijn er risico’s op zowel de korte als lange termijn. Daarnaast kan er een geestelijke afhankelijkheid (verslaving ontstaan)

Korte termijn risico’s

  • Verwaarlozing sociale contacten, doordat de speler veel tijd spendeert aan het spelen van een bepaalde game houdt hij/zij veel minder tijd over voor vrienden en familie.
  • Verwaarlozing persoonlijke hygiëne , veel gamers leven bij het motto: ‘ik kom vandaag toch niet buiten dus douchen en tandenpoetsen is zinloos.’
  • Onvoorziene hoge kosten, dit geldt met name voor gratis apps/spellen die gedownload worden op telefoon en tablet. Hoewel de spellen gratis zijn qua aankoop is het zo dat er in het spel zelf wel aankopen gedaan kunnen worden voor echt geld. Wanneer een ouder zijn/haar creditcard gegevens één keer invult ontstaat de mogelijkheid om bij alle spellen in game aankopen te doen, zonder dat men dit snel in de gaten heeft. Dit kan resulteren in zeer hoge onvoorziene kosten.

Lange termijn risico’s

  • Verwaarlozing van studie/werk, doordat de gamer veel tijd steekt in een bepaalde game gaat dit ten koste van studie of werk. Het probleem is vaak dat de gamer wel door heeft dat studie/werk verwaarloosd wordt, maar blijft gamen de prioriteit geven.
  • Obsessieve gedachtes, doordat de speler zo veel aan het gamen is, zal de gedachtegang hier naartoe trekken zelfs als de speler iets anders aan het doen is. Dit gaat ten koste van de concentratie en de speler zal dus minder presteren voor de studie of op het werk.
  • Gezondheidsproblemen, obsessieve gamers hebben niet het beste voedingspatroon. Zo overleven velen op energie drinks en fast food. Dit is logisch aangezien men niet te lang van de (spel) computer verwijderd wil zijn. Vaak wordt er snel een vette hap gegeten en weggespoeld met wat energie drink. Hier komt nog eens bij dat gamers liever niet buiten komen (hier kan immers niet gegamed worden) en dus ook niets aan sport doen. Dit levert na verloop van tijd vanzelf gezondheidsproblemen op.
  • Gebruik stimulerende middelen, hierbij moet gedacht worden aan cafeïne, amfetamine en zelfs cocaïne. De hele dag binnen zitten en geconcentreerd naar een beeldscherm kijken vreet energie. Met name als dit 6 tot 14 uur moet worden volgehouden. Hierdoor komt het voor dat gamers op zoek gaan naar een middel wat deze energie kan leveren. Al snel komt men dan uit bij opwekkende drugs.

Verslaving

Er kan een geestelijke verslaving ontstaan wanneer er veel en vaak gegamed wordt, hetzelfde als bij drugsgebruik en gokken. Er bestaan echter wel verschillen in verslavingsgevoeligheid qua spellen onderling. Een potje bowlen op de Wii U is een stuk minder verslavend dan bijvoorbeeld spellen als World of Warcraft, battlefield, GTA, etc. Uit recente onderzoeken is gebleken dat er nog een zeer belangrijke factor bijdraagt aan de verslavingsgevoeligheid van een bepaalde game. De online community, oftewel de andere spelers waarmee je speelt. Spellen als World of Warcraft, battlefield, COD, worden met name gespeeld in groepsverband (online ook wel clan, gang, guild, etc. genoemd). Mocht het zo zijn dat een gamer al lange tijd in een clan zit (bijvoorbeeld in World of Warcraft) dan zullen de overige clan leden niet blij zijn als deze persoon ineens stopt.  Zij zullen hem/haar proberen over te halen om door te spelen, want ze hebben immers al zoveel samen bereikt en het is zonde om nu te stoppen. Dit fenomeen noemen we ook wel groepsdruk. De groep oefent druk uit op de ene speler om door te blijven spelen ook al is het spelen voor die ene persoon problematisch gebleken.

Bepaalde signalen kunnen wijzen op afhankelijkheid of (beginnende) gameverslaving: 

  • Vaak meer of langer gamen of internetten dan afgesproken of gepland
  • Niet kunnen stoppen met gamen of internetten
  • Een groot deel van de dag (in gedachten of in het echt) bezig zijn met internetten of gamen
  • Andere activiteiten uitstellen of helemaal niet uitvoeren
  • Internetten of gamen om negatieve emoties niet te voelen (vluchtgedrag)
  • Verminderen van sociale contacten in de ‘echte wereld’ of alleen nog maar sociale contacten hebben via de game of het internet;
  • Slechte prestaties leveren op school of op het werk
  • Een verstoord dag- en nachtritme
  • Verslechteren van de persoonlijke verzorging
  • Woedend reageren als het spel wordt verstoord of als iemand op het gedrag wordt aangesproken

Kenmerken gameverslaving

  • 94,5 procent is een man / jongen
  • 11 procent is jonger dan 18 jaar, 58 procent is tussen de 18 en 24 jaar en 11 procent is tussen de 25 en 29 jaar
  • Gemiddeld aantal uren gamen per dag: 7,6 uur
  • World of Warcraft meest populair

Geschiedenis van gokken

De allereerste game

De geschiedenis van gamen is relatief kort. In 1958 werd de eerste game ontwikkeld met de naam ‘Tennis for two.’ Dit was een omgebouwde radar met toentertijd een hyper moderne computer. In deze tijd waren computers nog zo groot dat sommige een woonkamer van een huis konden vullen. In 1962 kwam ‘space wars’ uit. Oudere mensen zullen dit spel nog kennen onder de naam ‘astroïd’ dat later op de Atari 2600 uit kwam. Tegelijkertijd kwamen de arcadekasten op. Men moest kwartjes in de machine gooien om zo het spel te kunnen spelen. De games op de arcadekasten draaide erom om zo ver mogelijk te komen met een bepaald aantal levens.

De eerste (thuis) console

In 1972 is het grote moment eindelijk daar, de eerste thuis console werd gelanceerd, de Magnavox Odyssey. Hier moet wel bij gemeld worden dat het begrip console enigszins wordt opgerekt. De Odyssey kon zelf namelijk geen graphics produceren. Het enige wat de spelcomputer deed was één, twee of drie balkjes (afhankelijk van de cartridge die erin zat) op het scherm projecteren. Om een spel daadwerkelijk te spelen waren er tal van attributen nodig. Om als voorbeeld het roulette spel te nemen. De Odyssey bracht alleen 1 vierkant vlak op het scherm. Om daadwerkelijk het spel te spelen waren de volgende attributen nodig: roulette kaart, chips om in te zetten en een plastic afbeelding van een roulette wiel die op de tv geplakt diende te worden. Volgens de maatstaven van vandaag de dag stelt de Odyssey helemaal niks voor, maar als eerste thuis console was het baanbrekend.

Atari

In 1975 bracht Atari een thuis versie van het bekende spel Pong uit (twee balkjes en een vierkant balkje). De arcadekasten van dit spel liepen al als een tierelier en ook de thuis versie van Pong vond gretig aftrek. Tijdens de kerstverkoop van 1975 moesten mensen in verschillende plaatsen uren in de rij staan, niet om een Pong console te kunnen afhalen, maar om er één te bestellen. In 1977 kwam Atari met hun eerste thuis console de Atari 2600. Volgens sommige was dit de eerste echte thuis console en dus niet de Odyssey. De Atari 2600 is één van de meest en langst verkochte console uit de geschiedenis. Daarnaast heeft Atari nog de 5200, 7800, en Jaguar consoles geproduceerd. Deze flopte echter bijna allemaal.

Teloorgang van de game industrie (1980-1985)

In de jaren ’80 kwam een einde aan de bloeiende game industrie. Dit had twee duidelijke verklaringen, een overkill (te veel) aan consoles die op de markt kwamen en de hoge prijs. Atari, Colecovision, Intelvison, Vectrex, Magnavox Odyssey  2, zijn enkele voorbeelden van de vele consoles die uitkwamen tussen de jaren ’80 en ’85. Consumenten raakten verdwaald in het grote aanbod van consoles. Tegenwoordig zouden we online de verschillende consoles opzoeken en met elkaar vergelijken. Helaas voor de consumenten uit de jaren ’80 was dit niet mogelijk. Het internet zoals we dat nu allemaal kennen was er nog niet. Het kwam erop neer dat consumenten ‘blind’ een grote uitgave moesten doen en moesten hopen dat de gekozen console de beste was. Dit resulteerde uiteindelijk in het opdrogen van de games markt.

Nintendo, Sega en de ‘bit wars’

In 1986 lag de game markt op zijn gat. Redelijk onverwachts bracht Nintendo de NES (Nintendo entertainment system) uit en dit werd een groot succes. De NES was soeverein ten opzichte van alle consoles die ervoor waren uitgekomen. Dit zorgde ervoor dat de consumenten terug gehaald werden naar de game markt. Er was immers op dit moment één goede console waarvan de consument zeker wist dat het product het geld waard was. Het zou echter niet lang duren voordat er opnieuw concurrentie zou komen. In 1988 kwam Sega met de Genesis (Mega Drive). Dit zou uiteindelijk resulteren in de zogeheten ‘bit wars’. De Sega Genesis was 16-bit terwijl de NES 8-bit was. De reclame van Sega loog er niet om: The Sega Genesis does what Nintendon’t”. Als antwoord hierop kwam Nintendo in 1991 (1992 in Europa) met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) die net zoals de Genesis 16-bit was. Sega en Nintendo bleven in een concurrentie strijd verwikkeld tot aan de nieuwe generatie consoles. De games op de deze consoles waren voornamelijk ‘side-scrollers’. Dit houdt in dat de speler het spel ziet van de zijkant (zij aangezicht) en de bedoeling van het spel is om van links helemaal naar rechts te gaan en zo het leven uit te spelen. Uiteraard waren er meer dan genoeg obstakels die overwonnen moesten worden, wat dus voor de uitdaging zorgde.

Sony Playstation en Nintendo 64

In 1995 kwam Sony met de Playstation, een jaar later kwam Nintendo met de Nintendo 64. Het grootte verschil tussen de twee was dat de spellen van de Playstation op CD uitkwamen en de Nintendo 64 spellen kwamen nog altijd op cartridges. Het voordeel van de CD ten opzichte van de cartridges was dat er veel meer data op kon, wat dus grotere spellen betekende. Uitgevers van spellen hadden dit ook snel door en kozen bijna allemaal voor de Playstation. Vandaar dat er ook veel meer verschillende spellen zijn uitgekomen op de Playstation dan op de Nintendo 64. Uiteindelijk won de Playstation met grote overmacht (104 miljoen tegen 32,9 miljoen verkocht). De games op deze consoles waren al veel meer divers als bij de vorige generatie. Er werd geëxperimenteerd met 3D werelden, maar door de capaciteiten van de consoles ging dit ten koste van de graphics en werden dus over het algemeen geen groot succes.

Sony Playstation 2, Xbox en Nintendo Gamecube

Na vijf jaar stonden de nieuwe generatie consoles klaar. De Playstation 2 kwam als eerste uit in 2000. Gevolgd door de Xbox en de Gamecube in 2002. Deze consoles waren weer stukken verder dan de consoles van de vorige generatie, dit was met name te merken aan de graphics. Deze generatie consoles waren de eerste waarbij sommige spellen online gespeeld konden worden. Playstation is ook in deze generatie de best verkochte console. Playstation 158 miljoen, Gamecube 21,74 miljoen en Xbox 24 miljoen keer verkocht. De games werden bij deze generatie consoles steeds meer 3D werelden waarbij men niet alleen van links naar rechts moest zien te komen, maar men elke kant op kon die men wilde. Helaas ging dit nog altijd ten koste van de graphics.

Sony Playstation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii

In 2005 was het de Xbox360 die de zevende generatie consoles opende. Gevolgd door de Nintendo Wii in 2006 en de Playstation 3 in 2007. De graphics waren opnieuw een flinke verbetering ten opzichte van de vorige generatie. Spellen konden nu nog groter worden omdat de nieuwe generatie consoles veel krachtiger waren. Een ander belangrijke ontwikkeling die is doorgezet is het online gamen. Waar dat bij de vorige generatie consoles nog maar bij sommige spellen kon, was het nu mogelijk om bijna ieder spel online te spelen. De Nintendo Wii koos een ander pad dan de Playstation en de Xbox. In plaats van rustig op de bank gamen werd de speler uitgedaagd om actief te zijn tijdens het spelen. Voorbeeld: tennis spel, op de Playstation en Xbox zit men rustig op de bank en drukt men slechts op de knoppen van de controller. Bij de Wii houdt men de controller vast als een tennisracket en moet men dus actief staan zwaaien met de controller om de bal te raken. De Playstation 3 werd 82 miljoen keer verkocht, de Xbox 360 werd 76 miljoen keer verkocht en de Nintendo Wii werd over de 100 miljoen keer verkocht. De ontwikkeling van 3D werelden ging nog een stap verder op deze consoles en gaf de speler totale controle over de wereld en zijn personage. Doordat deze consoles wederom krachtiger waren werd het nu mogelijk om zowel 3D werelden te creëren met daarbij ook nog eens mooie graphics.

Sony Playstation 4, Xbox One en Nintendo Wii U

De nieuwste generatie consoles zijn eind vorig jaar gelanceerd. Opnieuw gaan Playstation, Xbox en Nintendo de strijd met elkaar aan. Deze consoles zijn weer een stuk krachtiger dan hun voorgangers en hierdoor kunnen spellen nog grafischer en groter worden.  Wie de grote winnaar van deze generatie wordt is nog even afwachten. Qua games zal de ontwikkeling van 3D werelden en de spelers vrijheden in deze wereld nog verder worden uitgebouwd. Uiteraard weer met mooiere graphics als de voorgaande consoles.

Samenvatting

De Odyssey was de eerste echte thuis console, gevolgd door de Atari 2600. Eind jaren ’80 waren de jaren van de ‘bit wars’, een concurrentie strijd tussen Nintendo en Sega. In 1995 kwam de Playstation uit en die versloeg de Nintendo 64 met groot gemak. Hetzelfde gold voor de Playstation 2 in opzichte van de Xbox en Gamecube. Tot aan de Nintendo Wii met het ‘nieuwe’ en ‘actieve’ concept van gamen. Elke generatie consoles was krachtiger dan zijn voorgangers en zo ook bij de laatste generatie consoles. Wie de grote winnaar van deze generatie wordt is nog even afwachten.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Gevaar zware pijnstillers wordt onderkend, maar gebruik neemt toch toe

Het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt voorgeschreven, is vorig jaar toegenomen met 5 procent ten opzichte van 2021. Het gaat om pijnstillers als oxycodon, fentanyl en morfine. Het risico op verslaving bij langdurig gebruik van deze zogenoemde opioïden is hoog. Van de ruim een miljoen gebruikers namen er 600.000 een sterkwerkend middel, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees meer
Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

De Britse premier Sunak overweegt maatregelen die het nieuwe generaties onmogelijk moeten maken om sigaretten te kopen. Dat meldt The Guardian op basis van bronnen bij de overheid. Sunak wil dezelfde soort maatregelen als in Nieuw-Zeeland. Daar werd vorig jaar een wet aangenomen die de verkoop van tabak aan iedereen die in 2023 nog geen 15 was, gedurende de rest van hun leven verbiedt.

Lees meer
Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Preventie werkt en toch komt er minder geld voor: ‘Ongelofelijk slecht signaal’

Mensen helpen om gezonder te leven, oftewel preventie, heeft zin. Dat vonden eerdere kabinetten al en ook nu staat het niet ter discussie. Waarom is er dan geen structureel geld meer voor beschikbaar? Gezondheidsorganisaties en experts zijn bezorgd. In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik, gezonde voeding en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Inmidels is gebleken dat de doelen lastig te behalen zijn.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Contact

    Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

    Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

    Telefoonnummer

    (035) 887 02 77

    Mail

    info@drugsadvies.nl