Drugsadvies over 2c-b

2c-b

Beschrijving van 2C-B

Algemeen

2C-B is een synthetische veranderende drug. Dit wil zeggen dat het middel in een laboratorium gemaakt wordt en er geen natuurlijke grondstoffen in zitten. Hoewel 2C-B ook opwekkende eigenschappen bezit, valt het onder de noemer veranderende drugs.  Dit heeft te maken met het feit dat de veranderende effecten sterker aanwezig zijn dan de opwekkende effecten. De werkzame stof in het middel is 4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine. Het is chemisch verwant aan de drug mescaline welke uit de peyote cactus gewonnen kan worden.

Dosering

De dosering van 2C-B is zeer belangrijk aangezien dit een grote invloed heeft op de werking van de drug. Bij lage hoeveelheden (5-15 mg) lijken de effecten een beetje op de effecten van XTC (MDMA). Bij hogere hoeveelheden (15-35 mg) lijken de effecten meer op de effecten van paddo’s en LSD.

Wet

2C-B is een tijd lang legaal geweest in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld. Het werd verkocht onder de namen ‘Nexus’ en ‘Erox’. Hierna hebben smartshops het middel nog een tijdje verkocht in capsules van 5 tot 8 mg. In 1997 is 2C-B opgenomen in de Opiumwet onder lijst 1, Harddrug met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid’. Het fabriceren, verhandelen en in bezit hebben van het middel is dus verboden.

Twee varianten

Het genotmiddel is in twee varianten op de illegale markt verkrijgbaar. In poedervorm en in pil vorm, waarvan de poedervorm weinig voorkomt. Dit heeft te maken met het feit dat 2C-B poeder snuiven zeer pijnlijk kan zijn. Dus over het algemeen wordt het middel in pil vorm gekocht en oraal (via de mond) ingenomen. Soms wordt het middel verkocht als XTC en hoewel de effecten bij een lage dosering er enigszins op lijken is het absoluut geen XTC.

Laat daarom altijd eerst drugs testen voordat deze gebruikt worden!

Effecten van 2C-B

De effecten van 2C-B zijn van vele factoren afhankelijk. Deze factoren bestaan uit: persoonsgebonden factoren (ervaring, verwachting, ziektegeschiedenis, etc.) de omgeving waarin het gebruikt wordt (druk, rustig, vertrouwd, onveilig, etc.). Verder heeft de dosis een grote impact op de effecten die de gebruiker ervan gaat voelen. In onderstaande rijtjes gaan wij uit van minimaal 15mg en maximaal 35mg. Zoals al eerder aangegeven komen de effecten bij deze dosis enigszins overeen met de effecten van paddo’s en LSD.

Lichamelijke effecten

 • Stijging hartslag en verhoging van de bloeddruk
 • Verwijde pupillen
 • Zweten
 • Mogelijkheid tot duizeligheid
 • Mogelijkheid tot misselijkheid

Geestelijke effecten

 • Mogelijk seksueel stimulerend
 • Euforisch gevoel
 • Oncontroleerbaar lachen, ook wel lach kick genoemd
 • Verandering van waarneming, de centra in de hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) raken verstoord. Hierdoor ervaart de gebruiker de wereld om zich heen anders dan normaal. Over het algemeen ziet de gebruiker de dingen kleurrijker en intensiever.
 • Verandering van tijd en ruimte, De ruimte waarin de persoon zich bevindt kan ineens een stuk groter of kleiner lijken in vergelijking met voor de 2C-B trip. De tijd lijkt vaak heel langzaam te gaan en soms ook compleet stil te staan tijdens een trip.
 • Gevoeligheid voor sferen en stemmingen, de gebruiker kan het ene moment in een zeer euforische (vrolijke) stemming verkeren en een paar minuten later in een angstige stemming terecht komen. De stemmingen kunnen  wisselen tijdens een trip.
 • Verandering in denkprocessen, Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever en er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd. Dit kan leiden tot verassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden.

Werkingsduur

dat begon te werken na een half uur, was op piek na 1.5-2 uur en werkte uit na 5-6 uur.

Risico’s en verslaving van 2C-B

De onderzoeken naar de risico’s en verslaving van het genotmiddel staan nog in de kinderschoenen. Er zijn niet veel onderzoeksresultaten te vinden, maar dat neemt niet weg dat aan het gebruik van  2C-B wel degelijk risico’s verbonden zitten.

Korte termijn risico’s

 • Misselijkheid en overgeven
 • Opwekken van psychoses, de gebruiker gelooft in waanbeelden en hallucinaties en verliest het contact met de realiteit. Oftewel de gebruiker gaat in een ander soort wereld leven en verwerpt de realiteit door deze in te vullen met eigen waanbeelden.
 • Bad trip, dit houdt in dat er in plaats van positieve effecten voornamelijk negatieve effecten optreden. De gebruiker ervaart vooral negatieve emoties. Deze emoties kunnen bestaan uit: angsten, onzekerheid, onrust, paniek, etc. Afhankelijk van de dosering kan een bad trip serieuze gevolgen hebben. Bij een lagere dosering houdt de gebruiker nog enigszins contact met de realiteit. Er kan nog onderscheidt gemaakt worden tussen de effecten die de drug teweeg brengt en de werkelijkheid. Bij een hogere dosering verliest men de realiteit geheel uit het oog. De gevoelens, waanbeelden, die kunnen optreden bij een bad trip worden voor waar aangenomen. De gebruiker heeft dus niet meer door dat deze gevoelens en waanbeelden komen door de 2C-B.

Lange termijn risico’s

Er is weinig bekend over de risico’s op de lange termijn. Dit wil niet zeggen dat het absoluut geen schade kan op de lange termijn, maar dat hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Wel is bekend dat mensen met een psychiatrische aandoening, epilepsie of problemen met de bloedsomloop extra risico lopen bij het gebruik van 2C-B. Wij raden deze mensen het gebruik van het middel af.

Verslaving

Net zoals de lange termijn risico’s is de verslavende werking van het middel nog weinig onderzocht. Wel is bekend dat er tolerantie in het lichaam optreedt. Dit houdt in dat mensen die vaker het middel gebruiken er meer van nodig hebben om dezelfde effecten te blijven voelen. Er zullen geen ontwenningsverschijnselen optreden. Aan de informatie die nu bekend is valt af te leiden dat het middel niet verslavend is. Mocht men naast 2C-B ook nog andere veranderende drugs gebruiken dan is er wel een mogelijkheid tot verslaving.

Geschiedenis van 2C-B

De drug 2C-B kent een zeer korte geschiedenis, helemaal in vergelijking met de meeste natuurlijke drugs, die vaak duizenden jaren oud zijn. Het middel werd voor het eerst gesyncretiseerd in 1974. Dit gebeurde aan de hand van chemicus Alexander Shulgin. Deze man is ontwerper van talloze designer-drugs en testen zijn eigen gemaakte middelen op zichzelf uit. Hij heeft de effecten beschreven in zijn boek PiHKAL (phenethylamines i have known and loved).

Van medicijn naar drug

Eind jaren ’70 werd de stof 2C-B gebruikt in de psychiatrie, als hulpmiddel tijdens sessies. Het middel was in die tijd ideaal vanwege de korte werkingsduur en milde bijwerkingen.  De Duitse farmaceutische fabrikant Drittewelle was de eerste om het middel commercieel te produceren en verkocht dit als afrodisiacum onder de naam Eros. Hierdoor werd het middel ook bekend bij recreatieve gebruikers. Er vond een ommekeer plaats omtrent het middel. In plaats van medicijn werd het recreatief gebruikt als afrodisiacum en later ook als tripmiddel. In de Nederlandse smartshops werd het verkocht onder de naam ‘Nexus’. In 1997 kwam 2C-B op lijst 1 van de Opiumwet te staan. Tegenwoordig is de drug alleen nog illegaal verkrijgbaar.

Combi gebruik van 2C-B

2C-B en andere middelen

 • Er is vrijwel niets bekend over de gevaren van het combineren van 2C-B met andere middelen. Mocht je gaan combineren ben je je eigen proefkonijn.

Het gecombineerd gebruik van verschillende drugs of drugs met medicijnen kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combigebruik afgeraden. Dit geldt overigens voor elke drug.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stelling.

Bij legalisering van cannabis hoort preventieve voorlichting aan jongeren.

Reageer

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Mag je alcohol drinken in het park of op je stoep?

Mag je alcohol drinken in het park of op je stoep?

Op zomerse dagen zijn de terrasjes niet de enige die vollopen. Ook in parken wordt het dringen en in de stad worden banken voor de deur gezeuld, om te genieten van een borrel in de zon. Maar mag een biertje in het park met vrienden eigenlijk wel, of wijn met je buren op de stoep? Vóór je die fles ontkurkt: dit moet je weten. Dat openbaar dronkenschap verboden is, weet iedereen. Maar hoe zit dat met openbaar drinken? Waarschijnlijk voel je je geen wetsovertreder wanneer je op een bankje een blikje opentrekt, maar je bent het in sommige gevallen wél. 

Lees meer
Zorg aan GHB-verslaafden faalt, Breda wil problemen de baas worden

Zorg aan GHB-verslaafden faalt, Breda wil problemen de baas worden

Er moet een onderzoek komen naar de problemen waarmee daklozen GHB-verslaafden in Breda kampen. Niet alleen experts, maar ook de verslaafden moeten daarbij worden betrokken. Dat schrijven Sven Planken en Inge Verdaasdonk, respectievelijk gemeenteraadslid voor VVD en SP, aan burgemeester en wethouders en de andere fracties. De twee volksvertegenwoordigers zijn in de pen gekropen na een publicatie in BN DeStem, eerder deze maand. Daarin staat dat de hulpverlening aan dakloze GHB-verslaafden vaak faalt.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl