Drugsadvies over Paddo's

Paddo’s

Beschrijving van Paddo’s

Algemeen

Paddo’s is een verzamelnaam voor alle paddenstoelen die een bewustzijns veranderende of hallucinerende werking hebben. Er zijn veel verschillende soorten die ook allemaal hun eigen effecten teweeg brengen. De 3 bekendste zijn: kaal kopjes, mexicaanse en hawaiiaansepaddenstoelen. De meest gebruikte paddenstoel is de mexicaanse, aangezien deze voor veel mensen de meest prettige effecten geeft.

Werkzame stoffen

De werkende stoffen in de paddenstoelen zijn psilocybine en psilocine. Deze stoffen laten de hersenen waarnemingen doen die er helemaal niet zijn. Ofwel ze veranderende de ervaring van realiteit. Tijd, ruimte, omgeving, gevoelens en waarnemingen worden hierdoor anders beleefd. Dit wordt ook wel hallucineren of trippen genoemd.

Verschillende soorten

Naast paddenstoelen zijn er truffels. Dit zijn zwammen die onder de grond groeien, met name op wortels van bomen. Truffels zijn er net als paddenstoelen in vele soorten en maten. Net zoals niet elke paddenstoel psilocybine en psilocine bevat, zijn ook niet alle truffels geschikt als tripmiddel. De effecten van truffels zijn minder heftig als die van paddenstoelen.

Wijze van inname

Er zijn verschillende manieren om paddo’s te gebruiken. De meest gebruikelijke manier is om de paddo’s simpelweg op te eten. Paddo’s kunnen verwerkt worden in gerechten en in dranken. Wanneer men paddo thee maakt en deze opdrinkt zullen de effecten eerder merkbaar zijn en zullen deze effecten ook heviger zijn dan bij bijvoorbeeld het eten van paddo’s.

Wet

De verkoop van paddo’s is sinds 1 december 2008 verboden. Het staat tegenwoordig op lijst 2 van de Opiumwet. Hiervoor werden on gedroogde paddo’s in een smartshop verkocht. Gedroogde paddo’s waren al langer verboden aangezien deze sterkere effecten bevatten. Truffels en kweeksets voor paddo’s mogen nog worden verkocht.

Effecten van Paddo’s

De effecten van paddo’s zijn van vele factoren afhankelijk. Deze factoren bestaan uit: persoonsgebonden factoren (ervaring, verwachting, ziektegeschiedenis, etc.) de omgeving waarin het gebruikt wordt (druk, rustig, vertrouwd, onveilig, etc.) en de paddenstoelen die gegeten of gedronken zijn. Zoals al eerder vermeld zijn er grote verschillen tussen de paddenstoelen onderling en deze zullen dan ook zwaardere of minder zware effecten teweeg brengen.

Lichamelijke effecten

 • Kil en koud gevoel
 • Ontspannen spieren (benen voelen aan als rubber)
 • Dorst
 • Rillingen
 • Mogelijkheid tot misselijkheid
 • Gevoelige en soms pijnlijke maag

Geestelijke effecten

 • Ontspannen gevoel
 • Creatieve invallen en gedachte sprongen
 • Aanscherping van de zintuigen
 • Tijd, ruimte, omgeving, kleuren en geluid worden anders beleefd. Vaak op een intensere manier aangezien de zintuigen extra geprikkeld worden.

Werkingsduur

Het is niet makkelijk om de specifieke werkingsduur van paddo’s weer te geven. Dit heeft te maken met het feit dat er vele verschillende soorten paddo’s zijn. De werkingsduur die hier wordt aangegeven is dus meer een leidraad dan een vaststaand feit. Over het algemeen zijn de effecten van de paddo merkbaar tussen 30 minuten en 1 uur. De totale trip duurt 4 tot 6 uur waarbij de effecten in de eerste 2 uur het hevigst zijn.

Risico’s en verslaving van Paddo’s

De risico’s en de kans op verslaving vallen mee als men deze vergelijkt met andere harddrugs zoals cocaïne en heroïne . Dat neemt niet weg dat er wel degelijk risico’s zijn op zowel de korte als de lange termijn.

Korte termijn risico’s

Het risico op korte termijn is een zogeheten ‘bad trip’. Dit houdt in dat de positieve effecten die men zou verwachten omslaan in negatieve effecten. De kans van een bad trip houdt verband met de hoeveelheid die is ingenomen. Dit wil echter niet zeggen dat er geen kans is op een bad trip bij een lage dosering. Bij een gemiddelde trip houdt de gebruiker nog enigszins contact met de werkelijkheid. De gebruiker voelt emoties als angst, achterdocht, paranoia en dreigt de controle over zichzelf te verliezen. Wanneer de gebruiker een grote dosis gebruikt heeft is het mogelijk dat het contact met de realiteit verloren gaat. Dit wil zeggen dat de gebruiker de hallucinaties en waanbeelden als realiteit gaat zien. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Denk bijvoorbeeld aan ongelukken. Verder bestaat er nog het risico dat een verkeerde paddenstoel gegeten wordt die giftig is. Dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Lange termijn risico’s

 • Flashbacks, zonder dat een persoon opnieuw paddo’s heeft genomen kan het voorkomen dat men wordt terug geworpen in een deel van een vorige trip. Vermoeidheid, het gebruik van cannabis of situaties die herinneren aan eerder paddenstoelen gebruik kunnen een flashback veroorzaken.
 • Paddo’s kunnen bij personen die gevoelig zijn voor psychoses, een psychose oproepen. Ook kunnen mensen die psychotisch geweest zijn, na paddo gebruik, opnieuw terugvallen in hun psychose.

Verslaving

In tegenstelling tot andere harddrugs treed er bij het gebruiken van Paddo’s geen lichamelijke of geestelijke verslaving op. Dit heeft met name te maken met de tolerantie die het lichaam opbouwt tegen de paddenstoelen. Oftewel een persoon die twee keer in de week paddenstoelen eet, zal alleen de eerste keer de effecten voelen en de tweede keer niet. Hierdoor is het bijna onmogelijk om geestelijk afhankelijk te worden van paddo’s. Wanneer men naast paddo’s ook nog andere bewustzijns veranderende drugs gebruikt is het mogelijk dat er geestelijke afhankelijk op kan treden. De kans hierop is niet groot en er zijn ook geen onderzoeken bekent over mensen die geestelijk afhankelijk zijn van paddo’s.

Geschiedenis van Paddo’s

Paddo’s bestaan al duizenden jaren en worden ook al duizenden jaren genuttigd door inheemse stammen in Zuid- en Midden Amerika. Hoewel het moeilijk te zeggen is wanneer de eerste paddenstoel uit de grond schoot, of wanneer de eerste paddenstoel gegeten is, zijn er archeologische vondsten gedaan van beeldjes in de vorm van paddenstoelen. Deze beeldjes zijn enige duizenden jaren oud, waaruit geconcludeerd mag worden dat de stammen die deze beeldjes vervaardigd hebben wisten wat de kracht was van de paddenstoelen.

Spanjaarden ontdekken het gebruik van paddo’s

De eerste volgende bronnen die vertellen over de paddo’s komen uit de jaren 1500. De Spanjaarden waren in deze tijd de wereld aan het ontdekken op zoek naar goede handel. Zij stuitten uiteindelijk op Amerika en ontmoetten daar de inheemse indiaanse bevolking. De Spanjaarden zijn van plan om deze inheemse bevolking tot het Katholieke geloof te bekeren. Er was alleen één probleem. De inheemse bevolking vereerden sommige planten en bomen alsof het Goden waren. Volgens het Katholieke geloof is er maar één God. Wat volgde was een waanzin actie van de Spanjaarden. Alles van planten, bomen, cactussen, etc. moest worden verwijderd. Indiaanse boeken zijn verbrand, beelden vernield en ontelbare Indianen hebben het leven gelaten. Een monnik uit de 16e eeuw, genaamd Bernardino de Sahagun, levert de eerste geschreven bron over paddo’s.

‘’(..) Er is een kleine zwarte paddenstoel die ze nanacatl noemden. Voor zonsopgang aten ze de paddenstoelen met honing, en als ze daardoor opgewonden raakten begonnen ze te dansen, sommigen lachend, andere huilend. (..) Sommigen zaten alsof ze in gedachten verzonken waren. Sommigen zagen zichzelf sterven; sommigen zagen zichzelf opgegeten worden door een wild beest, anderen verbeeldden zich dat ze in een gevecht hun vijanden gevangen namen, sommigen geloofden dat ze overspel hadden gepleegd en dat hun schedel als straf gekliefd zou worden.

Mede door de woeste en barbaarse acties van de Spanjaarden verdwijnt de paddenstoelencultus van de inheemse bevolking ondergronds. Er werd met geen woord meer over gesproken. Het meest trieste aan dit stukje geschiedenis is dat de Spanjaarden alleen maar over deze stammen hebben geschreven om aan te tonen hoe primitief en onmenselijk deze zijn.

­Mysterie omtrent Paddo´s (1935-1940)

Na deze ene bron blijft het zo´n 400 jaar compleet stil rond de paddenstoelen. Er is geen enkele authentieke bron uit de eerste hand te vinden die over paddenstoelen bericht. Sterker nog de enige bron die te vinden is ontkent het bestaan van paddo´s. Volgens een wetenschappelijk artikel van plantkundige Safford zou de paddenstoel nanacatl helemaal niet bestaan en hadden de Spaanse kroniekschrijvers zich vergist met de gedroogde peyotecactus. Plantkundige Richard Schultes kan zich niet vinden in deze verklaring en gaat op zoek naar de mysterieuze paddenstoel. Bij toeval stuit hij op een monster van de paddenstoel. Dit monster is echter in zo´n slechte staat dat hij alleen bij benadering de soort kan vast stellen. Mede hierom besluit hij een tocht naar het dorp Huautla de Jiménez in Mexico te organiseren. Het doel was om een ceremonie met de paddenstoelen bij te wonen, hierin is hij echter nooit geslaagd. Waar hij wel in slaagde was een nanacatl paddenstoel mee terug te nemen naar Amerika. In 1939 komt er een wetenschappelijk artikel van hem uit omtrent de paddenstoel. Het artikel brengt niet de ophef die hij verwachtte. Hiervoor is één simpele verklaring te vinden, de tweede wereld oorlog stond voor de deur.

Eerste westerlingen eten paddo’s

Het zou tot 1955 duren voordat de eerste westerlingen een portie paddo´s zouden eten buiten het Indiaanse ritueel. Dit werd gedaan door Gordon Wasson, zijn vrouw en zijn viertienjarige dochter. In 1957 schreef hij een lange reportage over de nachtelijke ceremonie in het tijdschrift Life. Na deze publicatie is de paddenstoelen cultus van de Mazateken niet langer geheim. De grote vraag was, wat zat er nou in de paddenstoel waardoor men ging trippen? Om dit uit te zoeken stuurde men 100 gram zelfgekweekte paddenstoelen naar de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann. Dezelfde man die LSD uitgevonden had. Het was voor Hofmann hierdoor geen probleem om de werkzame stoffen in de paddenstoel te isoleren. Hij noemde de stoffen psilocybine en psilocine. Binnen een korte tijd weet Hofmann de stoffen zelfs chemisch te maken, dus zonder hulp van natuurlijke grondstoffen.

Eerste experimenten met paddo’s (1962)

De eerste experimenten met paddo’s worden uitgevoerd door Timothy Leary. Dit was een man van in de twintig die afgestudeerd was en verbonden was aan de universiteit van Harvard. Hij weet zijn handen te leggen op gesynthetiseerde psilocybine, vervaardigd door het bedrijf waar Hofmann werkzaam was. Met deze stof gaat Leary wetenschappelijke onderzoeken doen. Er zijn een aantal onderzoeksresultaten bekend, die over het algemeen heel positief zijn over de stof. Het probleem van Leary was dat hij het wetenschappelijke kader uit het oog verloor. Zo kwamen er feestjes met de stof, zonder enige wetenschappelijke basis. Nog geen twee jaar nadat hij was begonnen werden de psilocybine onderzoeken stop gezet door de psychologenfaculteit van Harvard. Leary werd ontslagen van de universiteit. Dit deed Leary niet zo veel, hij had een nieuwe missie in het leven, hij was de Messias van de psychedelische revolutie. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij is opgepakt door de DEA in 1972. Er werden in de tussentijd steeds meer paddenstoelen ontdekt die ook de werkzame stof psilocybine en psilocine bevatten. Een voorbeeld hiervan is het Puntig Kaalkopje, ontdekt in 1963. Behalve op Antarctica groeien er overal in de wereld paddo’s.

Opkomst XTC leidt tot meer waardering paddo’s

In 1988 kwam XTC voor het eerst op de markt. Dit wordt ook wel de tweede psychedelische revolutie genoemd. De eerste vond plaats in de zomer van 1967. De intensieve ervaringen die mensen opdeden en de soms zeer lichte psychedelische effecten die mensen van XTC ondervonden, riep een hernieuwde interesse op in middelen die dat ook konden bewerkstelligen, zoals paddenstoelen. Tot in het begin van de jaren ’90 waren paddenstoelen nog nauwelijks te krijgen. Ze circuleerden op enkele feesten maar het gebruik bleef schaars.

Smartshops in Nederland

In 1993 opende de eerste Nederlandse smartshop haar deuren. In 1994 werden er voor het eerst paddo’s verkocht. Er lag alleen nog wel een juridisch vraagstuk op tafel, mogen paddo’s verkocht worden? De werkzame stof staat immers op de verboden lijst van de Opiumwet. De hoge raad had echter bepaald dat de drug Qat in de vorm van verse bladeren verkocht mocht worden, ondanks dat deze bladeren stoffen bevatten die in de Opiumwet staan. Deze uitspraak bood de ruimte voor de smartshops om verse paddenstoelen te verkopen. Zodra de paddenstoelen gedroogd verkocht worden vallen ze wel onder de Opiumwet. Naar aanleiding van enkele incidenten met paddo’s, vooral door toeristen, kwam de verkoop ter discussie te staan in 2007. In december 2008 werd de verkoop van verse paddo’s verboden. De verkoop van truffels zijn niet verboden en ook de groeisets voor paddo’s zijn niet verboden, hoewel het kweken van de paddenstoelen wel verboden is.

Samenvatting

Gebruik van paddo’s bestaat al duizenden jaren door inheemse stammen uit Zuid- en Midden Amerika. In 1500 kwamen de Spanjaarden als eerste Westerlingen in aanraking met de paddenstoelen. Zo rond 1935 verscheen een artikel waarin gesteld werd dat paddo’s niet bestaan. Dit werd in 1939 al ontkracht door plantkundige Richard Schultes. In 1962 waren de eerste experimenten met de paddenstoelen, deze waren positief over het middel, maar waren ook van korte duur. In 1988 kwam de tweede psychedelische revolutie, wat leidde tot een herwaardering van de paddenstoelen. In 1994 werden paddo’s voor het eerst verkocht in een Nederlandse coffeeshop, totdat dit in 2008 verboden werd en ook verse paddenstoelen in de Opiumwet werden opgenomen.

Combi gebruik van Paddo’s

Bijwerkingen door medi-cannabis komen relatief gezien weinig voor. Bijwerkingen treden met name op bij hoge doseringen, combinatie gebruik van medicatie of combinatiegebruik van drugs. Over het algemeen werkt medicinale cannabis al voldoende bij lage doseringen waardoor bijwerkingen relatief weinig voor komen.

De bekendste bijwerkingen van cannabis zijn:

effecten op de stemming, slapeloosheid en hartkloppingen. Andere effecten zijn ontspanning, lachbuien, honger, grotere gevoeligheid voor gewaarwordingen als kleuren en muziek, loomheid en een verstoorde beleving van tijd en ruimte. Daarnaast is vaak het reactievermogen vermindert, met name in de eerste uren van gebruik.

Wanneer u erfelijke aanleg heeft voor psychoses of als u andere psychische klachten heeft dient u eerst te overleggen met een specialist voordat u begint met het gebruik van medicinale cannabis.

Op het moment dat u zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het afgeraden om (medi-) cannabis te gebruiken.  Cannabisgebruik kan namelijk negatieve invloed hebben op uw ongeboren kind, daarnaast hecht THC zich aan vetten, zo ook aan de vetten in moedermelk.

Verslaving

Verslaving treedt over het algemeen niet op bij het medicinaal gebruiken van cannabis. Dit komt doordat de dosering van medicinaal gebruik vaak lager liggen dan wanneer men cannabis recreatief gebruikt. Voorzichtigheid dient geboden te worden op het moment u al eerder verslaafd bent geweest aan cannabis.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Er kleven grote bezwaren aan het overheidsbeleid om via nieuwe wetgeving die in oktober van kracht werd de online gokwereld te legaliseren. Naar verwachting komen honderdduizend mensen in de problemen. Topsporters zijn gevoelig voor (met name online) gokverslaving, blijkt uit Brits onderzoek (Nederlands Dagblad, 11 november). Afgelopen oktober, nota bene tijdens Stoptober, is in Nederland de Wet kansspelen op afstand ingegaan, waarmee de overheid inzet op regulering van de online gokmarkt.

Lees meer
Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Er komt waarschijnlijk toch een nationale verbruikersbelasting op e-sigaretten. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid zei tot nu toe dat het kabinet wil wachten op een Europese regeling voor accijns op de bij jongeren populaire ‘vapes’, maar in de Tweede Kamer zei hij dat dat proces “te traag verloopt”. “Ik ben het punt genaderd dat ik denk dat een nationale heffing beter is.”

Lees meer
Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Nieuwe cijfers zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl