defenitie van drugs

U bevindt zich hier: Home » drugs » Definitie van drugs

Wat zijn drugs?

Definitie van drugs

De definitie van drugs luidt als volgt: alle stoffen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het kan gezien worden als het controle centrum van het zenuwstelsel en heeft 3 zeer belangrijke taken.

 1. Het ontvangt informatie van de zintuigen over onze omgeving en over ons eigen lichaam. Deze informatie wordt ook wel sensorische informatie genoemd.
 2. Het verwerkt deze informatie en verbindt dit met andere informatie, bijvoorbeeld dingen die in het geheugen zijn opgeslagen
 3. De verwerkte informatie wordt gebruikt om de spieren en organen aan te sturen.

Drugs hebben dus invloed op het controle centrum van het zenuwstelsel. De stoffen die in drugs zitten veranderen tijdelijk de balans in het zenuwstelsel. Dat is de reden waarom een dronken persoon niet recht kan lopen of een persoon die MDMA heeft gebruikt grote pupillen en een euforisch gevoel krijgt. Het centraal zenuwstelsel krijgt door het gebruik van drugs dus eigenlijk verkeerde informatie binnen, verwerkt deze anders en probeert het lichaam aan te sturen met deze foutieve informatie. Hierdoor worden de effecten van de genomen drug voelbaar.

Drugs zijn in 3 groepen in te delen: verdovende, veranderende en opwekkende drugs.

Aan het gebruik van drugs zitten altijd risico’s verbonden. Wil je geen risico’s lopen gebruik dan geen drugs. Ben je van plan wel te gaan gebruiken? Lees je goed in over de effecten en risico’s. Ben je onder de 18? Gebruik dan niet, verschillende studies hebben aangetoond dat je extra risico loopt op schade aan het lichaam en geest. Daarnaast ben je verslavings gevoeliger dan volwassen mensen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

In Vancouver mag je straks 2,5 gram harddrugs bij je hebben

In Vancouver mag je straks 2,5 gram harddrugs bij je hebben

Canada wil het drugsprobleem aan de westkust aanpakken door het bezit van kleine hoeveelheden niet langer strafbaar te stellen. Vancouver liep in Noord-Amerika al voorop met de opening van een ‘spuitkliniek’ waar verslaafden veilig kunnen gebruiken. Binnenkort wordt de stad het toneel van een proefproject dat de huidige crisis moet verzachten: van de Canadese regering mag British Columbia het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs decriminaliseren om het drugsgebruik te decriminaliseren. Vanaf 31 januari zullen drugsgebruikers boven de achttien niet meer worden gearresteerd voor het bezit van maximaal 2,5 gram aan heroïne, fentanyl, cocaïne, crystal meth of ecstasy. Ook worden die drugs niet in beslag genomen. 

Lees meer
“Op straat was ik bang dat ik werd uitgelachen”: Robin Martens vertelt over haatreacties

“Op straat was ik bang dat ik werd uitgelachen”: Robin Martens vertelt over haatreacties

Online haat is een van de schaduwkanten van bekend zijn. Regelmatig worden beroemdheden via social media uitgekafferd vanwege hun werk, persoonlijkheid of uiterlijk. Hoe ga je daar als publiek persoon mee om? We gaan erover in gesprek met actrice Robin Martens en deskundigen. “‘Je bent lelijk’, ‘je acteert slecht’, ‘je hebt een paardenbek’, ‘je kunt niet dansen’: ik heb van alles voorbij horen komen”, vertelt Robin. Vaste kijkers kennen haar wel: Robin Martens (30) speelt Rikki de Jong in Goede Tijden, Slechte Tijden. 

Lees meer
Internationale studie onder Nederlandse rokers: verbod op mentholsigaretten is deels succesvol

Internationale studie onder Nederlandse rokers: verbod op mentholsigaretten is deels succesvol

De Europese ban op sigaretten en shag met mentholsmaak sorteert duidelijk effect. Meer mentholrokers zijn dankzij het verbod gestopt, blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder Nederlandse rokers. Mentholsigaretten zijn sinds mei 2020 verboden in de gehele EU. Wetenschappers achter het langlopende International Tobacco Control-onderzoek hebben nu de eerste effecten van het verbod onderzocht. Hebben mentholrokers hun verslaving geheel afgezworen of zijn ze overgestapt naar gewone sigaretten?

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl