definitie van drugs

U bevindt zich hier: Home » drugs » Definitie van drugs

Wat zijn drugs?

Definitie van drugs

De definitie van drugs luidt als volgt: alle stoffen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het kan gezien worden als het controle centrum van het zenuwstelsel en heeft 3 zeer belangrijke taken.

  1. Het ontvangt informatie van de zintuigen over onze omgeving en over ons eigen lichaam. Deze informatie wordt ook wel sensorische informatie genoemd.
  2. Het verwerkt deze informatie en verbindt dit met andere informatie, bijvoorbeeld dingen die in het geheugen zijn opgeslagen
  3. De verwerkte informatie wordt gebruikt om de spieren en organen aan te sturen.

Drugs hebben dus invloed op het controle centrum van het zenuwstelsel. De stoffen die in drugs zitten veranderen tijdelijk de balans in het zenuwstelsel. Dat is de reden waarom een dronken persoon niet recht kan lopen of een persoon die MDMA heeft gebruikt grote pupillen en een euforisch gevoel krijgt. Het centraal zenuwstelsel krijgt door het gebruik van drugs dus eigenlijk verkeerde informatie binnen, verwerkt deze anders en probeert het lichaam aan te sturen met deze foutieve informatie. Hierdoor worden de effecten van de genomen drug voelbaar.

Drugs zijn in 3 groepen in te delen: verdovende, veranderende en opwekkende drugs.

Aan het gebruik van drugs zitten altijd risico’s verbonden. Wil je geen risico’s lopen gebruik dan geen drugs. Ben je van plan wel te gaan gebruiken? Lees je goed in over de effecten en risico’s. Ben je onder de 18? Gebruik dan niet, verschillende studies hebben aangetoond dat je extra risico loopt op schade aan het lichaam en geest. Daarnaast ben je verslavings gevoeliger dan volwassen mensen.

0 reacties

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Nieuws

Lees hier alles over het laatste nieuws over verslavende middelen. 

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Online gokken toestaan, dat is gokken met de volksgezondheid

Er kleven grote bezwaren aan het overheidsbeleid om via nieuwe wetgeving die in oktober van kracht werd de online gokwereld te legaliseren. Naar verwachting komen honderdduizend mensen in de problemen. Topsporters zijn gevoelig voor (met name online) gokverslaving, blijkt uit Brits onderzoek (Nederlands Dagblad, 11 november). Afgelopen oktober, nota bene tijdens Stoptober, is in Nederland de Wet kansspelen op afstand ingegaan, waarmee de overheid inzet op regulering van de online gokmarkt.

Lees meer
Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Kabinet vraagt Kamer om plan voor accijns op e-sigaret

Er komt waarschijnlijk toch een nationale verbruikersbelasting op e-sigaretten. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid zei tot nu toe dat het kabinet wil wachten op een Europese regeling voor accijns op de bij jongeren populaire ‘vapes’, maar in de Tweede Kamer zei hij dat dat proces “te traag verloopt”. “Ik ben het punt genaderd dat ik denk dat een nationale heffing beter is.”

Lees meer
Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Vapen en roken, jongeren doen het allebei

Nieuwe cijfers zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten.

Lees meer

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Contact

    Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

    Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

    Telefoonnummer

    (035) 887 02 77

    Mail

    info@drugsadvies.nl