Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Alcohol en opvoeding: in de stad wordt er anders over gedacht dan in een dorp of op het platteland

“Ouders uit een dorp of het platteland zijn minder streng over hun opvoeding over alcohol dan ouders uit de stad.” zegt Marieke Rombouts, onderzoeker bij het Trimbos-instituut. Dit biedt aanknopingspunten voor preventie. Jongeren uit landelijke gebieden (zoals dorpen of het platteland) drinken meer alcohol dan jongeren uit stedelijke gebieden.

Lees meer

Nieuwe, verplichte cursussen voor drugsrijders en jonge hardrijders

Wie vanaf 1 april wordt aangehouden voor rijden onder invloed van drugs, moet een verplichte gedragscursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) volgen. De kosten hiervan komen op rekening van de cursist zelf. Verder begint vanaf april een nieuwe cursus voor mensen die voor het eerst fors over de snelheidslimiet zijn gegaan. De formele naam van de nieuwe cursus is Lichte Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (LEMG).

Lees meer

UMCG-rapport pleit voor meer onderzoek naar toepassing psychedelica in psychiatrie

Psychiatrische patiënten kunnen baat hebben bij therapeutisch gebruik van psychedelische middelen. Maar voordat dit op grote schaal wordt toegepast, moet er eerst meer onderzoek worden gedaan. Dit stellen wetenschappers van het UMCG in een verkennend rapport dat maandag is overhandigd aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Robert Schoevers, afdelingshoofd psychiatrie van het UMCG is één van de drie opstellers van het rapport 'Therapeutische toepassingen van psychedelica'. Het is geschreven in opdracht van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Kuipers nam het stuk in ontvangst tijdens een werkbezoek aan het UMCG.

Lees meer

‘Canadees bedrijf mag cocaïne verkopen, maar zeker niet op vrije markt’

Twee Canadese bedrijven kregen deze week toestemming om cocaïne te produceren en te verkopen. Maar dat betekent volgens president Justin Trudeau niet dat Canada binnenkort de legale verkoop van harddrugs aan het publiek gaat toestaan. Trudeau vraagt zich af hoe het misverstand in de wereld is gekomen. De bedrijven kregen een vergunning om cocaïne te verkopen aan apothekers of ziekenhuizen, en zeker niet 'om het commercieel te verkopen of op een open markt aan te bieden'.

Lees meer

Pepijn Lanen openhartig over ‘slecht gaan’ tijdens Jeugd van Tegenwoordig: ‘Te veel’

Pepijn Lanen vertelt openhartig over zijn roemruchte tijd bij De Jeugd van Tegenwoordig, waar hij naast gigantisch succes en een rocksterrenleven ook een teloorgang ervoer. Waarbij hij door drank en drugs in situaties belandde waar hij, naar eigen zeggen, niet wilde zijn. De Jeugd van Tegenwoordig was lange tijd wellicht een van de meest succesvolle Nederlandse rapgroepen. Die Lowlands-tenten afbraken en podia sloopten. Hun liedjes stonden veelal in de Nederlandse hitlijsten en geef toe, ook jij kunt vast en zeker hun nummer Sterrenstof meezingen.

Lees meer

Alles wat je moet weten over: paddodruppels

Paddodruppels: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is volgens sommigen dé upcoming drug van deze tijd. Maar waar komt de hype opeens vandaan? En misschien nog wel belangrijker: wat ís het precies? Om daar een antwoord op te krijgen, spraken we met preventie deskundige Tom Bart van Jellinek, een instelling voor verslavingszorg. “Ten eerste is het belangrijk om te weten dat wij nog niet veel cijfers binnen hebben van deze toenemende ‘hype’”, legt hij uit. “Wel weten we dat het gaat om olietjes waar psilocybine (de psychoactieve stof van paddo’s) of een andere werkzame stof in zit.” De effecten zijn volgens Tom Bart dan ook goed te vergelijken met die van paddo’s en truffels.

Lees meer

Studie: legale wietteelt mogelijk goed voor bescherming mensenrechten

Legalisering van hennepteelt en -handel is wel degelijk mogelijk. Sterker: mensenrechten kunnen overheden ertoe verplichten het kweken en verhandelen van cannabis gereguleerd toe te staan als dat misdaden als moord en mishandeling of ongelukken ten gevolge van onveilige teelt voorkomt. Mensenrechten wegen zwaarder dan de VN-drugsverdragen die wietteelt en -handel verbieden. Dit concluderen hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen en universitair docent Masha Fedorova van de Radboud Universiteit na onderzoek in opdracht van 27 grotere gemeenten. Die streven lokale wietregulering na omdat de criminaliteit rond hennepteelt volgens de gemeentebesturen onbeheersbaar wordt.

Lees meer

Journalistiek biedt tabakslobby nog te vaak een podium

Kranten en andere media vormen zo’n beetje het enige overgebleven kanaal voor de tabaksindustrie om de publieke opinie en het tabaksbeleid te beïnvloeden. Sommige dagbladen lenen zich daar makkelijker voor dan andere, blijkt uit promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht. De lobby van de tabaksindustrie gebruikt de journalistiek “om de publieke opinie over tabaksbeleid te beïnvloeden om nieuwe maatregelen tegen te houden, te vertragen of af te zwakken”, stelt onderzoekster Nikita Poole in een opinieartikel in Dagblad van het Noorden.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl