Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

In Vancouver mag je straks 2,5 gram harddrugs bij je hebben

Canada wil het drugsprobleem aan de westkust aanpakken door het bezit van kleine hoeveelheden niet langer strafbaar te stellen. Vancouver liep in Noord-Amerika al voorop met de opening van een ‘spuitkliniek’ waar verslaafden veilig kunnen gebruiken. Binnenkort wordt de stad het toneel van een proefproject dat de huidige crisis moet verzachten: van de Canadese regering mag British Columbia het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs decriminaliseren om het drugsgebruik te decriminaliseren. Vanaf 31 januari zullen drugsgebruikers boven de achttien niet meer worden gearresteerd voor het bezit van maximaal 2,5 gram aan heroïne, fentanyl, cocaïne, crystal meth of ecstasy. Ook worden die drugs niet in beslag genomen.

Lees meer

“Op straat was ik bang dat ik werd uitgelachen”: Robin Martens vertelt over haatreacties

Online haat is een van de schaduwkanten van bekend zijn. Regelmatig worden beroemdheden via social media uitgekafferd vanwege hun werk, persoonlijkheid of uiterlijk. Hoe ga je daar als publiek persoon mee om? We gaan erover in gesprek met actrice Robin Martens en deskundigen. “‘Je bent lelijk’, ‘je acteert slecht’, ‘je hebt een paardenbek’, ‘je kunt niet dansen’: ik heb van alles voorbij horen komen”, vertelt Robin. Vaste kijkers kennen haar wel: Robin Martens (30) speelt Rikki de Jong in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Lees meer

Internationale studie onder Nederlandse rokers: verbod op mentholsigaretten is deels succesvol

De Europese ban op sigaretten en shag met mentholsmaak sorteert duidelijk effect. Meer mentholrokers zijn dankzij het verbod gestopt, blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder Nederlandse rokers. Mentholsigaretten zijn sinds mei 2020 verboden in de gehele EU. Wetenschappers achter het langlopende International Tobacco Control-onderzoek hebben nu de eerste effecten van het verbod onderzocht. Hebben mentholrokers hun verslaving geheel afgezworen of zijn ze overgestapt naar gewone sigaretten?

Lees meer

Beperkte middelen

Na 25 jaar betrokkenheid bij het drugsbeleid en 10 jaar als directeur van de Belangenvereniging Druggebruikers MDHG is Dennis Lahey nog steeds overtuigd dat regulering beter werkt dan een verbod, juist voor de kwetsbaren. Deze blog is een bewerking van zijn bijdrage aan de recente bijeenkomst van LEAP Europe in Amsterdam. LEAP bestaat uit een groeiende groep wetshandhavers die pleiten voor een evidence based drug policy.

Lees meer

Minder alcohol drinken: de behoefte aan alternatieven groe

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een bewustere leefstijl en kiezen voor minder of geen alcohol. De markt van alcoholvrije dranken groeit dan ook snel. Twee kenners vertellen over de ontwikkelingen op dat gebied. Een etentje met een alcoholvrije bubbel als aperitief, alcoholvrije cocktails op de kaart van je favoriete restaurant, of een vrijdagmiddagborrel met ook 0.0-bier: we kijken er niet meer van op.

Lees meer

Wietsnoepjes massaal aangeboden via social media

Een gevaarlijke trend. Dealers van wietsnoepjes die sprekend lijken op bestaande lekkernijen als Haribo, Skittles en Oreo. Deze vliegen over de online toonbank via sociale media. Meerder kinderen zijn vergiftigd en in het ziekenhuis beland. Eerder schreven we al over dit fenomeen. De dealers van deze namaak producten begeven zich op populaire platformen als Snapchat, Instagram en Tiktok. Populair onder een zeer jonge doelgroep. Prijslijsten en koopjes worden verder verspreid op Telegram en Whatsapp.

Lees meer

LSD of MDMA als medicijn tegen psychische problemen

De aankomende dagen vindt in Haarlem een grote conferentie voor psychedelisch onderzoek plaats genaamd de ICPR. Dit zodat de discussie rondom psychedelicagebruik op gang blijft. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van deze middelen, denk aan LSD of MDMA, als behandeling voor psychische stoornissen. Joost Breeksema is directeur van Stichting OPEN en hoofdorganisator van het evenement. Daarnaast bestudeert ook hij de psychedelica. Hij vertelt in Villa VdB over de conferentie en de onderzoeken.

Lees meer

Groepsdruk cruciaal om te zorgen dat jongeren niet gaan roken

Tieners zijn de afgelopen jaren niet minder sigaretten en vapers gaan gebruiken, terwijl dat wel een doelstelling uit het Nationale Preventieakkoord was. Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan Erasmus Universiteit Rotterdam , vertelt hoe men ervoor kan zorgen dat jongeren stoppen of helemaal niet beginnen met roken. Groepsdruk blijkt daarin cruciaal. Het doel van het preventieakkoord was om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Dat doel lijkt nu nog erg ver weg. Het AD meldt dat het aantal jongeren tussen de 16 en 20 jaar dat nooit een sigaret zegt te hebben aangeraakt, daalde van 82 procent in 2020 naar 78,9 procent vorig jaar. En van de jongvolwassenen (20 tot 24 jaar) rookt bijna een derde.

Lees meer

Alcoholgebruik bevordert zin om te roken

Treffend beeld van de avond: in de ene hand houd je je glas vast en in de andere hand je sigaret. De volgende dag kun je jezelf niet anders herinneren dan met twee volle handen. Hoe komt het toch dat wanneer je alcohol drinkt, je zin om te roken alleen maar toeneemt? Dat je als (gelegenheids)roker de ene na de andere sigaret wegpaft, als er alcohol in het spel is, is als volgt te verklaren: in de hersenen is een verbinding gelegd tussen het ene genotsmiddel en het andere genotsmiddel.

Lees meer

D66-Kamerlid twijfelt aan kabinetsplan over wijn bij kapper en kledingzaak 

D66-kamerlid Jeanet van der Laan (woordvoerder Volksgezondheid) vindt dat er opnieuw gesproken moet worden over de afspraak in het coalitieakkoord om blurring met alcohol toe te staan. “Ik ga hiermee terug naar mijn coalitiepartners.” Blurring is het toestaan van mengformules in winkelgebieden. Voorbeelden zijn kledingwinkels die wijn mogen schenken, maar ook restaurants die olijfolie mogen verkopen. In het coalitieakkoord staat dat het kabinet dit soort vermenging van functies wil toestaan. Maar Van der Laan uit nu haar twijfels.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl