Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Europees Parlement eist nultolerantie voor alcohol en drugs in het verkeer

In heel de Europese Unie moet er een nultolerantie komen voor alcohol en drugs in het verkeer. Dat eist het Europees Parlement, dat actie vraagt van de lidstaten en de Commissie. Ook zou er in elke woonwijk een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur moeten gelden. Omdat de huidige Europese aanbevelingen twintig jaar oud zijn, wil het parlement het debat opnieuw openen over nieuwe verkeersveiligheidsmaatregelen.

Lees meer

MDMA kan helpen bij behandeling van PTSS bij jongeren

De drug MDMA wordt al gebruikt om volwassenen te helpen met posttraumatische stress te verwerken. Nu wordt onderzocht of het ook jongeren kan helpen in hun behandeling: "Je kunt beter omgaan met de spanningen die er op dat moment zijn, en die je wellicht dus ook ervaart als je terugdenkt aan een trauma", vertelt orthopedagoog Levi van Dam over het gebruik van MDMA in De Nieuws BV.

Lees meer

Hilversum blijft strijd aangaan tegen alcoholgebruik door jeugd, proef verlengd

Hilversum blijft komend jaar de strijd aan gaan met alcoholgebruik door jongeren. Dat gebeurt onder meer door het verlengen van een proef waarbij horeca en sportclubs zelf strenger controleren op alcoholverkoop aan minderjarigen. Dat meldt de gemeente. De proef heeft volgens de gemeente effect gehad, maar het kan nog beter. Hilversum houdt al twee jaar een proef samen met de lokale horeca om alcoholverkoop aan jongeren tegen te gaan. Dat gebeurt door elk kwartaal 'mystery guests' op pad te sturen. Dat zijn jongeren die als proef proberen alcohol te kopen. De deelnemende horecabedrijven worden met die methode vier keer per jaar gecontroleerd.

Lees meer

WADA beslist volgend jaar of cannabis van dopinglijst gehaald kan worden

Het wereldantidopingagentschap WADA gaat volgend jaar bekijken of cannabis van de lijst met verboden middelen geschrapt kan worden. In 2022 wordt een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, zo meldde WADA na een vergadering van het uitvoerend comité in de Turkse stad Istanboel. WADA kreeg verzoeken om de status van cannabis te herzien, omdat het middel geen prestatieverhogende invloed heeft. Volgens atleten en andere belanghebbenden zijn de regels met betrekking tot cannabis gedateerd.

Lees meer

Hoger onderwijs open: alcoholpoli artsen bang voor gevolgen

Kinderarts Nico van der Lely, initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli van Nederland in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waarschuwt tegen "extra hard feesten met veel alcohol" in de komende tijd, met name door minderjarigen. Die dronken tijdens de lockdowns aanzienlijk minder alcohol. "Als alles goed verloopt met de coronacijfers, wordt het maatschappelijke leven na de zomervakantie weer grotendeels hervat. Zeker nu naast de horeca ook het hoger onderwijs en sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven om de rustige lockdownmaanden in te halen en extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen."

Lees meer

Verslavingszorg Noord Nederland zet virtual reality in tegen verslaving pijnmedicatie

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) maakt virtual reality (VR) vast onderdeel van haar behandelaanbod. Speciale VR-brillen worden ingezet voor patiënten die vanwege chronische pijnklachten verslaafd zijn geraakt aan opioïde pijnstillers, zoals oxycodon. Na een proef van enkele maanden in de polikliniek in Leeuwarden, wordt VR ook op andere VNN-locaties ingezet, waaronder de polikliniek in Emmen en Sneek.

Lees meer

Hoge schuldenlast problematisch voor veel horecaondernemers

Ruim een vijfde van alle horecaondernemers in Nederland geeft aan dat hun schuldenlast op dit moment problematisch is. Daarvoor waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een onderzoek dat is gedaan samen met onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de cijfers komt ook naar voren dat ruim de helft van de horecaondernemers kampt met een hogere schuldenlast dan voor corona.

Lees meer

Partydrug MDMA (XTC) ingezet als middel in therapie tegen PTSS

MDMA: het is vooral bekend als partydrug tijdens het uitgaan, maar in verschillende landen wordt ermee geëxperimenteerd als behandelmiddel bij psychische klachten. En met succes: uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt het middel zeer effectief te zijn bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat was dinsdagavond (opnieuw) te zien in Nieuwsuur. Eric Vermetten is psychiater en hoogleraar aan het LUMC in Leiden. Hij werkt bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en doet al jaren onderzoek naar PTSS en de behandeling ervan. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn volgens hem verbluffend. ”MDMA blijkt dus een geneesmiddel, niet alleen partydrug.”

Lees meer

Nieuwe studie toont aan: alcohol verhoogt risico op meerdere kankers

Alcoholconsumptie verhoogt het risico op het krijgen van meer kankersoorten dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Imperial College in Londen. Koffie zou daarentegen wel beschermen tegen leverkanker. Dat alcohol kon leiden tot borst- en leverkanker, was al bekend. Nu komt daar een verhoogd risico op onder andere hoofd-, hals-, slokdarm- en darmkanker bij. Dat komt omdat alcohol bij de stofwisseling wordt afgebroken tot chemische stoffen die zich aan het DNA kunnen binden, en op termijn mutaties kunnen veroorzaken.

Lees meer

Piek alcoholverkoop in juni, voorafgaand aan nieuwe Alcoholwet

In de laatste weken voor 1 juli - toen de nieuwe Alcoholwet in werking trad - hebben consumenten nog flink wat bier en wijn ingeslagen. De verkopen stegen in die periode volgens marktonderzoeker IRI met gemiddeld 32 procent, met zelfs regionale uitschieters tot wel 70 procent. Ook marktleider Heineken zegt desgevraagd dat "juni qua verkoop in de supermarkt een recordmaand was". In de eerste weken na 1 juli is volgens IRI juist een volumedaling in verkoop te zien van 19 procent. "Waarschijnlijk wordt nu de voorraad van de hamsterweken in juni opgemaakt", zegt Sjanny van Beekveld van IRI.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl