Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Studie: cannabis kan corona-infectie voorkomen

Componenten in cannabis kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt, blijkt uit een laboratoriumstudie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products. Twee stoffen in hennep, CBGA en CBDA, kunnen het virus volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon tegengaan. De betreffende stoffen bonden zich aan uitsteeksels van eiwitdelen op het virus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar hebben geen onderzoek gedaan bij mensen.

Lees meer

Giel Beelen neemt kruidenmiddel Shambala uit de handel

Het kruidenpreparaat Shambala, dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen er reclame voor maakte, wordt uit de handel gehaald. Het middel bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek.

Lees meer

Per 1 januari verbod op rookruimtes in bedrijven: ‘Er is geen alternatief’

Op 1 januari 2022 geldt een verbod op rookruimtes in bedrijven. Waar laten Limburgse bedrijven hun rokers dan wel roken? ,,Eh, nergens.” Wie na 1 januari op zijn werk nog lekker warm en droog wil roken, heeft pech. De horeca heeft al eerder de rookruimtes moeten sluiten. Nu zijn ook de andere bedrijven aan de beurt. Rokers moeten voortaan allemaal naar buiten. Ook de mensen met een e-sigaret.

Lees meer

Malta legaliseert als eerste land in de EU cannabis

In Malta wordt het gebruiken, telen en kopen van beperkte hoeveelheden wiet voor recreatieve doeleinden in de privésfeer legaal. Het parlement is akkoord gegaan met het bezit van maximaal 7 gram cannabis en volwassenen mogen thuis vier wietplanten telen. Alleen president George Vella moet het wetsvoorstel nog ondertekenen, maar dat gebeurt naar verwachting ergens in de komende dagen. Daarna is Malta het eerste land in de Europese Unie dat het gebruik, de koop en de teelt van cannabis legaliseert.

Lees meer

Verslaafd aan pijnstillers: ‘Pil na pil na pil. Pak ik ze niet, word ik ziek. Dit is geen leven’

Een miljoen Nederlanders gebruiken opiaten, terwijl deze krachtige pijnstillers ernstige bijwerkingen kunnen hebben en sterk verslavend kunnen zijn. Daphne* ondervond dat aan den lijve: ze moet naar een afkickkliniek om van haar oxycodonverslaving af te komen. Anesthesiologen pleiten voor betere richtlijnen. "1 miljoen gebruikers vind ik een probleem."

Lees meer

Stoppen-met-rokenhulp in je broekzak: kunnen jongvolwassenen zo stoppen?

Het aantal rokers daalt gestaag. En dat is heel mooi. Er is alleen één groep waarbij deze trend niet doorzet: de jongvolwassenen. Ongeveer 30% van de mensen tussen de 18 en 25 jaar rookt en dat percentage lijkt al een aantal jaar niet te dalen. Ondanks landelijke campagnes, uitgebreide informatie over stoppen met roken, accijnsverhogingen en andere maatregelen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er aan doen?

Lees meer

Urologen slaan alarm: gebruikers ketamine riskeren stoma

De Vereniging voor Urologie maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van de partydrug ketamine onder jongeren. Het gebruik van het middel leidt vaak tot aantasting van de blaas. Met als mogelijke consequentie het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma. De 25-jarige Robert Mooij gebruikte een klein jaar ketamine. "Via vrienden kwam ik er mee in aanraking. Eerst een grammetje met z'n vieren, later voor mijzelf vierenhalve gram per dag. Je gaat er van hallucineren, en kunt zelfs uit je lichaam treden. Het is een trip waarin je terechtkomt, superheftig".

Lees meer

Lachgas afgelopen jaren gevonden bij 1800 ongelukken met tientallen doden

Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel. In totaal gebeurden er de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongevallen met lachgas. Dat zijn ongelukken met doden en gewonden, maar ook aanrijdingen met alleen blikschade. 2020 was daarbij een piekjaar, maar dit jaar lijkt het aantal vrijwel net zo hoog te worden.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl