Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Een slaappilletje van de dealer: “Ik heb alle drugs gebruikt die er zijn, deze is het gevaarlijkst”

Sven (30): “Voor ik het doorhad was ik verslaafd en leefde ik als een zombie.” Benzodiazepinen, een groep slaap- en kalmeringsmiddelen, worden steeds vaker gekocht bij dealers en webshops. En dat is niet zonder risico’s. Het staat Sven* nog goed bij, het moment dat hij dacht: dit kan zo niet langer. “In mijn omgeving worden veel feestjes georganiseerd, soms help ik met de opbouw en de techniek. Op een ochtend kreeg ik een berichtje waarin ik werd bedankt voor de hulp van gister en dacht ik: welke hulp? Ik kon me niets meer van de dag ervoor herinneren. Helemaal niets.”

Lees meer

‘Tijd voor een radicaal ander drugsbeleid’, zegt deze club van politieagenten

Nederland heeft vanaf dinsdag een eigen afdeling van het Law Enforcement Action Partnership (Leap), een internationale organisatie van medewerkers uit politie- en justitiehoek die een radicaal ander drugsbeleid voorstaat, omdat zij vinden dat de war on drugs faalt. Al decennia worden wereldwijd miljarden besteed aan drugsbestrijding. Desondanks zijn drugs makkelijk beschikbaar en tiert de drugscriminaliteit welig. Neem Nederland: in vijf jaar tijd verveertienvoudigden de cocaïnevangsten in de Rotterdamse haven – naar ruim 70.000 kilo.

Lees meer

Politie vindt geen bewijs voor ‘needle spiking’

De politie heeft geen enkel bewijs kunnen vinden dat er in ons land iemand bij het uitgaan is gedrogeerd met een naald. Er zijn landelijk tussen de 25 en 40 meldingen van needle spiking onderzocht, maar niets duidt erop dat er daadwerkelijk iets is gebeurd, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van Nu.nl. "We hebben geen bewijs dat er mensen zijn gedrogeerd tijdens feestjes, nul", zegt een woordvoerder. "Alle incidenten waarbij gemeld werd dat er iemand was geprikt zijn onderzocht, maar er is feitelijk niets vastgesteld."

Lees meer

MDMA-doseringen in ecstasy minder extreem, maar nog steeds erg hoog

Het afgelopen jaar ontving het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 10.302 drugssamples. Ruim de helft daarvan bestond uit ecstasypillen. Dat blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2021. In 2021 nam de sterkte van ecstasy – net als in 2020 – af ten opzichte van de jaren daarvoor. Maar dat betekent niet dat gebruik minder risico’s met zich meebrengt, zegt wetenschappelijk medewerker Ruben Vrolijk:

Lees meer

Gebruik lachgas in verkeer straks mogelijk op te sporen in adem

De politie laat onderzoeken of het mogelijk is het gebruik van lachgas op te sporen in ademlucht. Op die manier kunnen gebruikers van lachgas die aan het verkeer deelnemen, straks beter worden aangepakt. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. TNO doet hier onderzoek naar, samen met de medische universiteiten in Maastricht en in Leiden. De uitkomsten ervan komen eind dit jaar. Het gebruik van lachgas in het verkeer is gevaarlijk, omdat het zorgt voor een korte roes waarbij gebruikers duizelig kunnen worden en wegzakken. In 2021 registreerde de politie ongeveer vijfduizend verkeersincidenten waarbij mogelijk sprake was van het gebruik van lachgas. In die gevallen werden bijvoorbeeld lachgasattributen aangetroffen in een auto, zoals lachgastanks en...

Lees meer

Zelf je drugs testen? Thuistests voor xtc en cocaïne werken nauwelijks

Vervuilde drugs zijn erg gevaarlijk. De tests van Dope or Nope, EZ Test en Safe Test beloven dat je als drugsgebruiker kunt zien wat er in jouw xtc-pillen of cocaïne zit. Maar als Radar de tests uitvoert op drugs waarvan de vervuiling bekend is, blijken ze misleidende resultaten te geven. Met alle risico’s van dien. Als je drugs wilt gebruiken, dan kun je je pil of poeder laten analyseren bij een testservice van het Trimbos-instituut (de testlocaties zijn van de GGD, Jellinek of andere gezondheidsinstellingen). Zo weet je hoe sterk je middel is en welke bestanddelen het heeft, wat kan helpen risico’s te verminderen - bijvoorbeeld het risico op vergiftiging. De testservice is anoniem en bijna overal gratis.

Lees meer

Drugsgebruik in Europa weer op hetzelfde niveau als vóór corona

De productie, handel en het gebruik van de meeste drugs is in Europa weer op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Voor sommige middelen - zoals cocaïne - is het zelfs toegenomen. Dat blijkt uit het Europees Drugsrapport 2022 van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Wekelijks wordt er in Europa een nog niet eerder aangetroffen nieuwe psychoactieve stof (NPS), ook wel research chemical1 genoemd, voor het eerst aangemeld. De oorlog in Oekraïne en situatie in Afghanistan kunnen de drugsmarkten veranderen, maar de impact is nog niet duidelijk. De cannabismarkt- en het beleid is volop in beweging.

Lees meer

Minder mensen stoppen met roken

In 2021 hebben minder mensen een poging gedaan om te stoppen met roken dan in 2020. Het aantal rokers in Nederland is dit jaar dan ook niet verder afgenomen. Dat blijkt uit de kerncijfers roken 2021 die vandaag uitkomen. In 2021 antwoordde 31 procent van de rokers ‘ja’ op de vraag: ‘heeft u in het afgelopen jaar wel eens geprobeerd te stoppen met roken en heeft u dat 24 uur of langer volgehouden?’. In 2020 zei nog 36 procent van de rokers ‘ja’, nu dus nog maar 31 procent.

Lees meer

‘Kinderen af en toe laten drinken is schadelijk’

Ouders die denken dat ze hun kind 'verantwoord' kunnen leren drinken hebben het mis. Als jongeren drinken kan dat hun kans op een alcoholverslaving verhogen. Ook heeft het een schadelijk effect op de ontwikkeling van hun hersenen, stelt het Trimbos-instituut. Woensdag begint een nieuwe campagne van NIX18, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl