Drugsadvies nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Volg een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen.

Nieuws

Forse toename aantal drankrijders

Het aantal automobilisten dat tijdens het uitgaan in het weekeinde met te veel drank op achter het stuur kruipt is fors toegenomen van 1,4% in 2017 naar 2,3% twee jaar later. Hoewel er geen duidelijke verklaring is voor deze toename, is in de afgelopen jaren de handhaving op alcohol wel sterk afgenomen. Dat stelt onderzoeker Charles Goldenbeld van het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). „Het is voor het eerst sinds 2002 dat het aantal drankrijders weer toeneemt. Dat dit ook te maken heeft met de geringe pakkans is een logische verklaring.” De cijfers uit 2019 zijn de meest recente gegevens, een indruk van het huidige beeld – dat weleens anders zou kunnen zijn door onder meer corona-invloeden – ontbreekt daardoor.

Lees meer

Lachgaskoeriers druk ondanks verbod: ‘Ze bestellen nu een tank’

In meer dan de helft van de gemeenten in Nederland geldt op dit moment een lachgasverbod, maar lachgaskoeriers zeggen tegen NOS Stories daar weinig van te merken. Ook zien drugsonderzoekers dat in plaats van patronen nu vooral lachgastanks steeds populairder zijn onder jongeren. Uit de kleinste tank haal je tot soms wel 250 lachgasballonnen. Onder meer in Utrecht, Rotterdam, Groningen en Leeuwarden is het verboden om op bepaalde plekken lachgas te gebruiken en/of te verkopen. Toch zeggen lachgaskoeriers in die vier plaatsen nog steeds volop bestellingen van klanten te ontvangen.

Lees meer

Zijn gebruikers verantwoordelijk voor de drugscriminaliteit? In Portugal is al 20 jaar veel niet meer strafbaar

De 'war on drugs' lijkt, na de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries weer actueler dan ooit. Wie is er verantwoordelijk voor het in stand houden van het criminele drugscircuit? Na de moord op Peter R. de Vries, en de vermeende rol van drugscriminelen in deze liquidatie, laait de discussie over drugs weer op. Zijn drugsgebruikers verantwoordelijk voor het in stand houden van een crimineel circuit? Absoluut, vindt demissionair minister Grapperhaus.Advocaat Maurice Veldman, gespecialiseerd in drugsbeleid, is het volledig oneens met Grapperhaus. "Om de simpele reden dat coke-gebruikers niet de basis vormen van de enorme drugshandel en de internationale positie die Nederland inneemt. Je kunt hen niet als kop van jut aanmerken als het gaat om miljardenwinsten, die mede mogelijk worden...

Lees meer

‘Verbod designerdrug 3-MMC gaat probleem niet oplossen’

De designerdrug 3-MMC wordt in het najaar verboden. Staatssecretaris Blokhuis maakte in april bekend de drug op de lijst met verboden middelen van de Opiumwet te plaatsen. Het middel wordt hierdoor illegaal, maar in hoeverre heeft zo’n verbod nou echt zin? Het gebruik van 3-MMC kent grote risico’s, zegt Laura Smit Rigter van het Trimbos Instituut. ‘’De risico’s lopen uiteen van hoofdpijn, verhoogde lichaamstemperatuur en hartkloppingen tot het gevoel van hunkeren naar meer, wat kan leiden tot verslaving. Omdat er nog zo weinig bekend is over de drug, ben je eigenlijk je eigen lab-rat.’’

Lees meer

Verliest Nederland grip op de rechtsstaat?

Na de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 klonk: zoiets mag nooit meer gebeuren. Toch werd dinsdag journalist Peter R. de Vries op klaarlichte dag neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Het motief is nog niet geheel duidelijk maar een link met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces lijkt waarschijnlijk. Wiersum was de advocaat van dezelfde kroongetuige. Wat moet Nederland tegen dit soort aanslagen doen?

Lees meer

Minimum eenheidsprijs voor alcohol veelbelovend om problematisch drinken tegen te gaan

De invoer van een minimale prijs per hoeveelheid alcohol in drank (minimum eenheidsprijs) blijkt in landen als Schotland en Canada goed te werken om gezondheidsproblemen door drank te verminderen. Mensen die veel alcohol drinken kiezen vaak voor goedkope dranken. Door deze prijsmaatregel worden juist deze dranken met alcohol duurder, waardoor veeldrinkers in die landen minder zijn gaan drinken. Ook in ons land zou dit een effectieve maatregel kunnen zijn om gezondheidsproblemen en bijkomende kosten door alcohol te verminderen aldus het RIVM en Trimbos instituut.

Lees meer

Jongeren zeggen dat 0.0-bier de drempel voor ‘echt’ bier verlaagt

Jongeren denken dat alcoholvrij bier de drempel verlaagt om bier met alcohol te gaan drinken. Bijna vier op de vijf jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben wel eens een alcoholvrij drankje gedronken. Ouders zijn zich minder bewust van het drempelverlagende effect dan hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos-instituut. De drie meest genoemde redenen om voor alcoholvrij te kiezen zijn: deelname aan het verkeer en de lekkere smaak. Door aan de smaak van bijvoorbeeld bier te wennen, denken jongeren dat de stap van alcoholvrij bier naar bier met alcohol kleiner wordt.

Lees meer

Meer vergiftigingen met lachgas en 3-MMC in 2020

Sinds 2015 neemt jaarlijks het aantal meldingen van gezondheidsklachten door recreatief lachgasgebruik bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) toe. Ook het recreatief gebruik van de nieuwe psychoactieve stof 3-methylmethcathinon (3-MMC) en van ketamine namen toe ten opzichte van voorgaande jaren. 3-MMC viel in 2020 op door wederom een ruime verdubbeling van het aantal gevallen ten opzichte van het vorige jaar (van 25 in 2019 naar 64 gevallen in 2020.

Lees meer

Mag je alcohol drinken in het park of op je stoep?

Op zomerse dagen zijn de terrasjes niet de enige die vollopen. Ook in parken wordt het dringen en in de stad worden banken voor de deur gezeuld, om te genieten van een borrel in de zon. Maar mag een biertje in het park met vrienden eigenlijk wel, of wijn met je buren op de stoep? Vóór je die fles ontkurkt: dit moet je weten. Dat openbaar dronkenschap verboden is, weet iedereen. Maar hoe zit dat met openbaar drinken? Waarschijnlijk voel je je geen wetsovertreder wanneer je op een bankje een blikje opentrekt, maar je bent het in sommige gevallen wél.

Lees meer

Laatste ontwikkelingen

Actuele informatie rondom de laatste
ontwikkelingen en trends op het gebied van verslavende middelen.

Lees verder

Extra informatie nodig?

Ben je op zoek naar extra informatie over drugs, of constateer je bij jezelf of een ander (problematisch) gebruik en heb je hier vragen over? Mail dan je vraag naar vraag@drugsadvies.nl

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Voor aanmeldingen voor gastlessen graag mailen naar info@drugsadvies.nl

  Of bellen met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

  Telefoonnummer

  (035) 887 02 77

  Mail

  info@drugsadvies.nl