Wat is microdoseren

Psychedelica is een ander woord voor veranderende drugs, de zogeheten tripmiddelen. Er zijn tal van voorbeelden te geven van psychedelica. Als het gaat om microdoseren zijn er drie die het meest populair zijn. Paddo’s en truffels (paddenstoelen met de werkzame stof psilocybine of psilocine) en LSD. Een microdosering houdt in dat de gebruiker onder de minimum dosering neemt waardoor de volledige effecten niet merkbaar zijn. Bij microdoseren houdt dit in dat er een tiende van de normale dosering genomen wordt. Zeer belangrijk is dat een microdosering niet elke dag genomen dient te worden. Het meest gangbare is twee keer per week.

Voordelen van microdoseren

Er worden door gebruikers tal van voordelen gerapporteerd, let wel dit wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek aangezien er nog maar weinig tot geen onderzoek naar gedaan is. De meest voorkomende voordelen die genoemd worden zijn:
– Verbeterde concentratie
– Creatiever
– Verbeterd humeur
– Beter kunnen slapen
– Meer energie
– Verbeterde emotionele connecties
– Makkelijker beslissingen kunnen nemen
Nogmaals vermelden wij hierbij dat dit gaat om ervaringen van gebruikers zelf en dat er nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om dit daadwerkelijk te kunnen bevestigen.

Risico’s van microdoseren

– Een microdosering is lastig in te schatten en te bepalen. Wanneer men teveel neemt kunnen de daadwerkelijk effecten van de genomen stof optreden. Dit kan op zijn minst vervelend zijn, maar ook zeer gevaarlijk wanneer dit bijvoorbeeld in het verkeer gebeurd. Klik voor meer informatie over de risico’s van paddo’s en LSD.
– Het gebruik kan een bepaalde afhankelijkheid creëren. Niet zozeer van de stoffen zelf, maar wel van het gevoel het microdoseren nodig te hebben om een bepaalde concentratie of creativiteit te behouden.
– Er is een kans dat het bepaalde psychologische klachten kan verergeren. Wanneer bekend is dat deze klachten aanwezig zijn is het sterk afgeraden microdoseringen te proberen.

Wetenschappelijke kant

Tot zover zijn er alleen bevindingen van experimentele studies en rapportages van gebruikers bekend. Hoewel beide de positieve effecten van microdoseren onderschrijven is er nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig voordat dit als harde feiten gepresenteerd kan worden.