Trimbos 28

Nationale Drug Monitor 2017

Factsheet 2017

De vele informatie die we in Nederland hebben rond middelengebruik en de alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit wordt jaarlijks gebundeld in het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor (NDM). De Jaarberichten rapporteren niet alleen over ontwikkelingen in het gebruik van middelen, en de gevolgen daarvan, maar ook over wetgeving en beleid. Lees meer»

Trimbos 28

Factsheet Monitor Zwangerschap en Middelengebruik

Factsheet 2017

Het middelengebruik van moeders en hun partner voor, tijdens en na de zwangerschap Lees meer»

Trimbos 28

Factsheet 2015 Monitor Drugsincidenten

28 juni 2016

De ernst van de intoxicaties na ecstasygebruik op EHBO-posten van grootschalige evenementen is nog steeds relatief hoog. Het aandeel van ecstasyincidenten daalde echter in 2015, terwijl het aandeel van acute gezondheidsproblemen na het gebruik van de nieuwe psychoactieve stof 4-FA (4-fluoramfetamine, 4-FMP) verder toenam in 2015. Dit blijkt uit de Factsheet 2015 van de Monitor Drugsincidenten. Lees meer»

Trimbos 2

Nationale drugs monitor 2015

jaarbericht 2015

De vele informatie die we in Nederland hebben rond middelengebruik en de alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit wordt jaarlijks gebundeld in het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor (NDM). De Jaarberichten rapporteren niet alleen over ontwikkelingen in het gebruik van middelen, en de gevolgen daarvan, maar ook over wetgeving en beleid. Lees meer»

Vergelijking van de schadelijkheid van drugs

Verschillende drugs worden beoordeeld op: hoe giftig is het middel (op korte en lange termijn), hoe verslavend is het, en wat is de maatschappelijke schade. De legale harddrugs alcohol en tabak scoren zeer hoog op al deze criteria. Lees PDF»

Monitor Drugs Incidenten

Factsheet 2014

De laatste gegevens over drugs incidenten (cannabis, cocaïne, ecstacy). Lees PDF»

Rol THC-blootstelling beperkt bij cannabisverslaving

18 maart 2014

Jongvolwassenen die vaak cannabis roken, lopen een hoger risico om verslaafd te raken wanneer ze (financiële) problemen hebben en cannabis gebruiken om hun problemen te vergeten. Hoeveel en welke soort cannabis precies gebruikt wordt is daarbij veel minder belangrijk. Lees meer»

Drugsmonitor: prijzen stijgen, weinig inzichten in actueel gebruik

15 januari 2014

Wat waren de belangrijkste trends en veranderingen in drugsgebruik tussen 2011 en 2012? Lees meer»

THC gehalte nederwiet onder 15 procent

26 juni 2013

Het gehalte THC in nederwiet is het afgelopen jaar gedaald naar 13,5 procent. Lees meer»

Factsheet roken jeugd monitor 2013

Update 2013

De cijfers in deze factsheet zijn afkomstig uit de Roken Jeugd Monitor 2013, uitgevoerd door TNS-NIPO in opdracht van het Trimbos-instituut. De studie vond plaats onder een representatieve aselecte steekproef van schoolgaande jongeren in de leeftijd van 10 t/m 19 jaar, en geeft antwoord op de laatste ontwikkelingen omtrent roken. Lees meer»

Energiedrankjes in het onderwijs

Energiedrankjes worden in de markt gezet als oppepper voor lichaam en geest. Deze drankjes zijn populair bij jongeren, maar wat doe je met het gebruik of de verkoop ervan op school? Hier wat handvatten ter inspiratie voor uw eigen beleid. Energiedrankjes zijn een rage onder scholieren. Ze denken dat hun concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren zegt niets te merken van het zogenoemde stimulerende effect. Lees meer»

Test: Ben jij verslaafd aan social media?

Tweets, pokes, pins, posts? Via verschillende social media zijn mensen constant in contact met elkaar en op de hoogte van het laatste nieuws. Niet gek dat er steeds meer mensen verslaafd zijn aan internet en social media. Check jij om de vijf minuten je telefoon of laptop? Heb jij continu het gevoel dat je iets mist? Hoeveel tijd besteed jij dagelijks aan social media? Doe de test en vind uit of jij socialmediaverslaafd bent! Doe de test»

Alternatieven voor de aanpak van drugs

Is er op grond van de literatuur aanleiding om het huidige (inter)nationale drugsbeleid ter discussie te stellen? Kan men gerechtvaardigd tevreden zijn met het huidige (sterk op repressie gerichte) drugsbeleid, of is er sprake van meer of minder grote twijfels over de gevolgen van dit beleid? Als de eerste vraag positief wordt beantwoord, in de zin dat het drugsbeleid ter discussie zou moeten worden gesteld, ligt er dan een taak voor de Stichting Maatschappij en Veiligheid om die discussie te stimuleren?  Lees meer»

Drugs Informatie en Monitoring Systeem

Jaarbericht – Update 2012

Informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van drugs. Lees PDF»

Monitor drugsincidenten

Factsheet 2012

De laatste gegevens over drugs incidenten (cannabis, cocaïne, ecstacy). Lees PDF»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.
> Stelling

Stelling: Bij legalisering van cannabis hoort preventieve voorlichting aan jongeren.