Toename gebruik lachgas

De afgelopen jaren is er een sterke toename te constateren in het gebruik van lachgas. Onder jongeren is het een ware trend geworden terwijl gedacht wordt dat het met de risico’s heel erg mee valt. Met het in acht nemen van de volksgezondheid is er nieuwe regelgeving gekomen. Dit betekent dat de verkoop van lachgas sinds 2021 verboden is voor recreatief gebruik. Ook de verkoop aan consumenten is aan banden gelegd. Het enige dat nog legaal is om te kopen voor consumenten boven de 18 jaar, zijn ampullen in hoeveelheden van niet meer dan 1 verpakking met 10 ampullen. Deze mogen alleen gekocht worden met als doeleinde er voedsel mee te bereiden.

Verschil met medisch lachgas

Lachgas heeft als toepassing in de medische wereld dat het vooral pijnprikkels verdoofd. Met name voor kleine ingrepen wordt het middel gebruikt door artsen en tandartsen. Er zijn twee grote verschillen tussen medisch lachgas en regulier lachgas:
1. Medisch lachgas is altijd vermengt met pure zuurstof. Dit zorgt ervoor dat medisch lachgas veel veiliger is aangezien er geen (kortstondig) zuurstof gebrek kan optreden in de hersenen.
2. Medisch lachgas wordt toegediend door personen die jarenlange medische studies gedaan hebben en precies weten hoe en wat.

Risico’s lachgas

Veel jongeren denken dat lachgas compleet veilig is en er geen risico’s aan verbonden zitten. Dit is simpelweg niet waar, er kleven tal van risico’s vast aan het gebruik. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste risico’s, voor de volledige lijst klik hier:
– Zuurstoftekort in de hersenen, hierdoor kan de gebruiker hoofdpijn krijgen, misselijk worden en zelfs (tijdelijke) evenwichtsproblemen krijgen. Het risico is dat de gebruiker valt en hierdoor (ernstige) verwondingen oploopt.
– Negatieve effecten, in plaats van de positieve effecten die verwacht worden na het gebruik van het middel, kunnen er ook negatieve effecten optreden. Deze effecten bestaan uit gevoelens als onrust, angst, etc. Hoe meer men neemt van lachgas hoe groter de kans is dat er negatieve effecten op treden.
– Bij hevig kortstondig of langdurig chronisch gebruik (50-100 ballonnen binnen 3 uur of meer dan 10-20 ballonnen gedurende 10 dagen) kunnen neurologische stoornissen optreden.Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn neurologische uitvalverschijnselen of verlammingsverschijnselen. Meestal is dit goed te behandelen (mits in een vroeg stadium hulp gezocht wordt), maar er kan in extreme gevallen ook blijvende schade ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: spierzwakte, verminderde balans, verminderde conditie en sensibiliteitsstoornissen (tintelingen, een dof gevoel of koud gevoel in handen en/of voeten).