Wat zijn nootropics?

Nootropics is een andere naam voor de term smartdrugs. Dit is een containerbegrip en vele stoffen kunnen hier onder geplaats worden. Nootropics zijn over het algemeen voorgeschreven medicijnen (o.a. voor narcolepsie, alzheimer, dementie, epilepsie) die door sommige gezonde mensen gebruikt worden om het cognitieve vermogen te versterken. Dit versterken gebeurd op een natuurlijke manier (geen verhoging hartslag, verhoogde afgifte dopamine, etc.) zoals bij andere drugs meestal het geval is. Vaak wordt de term smartdrugs verward met andere termen zoals smartproducts (o.a. energiedrinks, voedingssuplementen, producten waarin kruiden of kruidenextracten zijn verwerkt) en ecodrugs (o.a. paddo’s en truffels)

Probleem onder studenten

Het is al langer bekend dat het gebruik van medicatie door gezonde studenten een groot probleem is onder met name Amerikaanse studenten. Velen van hun studeren op de adderal, een amfetamine variant dat normaal gesproken alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Tegenwoordig is er een trend te zien dat ook meer studenten in Europa een middel gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ritalin (amfetamine variant als medicatie voor ADHD), dat door studenten gebruikt wordt die deze aandoening niet hebben om zo het concentratie vermogen en het energielevel te vergroten. Beide medicijnen vallen niet onder de noemer nootropics aangezien er ook dopamine wordt afgegeven in het brein zonder dat hiervoor iets gepresteerd hoef te worden zoals bij smartdrugs wel het geval is. De andere effecten zoals verhoogde concentratie en meer energie lijken wel precies op de effecten van nootropics.

Risico’s van nootropics

De risico’s van het gebruiken van nootropics zijn weinig onderzocht. Dit komt doordat dit voorgeschreven medicijnen zijn en de onderzoeken richten zich op de risico’s voor mensen die een bepaalde aandoening hebben waarvoor het genomen dient te worden. Uiteraard is er informatie te vinden over de bijwerkingen van deze medicijnen, maar wat de precieze risico’s zijn voor gezonde mensen is weinig tot niet onderzocht.

Afhankelijkheid nootropics

Het is wel degelijk mogelijk om afhankelijk te raken van nootropics. De boost in concentratievermogen en alertheid die middelen als modafinil (medicatie tegen narcolepsie) geven kunnen er voor zorgen dat de gebruiker niet meer zonder denkt te kunnen.

Verkoop in smartshops

Veelal wordt gedacht dat smartdrugs in smartshops verkocht worden. Tenzij dit onder de toonbank gebeurd is dit niet het geval. Nootropics zijn opgenomen in de geneesmiddelenwet, smartshops hebben geen verguning om deze medicijnen te verkopen. De verwarring ontstaat doordat smartshops wel smartproducts en sommige ecodrugs (truffels) mogen verkopen.