Nieuws

NIEUW: Gastles over gamen en social media

Dat Drugsadvies.nl gastlessen verzorgt over drugs zal voor niemand meer nieuws zijn. Echter staat de ontwikkeling bij ons niet stil. Sinds kort hebben wij een nieuw aanbod. Een gastles over gamen en social media. Hierin zal veel informatie worden gegeven en zullen vragen beantwoordt worden. Zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht, uiteraard met ontmoedigende ondertoon. Deze gastles is alleen beschikbaar voor middelbare scholen. Mocht u vragen hebben over de gastlessen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@drugsadvies.nl of bel met (035) 887 02 77 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 17:00)

energiedrinks

Zouden energiedrankjes verboden moeten worden voor kinderen onder de 18 jaar?

18 juli 2018

Energiedrankjes zijn waanzinnig populair, vooral veel jongeren tikken ze naar hartelust achterover. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar de suikerbom is slecht voor de gezondheid. De drankjes kunnen bijvoorbeeld hartproblemen, slapeloosheid en angst tot gevolg hebben. Teun van de Keuken is klaar met de energiedrankjes schrijft hij in een column. Volgens Teun moet er een leeftijdsgrens van 18 jaar worden ingevoerd, net zoals bij sigaretten en alcohol. Samen met kinderarts Brita de Jong-Van Kempen, luidt hij de noodklok. Lees meer»

drugsdumpingen

West-Brabant krijgt amper vat op drugsdumpingen

16 juli 2018

De dertien vondsten in april waren zelfs voor de politie een 'extreme situatie'. Maar eigenlijk is het heel 2018 al bal: in het huidige tempo gaat het aantal drugsdumpingen in West-Brabant dit jaar dat van 2017 ruimschoots overtreffen. In de eerste zes maanden van dit jaar trof de politie Zeeland West-Brabant al 27 drugsdumpingen. In heel 2017 waren dat er 33. 'Paniekdumpingen' kunnen daar mogelijk aan ten grondslag liggen, denkt woordvoerder Willem-Jan Uijtdehage, al is het moeilijk de vinger op de zere plek te leggen. Lees meer»

tabaksvergunning

Vergunningstelsel voor de verkoop van tabak stap dichterbij

16 juli 2018

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft aangekondigd dat Nederland het Protocol tot uitbanning van illegale handel in tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal ratificeren, inclusief wetgeving in 2019. Daarmee is ook een vergunningstelsel voor de verkoop van tabaksproducten een stap dichterbij gekomen. Begin juli 2018 berichtte TabakNee dat het Protocol tot uitbanning van illegale handel in tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel in werking is getreden, nadat meer dan veertig landen het Protocol hadden geratificeerd. Nederland zat daar niet bij. Maar op 12 juli 2018 heeft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat daar verandering in gaat komen en dat Nederland het Protocol zo spoedig mogelijk zal ratificeren, inclusief wetgeving in 2019. Lees meer»

roken verboden

Festivals worstelen met stiekeme rokers

14 juli 2018

Met een biertje in je ene hand en een peuk in je andere hand losgaan in een festivaltent. Voor jou is het misschien genieten, maar voor organisatoren is het een groot probleem. Roken in festivaltenten is namelijk verboden en een overtreding levert niet de bezoeker, maar het festival een boete op. Maar volgens festivalorganisatoren kunnen ze niet meer doen om stiekeme rokers te stoppen, dan ze nu al doen. "De controleurs hoeven niet eens meer langs te komen, ze kunnen de boete bij wijze van spreken al van tevoren geven", zegt Ronnie Degen, organisator van de Zwarte Cross. "Bij ons staan er dit weekend zo'n 10.000 mensen in de tent, heel dicht op elkaar. Wij kunnen mensen alleen maar vragen of ze hun sigaret willen uitdoen. Dan lopen we weg en steken ze er weer een aan." Lees meer»

patronenlachgas

Hoeveel lachgaspatronen tel jij? Politie Culemborg schrijft prijsvraag uit

11 juli 2018

Het is voor de politie soms lastig om burgers te bereiken en daarom worden vaak creatieve manieren bedacht om een boodschap over te brengen. Agenten in Culemborg zijn wel erg origineel: om het gebruik van lachgas onder de aandacht te brengen, hebben ze een prijsvraag uitgeschreven. De Politie Culemborg probeert op een bijzondere manier het lachgasgebruik van jongeren aan de kaak te stellen: met een prijsvraag. Twee maanden riepen agenten inwoners op om de lachgaspatronen die ze hadden gevonden in te leveren. Daar gaven veel mensen gehoor aan. Lees meer»

smartwatch

Drugsgebruikers tracken hartslag met smartwatch: 'gevaarlijk'

10 juli 2018

Drugsgebruikers dragen smartwatches om te zien of ze niet een lijntje te ver gaan. Medische experts waarschuwen voor een 'vals gevoel van veiligheid'. Smartwatches en fitnesstrackers zijn erop gebouwd om je gezondheid te monitoren. Niet vreemd dat drugsgebruikers daarom uitwijken naar een apparaat om hun pols om te checken of het gebruik van verdovende middelen binnen de lijntjes blijft. Lees meer»

energiedrinks

RIVM: Kinderen in gevarenzone door energiedrank

6 juli 2018

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Dat blijkt uit nieuw RIVM-onderzoek. Die pubers maken extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel. De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. Deze veeldrinkers hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs. Lees meer»

Zien

Nederlandse gemeenten experimenteren met IJslandse aanpak middelengebruik

19 juni 2018

IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Hoe hebben ze dat gedaan, en vooral: wat kunnen Nederlandse gemeenten daarvan leren? Zes Nederlandse gemeenten gaan die vraag beantwoorden. Zij verkennen, met het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), hoe de IJslandse aanpak in Nederlandse gemeenten kan worden gebruikt. IJsland luidde eind vorige eeuw de noodklok. Om het gebruik terug te dringen, introduceerden de IJslanders in 1998 een nieuwe aanpak, die inmiddels bekend staat als het IJslandse Preventiemodel. Inmiddels gebruiken de IJslandse jongeren het minste van Europa en scoren ze ook goed op andere gezondheidsterreinen zoals sport. Het Trimbos-instituut en NJi zijn een leertraject gestart waarbij de komende drie jaar samen met zes gemeenten de aanpak nader wordt verkend én toegepast in Nederland. Lees meer»

Gamen

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

18 juni 2018

Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf morgen gameverslaving als een officiële verslaving. Volgens de organisatie zijn experts het erover eens dat dwangmatig gamen tot gezondheidsproblemen kan leiden en daarom moet worden behandeld. Lees meer»

zuipen

Bijna 10 procent meer comazuipende jongeren

15 juni 2018

Het aantal comazuipende kinderen is in 2017 toch weer toegenomen, na een aanvankelijke daling in 2016. Vorig jaar belandden 860 jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging, ruim 70 meer dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van bijna 10 procent. Bij de meesten (671 kinderen) leidde het drankmisbruik tot een coma. Gemiddeld duurde die 3,3 uur, al werden er uitschieters geregistreerd van 24 uur. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Sinds 2007 maken kinderartsen melding van alle in het ziekenhuis opgenomen kinderen met alcoholintoxicatie bij NSCK. Het NSCK maakt daar jaarlijks een rapportage van. Lees meer»

sigarettaz

RIVM meet veel hogere waarden van teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten

12 juni 2018

Teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) gehalten die gemeten worden volgens de Canadian Intense (CI) methode zijn minimaal twee keer zo hoog als de gehalten gemeten met de wettelijke voorgeschreven ISO methode. In sommige gevallen liggen de gehaltes die met de CI methode zijn gemeten zelfs tot meer dan 20 keer hoger dan die gemeten met de ISO methode. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat 100 sigaretten onder de loep nam met behulp van de Canadian Intense methode. Dit onderzoek is uitgevoerd vanwege de discussie over de meetmethode die wordt gebruikt bij het meten van de waarden van teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) in sigaretten. Deze worden tot nog toe gemeten met de voorgeschreven ISO-meetmethode, in overeenstemming met de Europese tabaksproductenrichtlijn. Deze ISO-methode geeft echter een onderschatting van de werkelijke hoeveelheden TNCO die rokers binnenkrijgen. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat de te meten rook wordt gemengd met lucht die wordt aangezogen door de ventilatiegaatjes die in het filter van de sigaret zijn aangebracht. Een meer realistische methode is de Canadian Intense methode, waarbij deze gaatjes worden afgeplakt. Lees meer»

alcohol verboden

Verslavingskunde Nederland: ‘Drankverkoop in normale winkels is gevaar voor de volksgezondheid’

12 juni 2018

Een glas whisky bij de kapper, een biertje terwijl je een laptop koopt of misschien een lekker wijntje terwijl je geniet van een kunstexpositie. De VVD heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om drankverkoop op allerlei plekken mogelijk te maken. Maar dat is een heel slecht plan, vindt Verslavingskunde Nederland. ‘Blurring’ wordt het ook wel genoemd: de verkoop van drank in winkels die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Nu verbiedt de Drank- en Horecawet zulke mengverkoop nog. Drank mag alleen verkocht worden in gespecialiseerde winkels met een vergunning zoals slijterijen, cafés en restaurants. Lees meer»

ggz

‘Maak GGZ-patiënt bewust van gevaarlijke kanten sociale media’

4 juni 2018

Noodkreet op Twitter: een patiënt met een zware depressie meldt dat hij een einde wil maken aan zijn leven. Korte tijd later staat er een crisisteam voor zijn deur. Hoe kan dat? Nee, de Twitter-toezichthouders hebben geen alarm geslagen. Dat zou ook onwaarschijnlijk zijn voor zo’n massamedium. De onmiddellijke interventie is het werk van het webcareteam van GGZ Friesland, waar de man in behandeling is. 24 uur per dag houden de medewerkers van dit team nauwlettend alle openbare Facebook- en Twitter-posts in de gaten waarin een zorginstelling van GGZ Friesland wordt genoemd. Bij verontrustende berichten wordt meteen de behandelaar gewaarschuwd. Lees meer»

brezeer

Verkoop alcohol aan jeugd daalt in Gooi en Vechtstreek

4 juni 2018

In vergelijking met vorig jaar wordt aan jongeren onder de achttien iets minder vaak alcohol verkocht. Dat meldt de GGD nadat de afgelopen maanden 17-jarigen op pad zijn gestuurd om te proberen alcohol te kopen in Gooi en Vechtstreek. Bijna 180 sportkantines, supermarkten, slijterijen en horecazaken zijn op twee onverwachte momenten bezocht. In 66,3 procent van de gevallen werd de jongere alcohol geweigerd tegenover 65,1 procent vorig jaar. Slijterijen verkopen het minst alcohol aan jongeren (11,4 procent), sportkantines het vaakst (42,7 procent). Lees meer»

sigaretten

Lidl haalt komende vier jaar sigaretten uit schappen

30 mei 2018

Vorig jaar zomer werd de drugstest in het verkeer ingevoerd. Men ging er toen van uit dat de politie 133 keer per maand een monster zou opsturen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Maar de politie blijkt in de praktijk veel meer drugsgebruikers tegen te komen in het verkeer. Door de beperkte capaciteit bij het NFI konden de bloedmonsters van verdachten echter niet allemaal onderzocht worden, tot frustratie van de agenten. Zo twitterde een wijkagente dit jaar nog dat ze iemand moest laten gaan die duidelijk softdrugs had gebruikt in het verkeer. Lees meer»

DRUGSTESTKE

Ruim een miljoen voor meer drugstesten in het verkeer

30 mei 2018

Vorig jaar zomer werd de drugstest in het verkeer ingevoerd. Men ging er toen van uit dat de politie 133 keer per maand een monster zou opsturen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Maar de politie blijkt in de praktijk veel meer drugsgebruikers tegen te komen in het verkeer. Door de beperkte capaciteit bij het NFI konden de bloedmonsters van verdachten echter niet allemaal onderzocht worden, tot frustratie van de agenten. Zo twitterde een wijkagente dit jaar nog dat ze iemand moest laten gaan die duidelijk softdrugs had gebruikt in het verkeer. Lees meer»

alcohol ketting

Waarom je hoofdpijn krijgt van teveel te drinken

28 mei 2018

’s Avonds grote madam, ‘s morgens dafalgan: we kennen dit fenomeen maar al te goed. Helaas zit er niks anders op dan je the day after toch uit je bed te sleuren, en je bonkend hoofd en misselijke maag zo goed als mogelijk te negeren. Je partner en kinderen hebben tenslotte niks aan klagende moeder of vrouw. Wij hebben voor jou wél enkele tips om zo snel mogelijk komaf te maken met die zeurende hoofdpijn. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam, waardoor je na een avondje uit -met te veel alcohol- met vochtervlies kampt. Dat is dan ook de reden waarom je je de volgende dag zo belabberd voelt en je meestal barstende koppijn hebt. Wanneer je lichaam de alcohol gaat afbreken, komen er ook stoffen vrij die ervoor zorgen dat je een misselijk gevoel ervaart. Lees meer»

Zien

Zien drinken doet drinken? Ja dat klopt!

23 mei 2018

Het blijkt dat jongeren die anderen zien drinken zelf een grotere kans hebben om ook (meer) te gaan drinken. De factsheet ‘Zien drinken doet drinken’ geeft een overzicht van de recente literatuur naar het effect van alcoholgebruik in de sociale omgeving op het alcoholgebruik van jongeren. Kinderen en (jonge) adolescenten zien het drinken van alcohol overal om zich heen en dat heeft invloed op de ontwikkeling van hun eigen mening en gedrag op dit gebied. Ze kijken daarbij vooral naar belangrijke rolmodellen in hun sociale omgeving - hun ouders en vrienden -, maar ook rolmodellen in films en sociale media hebben invloed. Kinderen die hun ouders zien drinken, ontwikkelen gemiddeld positievere verwachtingen over alcoholgebruik vergeleken met kinderen die hun ouders niet zien drinken. Positieve verwachtingen over alcohol en het effect hiervan verhogen vervolgens de kans dat jongeren gaan drinken en dat ze later in de adolescentie grotere hoeveelheden gaan drinken. Lees meer»

Voor Wie is drugs advies?

Samenwerkende instanties

  • Voortgezet onderwijs
  • Ouder die meer over (soft) drugs willen weten
  • Beroepsonderwijs (leerlingen/personeel en ouders)
  • Ouderverenigingen van basisonderwijs scholen
  • Hulpverlenende instanties
  • Tiener- en jongerenwerk organisaties
  • Overheidsinstellingen/lokale bestuurders
  • Individuele benadering (spreekbeurten etc.)
  • Verenigingen/belangengroepen

Samenwerkende instanties

Politie

Gemeente Bussum

Centrum jeugd en gezin Naarden Bussum

Drugs Advies verzorgt laagdrempelige informatie preventie en voorlichtingstrajecten aangaande (soft) drugs; voor scholen, lokale overheden, hulpverlenende instanties.